Header Ads

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣΥφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας:
Σχεδιάζουμε χρηματοδότηση έρευνας και πλάνο για τις νεοφυείς επιχειρήσειςΣτην «23η Στρογγυλή Τράπεζα με την Κυβέρνηση της Ελλάδας», που διοργάνωσε ο Economist μίλησε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για θέματα  Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας.
Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στα δομικά προβλήματα της εθνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης να εξαλειφθεί η υπερφορολόγηση και τα εμπόδια στην παραγωγή.
Παράλληλα ο κ. Δήμας υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της ενότητας για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας την πρόθεση του να εργαστεί στο πλαίσιο του χαρτοφυλακίου του, προκειμένου η Ελλάδα να γίνει κόμβος Έρευνας και Τεχνολογίας, ενώ τόνισε πως θα δοθεί μεγάλη σημασία στην ανάσχεση του Brain Drain.
Αναλυτικά μερικά από τα σημεία της ομιλίας του κ. Δήμα:
Η Ελλάδα πρέπει να γίνει σημαντικός κόμβος Έρευνας και Τεχνολογίας. Δική μας βούληση είναι η αναδιάρθρωση και η ενίσχυση του υφιστάμενου δικτύου, ώστε σύντομα να καταστεί σημαντικός πυλώνας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της εθνικής οικονομίας.
Έχουμε ένα συγκροτημένο πλάνο για το οικοσύστημα των start up επιχειρήσεων στην Ελλάδα, το οποίο βασίζεται σε ισχυρό δίκτυο συνεργασιών, στη δημιουργία ενός βιώσιμου επιχειρηματικού περιβάλλοντος και μια δυναμική πρόσβαση σε κεφάλαια, ικανή να επιτρέψει σε νεοφυείς επιχειρήσεις μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.
Ένας από τους κύριους στόχους μας είναι να αυξήσουμε τη χρηματοδότηση της έρευνας, τόσο τη δημόσια, όσο και την ιδιωτική, προκειμένου να υπάρχει συνεχής πρόσβαση σε κεφάλαια.
Στοίχημα η ανάσχεση του Brain Drain
Παράλληλα, είναι επιτακτική η ανάσχεση του Brain Drain. Η ανάκαμψη της χώρας απαιτεί νέους και καταρτισμένους Έλληνες επιστήμονες και στελέχη επιχειρήσεων. Πολλοί από αυτούς τα τελευταία χρόνια έφυγαν στο εξωτερικό. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ελκυστικό και αξιοκρατικό περιβάλλον τη χώρα, που θα τους πείσει να γυρίσουν στην πατρίδα και παράλληλα να δώσουμε κίνητρα σε επιχειρήσεις προκειμένου να συμβάλλουν στην κατεύθυνση αυτή. Είναι μια φιλόδοξη προτεραιότητα, την οποία έχουμε υποχρέωση να υλοποιήσουμε.

«Η Έρευνα βασικός πυλώνας στην εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας»
Στην 135η Σύνοδο Προέδρων των Ερευνητικών Κέντρων
ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας.
 Στην 135η Σύνοδο Προέδρων των Ερευνητικών Κέντρων, έδωσε το παρών ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την έρευνα, τεχνολογία και καινοτομία, Χρίστος Δήμας, την Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019.
Ο κ. Δήμας, ξεκίνησε την ομιλία του, ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις του, για συνεργασία με τη Σύνοδο αλλά και το σύνολο της επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας, ώστε από κοινού «να προάγουμε την επιστήμη, την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία». Πρόσθεσε επίσης, ότι «Σκοπός μας δεν είναι να γκρεμίσουμε τις υπάρχουσες δομές, αλλά να τις βελτιώσουμε, αναδεικνύοντας παράλληλα νέους τομείς».
Αναφορικά με την επιστροφή της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης, ο κ. Δήμας εξήγησε πως «Η μεταφορά του χαρτοφυλακίου από τον Πρωθυπουργό, στην πραγματικότητα υπογραμμίζει την έμφαση που θέλουμε να δώσουμε στη σύνδεση της έρευνας με την καινοτομία και τις επιχειρήσεις», ενώ υπογράμμισε πως «Στρατηγική μας επιδίωξη είναι η Έρευνα να αποτελέσει βασικό πυλώνα για την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας αλλά παράλληλα και για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας».
Ο κ. Δήμας, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη χρηματοδότησης ττης Έρευνας, ξεκαθαρίζοντας ότι «Στόχος μας είναι να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη εξωστρέφεια των Ελλήνων ερευνητών και των ερευνητικών κέντρων», ενώ επισήμανε ότι «Η χρηματοδότηση της Έρευνας, αποτελεί μια επένδυση του κράτους στο μέλλον της κοινωνίας του. Έχουμε υποχρέωση να αυξήσουμε το όφελος από το κάθε ευρώ που δαπανούν οι Έλληνες για το χώρο της Έρευνας και παράλληλα να προσελκύσουμε ακόμα περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια, προκειμένου να στηρίξουμε τις προοπτικές του Έλληνα ερευνητή».
Αναφερόμενος στη μείωση της γραφειοκρατίας, ο κ. Δήμας υπογράμμισε πως «Οι ερευνητές πρέπει να παραμένουν συγκεντρωμένοι και αφοσιωμένοι στην επιστημονική τους έρευνα και όχι να αναλώνονται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες. Κινούμενοι προς αυτή την κατεύθυνση, ερευνούμε τους τρόπους στο να μειώσουμε το γραφειοκρατικό βάρος το οποίο ταλαιπωρεί το σύνολο της ερευνητικής κοινότητας και ειδικότερα τους ειδικούς λογαριασμούς έρευνας».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του στην 135η Σύνοδο Προέδρων των Ερευνητικών Κέντρων, ο κ. Δήμας, δεσμεύθηκε ότι «Θα βοηθήσω όσο το δυνατόν περισσότερο, στο να προχωρήσει η αξιοθαύμαστη επιστημονική έρευνα που κάνετε όλοι σας, ώστε από κοινού να συμβάλλουμε στην αναστροφή του φαινομένου του brain drain το οποίο τα τελευταία χρόνια στερεί από τη χώρα μας, ένα κομμάτι του μέλλοντός της».Δεν υπάρχουν σχόλια