Header Ads

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ φ. 1656



 «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ  ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ
ΤΟΥ  ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ARISTOIL
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ  ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ »


Την Δευτέρα 15/7/2019, στην  Καλαμάτα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της ομάδας έργου του Διακρατικού Προγράμματος Aristoil, μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Αθανασίου Γκίκα,  με  σκοπό  τον  έγκαιρο    προγραμματισμό ενεργειών  του  προγράμματος.
·            Στη συνάντηση συζητήθηκαν η επέκταση του προγράμματος Aristoil έως και 31/1/2020 (παράταση του προγράμματος κατά 3 μήνες- αρχική ημερομηνία λήξης η 31/10/2019) έπειτα από την απόφαση που  ελήφθη απ’ όλους τους   εταίρους στην ‘’5η  Διακρατική Συνάντηση των εταίρων στο Split της Κροατίας (27-31 Μαΐου 2019)’’.
·            Οριστικοποιήθηκαν οι επόμενες δράσεις ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού για τις ευεργετικές ιδιότητες του υγειοπροστατευτικού ελαιολάδου, όπως η συμμετοχή στην 8η παρουσίαση Άρτος – Οίνος – Έλαιον στην Καλαμάτα στο Πάρκο του ΟΣΕ (23-25/8/2019)
·             Οργανώθηκαν εκπαιδευτικές εσπερίδες οι  οποίες θα πραγματοποιηθούν από αρχές Σεπτέμβρη σε παραγωγούς και ελαιοτριβείς.
·            Προγραμματίστηκε η τελευταία συνεδρίαση των εταίρων να πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα κατά το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου 2019.   Αυτή θα συνοδευτεί από ένα διεθνές event που θα συμμετάσχουν παραγωγοί από τις 5 χώρες συμμετοχής του προγράμματος, με σκοπό την ανάδειξη του cluster των παραγωγών ελαιολάδου με ισχυρισμό υγείας.
·            Επίσης με το πέρας της ελαιοκομικής περιόδου του έτους 2019 και βρισκόμενοι στην λήξη του προγράμματος συζητήθηκε η διοργάνωση μιας πολυήμερης εκδήλωσης με την συνεργασία της Εύξεινης Πόλης, με  στόχο την ανάδειξη του υγειοπροστατευτικού ελαιολάδου η  οποία προτάθηκε  από  τα  μέλη της  ομάδας  έργου, να πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου 2020.
Τέλος  ανακοινώνεται ότι στις 31/5/2019  το εν  λόγω πρόγραμμα (INTERREG MEDARISTOIL”),  αναδείχθηκε ως το κορυφαίο πρόγραμμα στην κατηγορία του για το έτος 2019 ανάμεσα σε δεκάδες διαπεριφερειακά ευρωπαϊκά προγράμματα και θα διαγωνιστεί τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες μαζί με άλλα 7 κορυφαία προγράμματα από άλλες κατηγορίες για την ανάδειξη του καλύτερου προγράμματος στα πλαίσια του διαγωνισμού Interreg project Slam.  Έτσι  αποφασίστηκε  η Περιφέρεια Πελοποννήσου να συμμετάσχει με τους εκπροσώπους του προγράμματος Aristoil –την δεδομένη στιγμή- στον διαγωνισμό που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες.

Την υποχρέωση του κ. Νίκα να δείξει τον απαιτούμενο θεσμικό σεβασμό
υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης
Την υποχρέωση του κ. Νίκα να δείξει τον απαιτούμενο θεσμικό σεβασμό υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης στην απάντησή του στην επιστολή του Δημάρχου Καλαμάτας, στην οποία αναφέρει «πληροφορηθήκαμε ότι στο γραφείο σας έρχονται έγγραφα με εμάς ως αποδέκτες. Με την παρούσα επιστολή μας, σας γνωρίζουμε ότι, εξουσιοδοτώ τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Χρήστο Λαμπρόπουλο να παραλαμβάνει τα συγκεκριμένα έγγραφα».
«Σε απάντηση της επιστολής σας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία αναλαμβάνετε καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου 2019, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχετε δείξει τον απαιτούμενο θεσμικό σεβασμό σε αυτή σας την υποχρέωση.Δυστυχώς μάλιστα υποπίπτετε σε ένα ακόμα ατόπημα, υιοθετώντας λανθασμένες πληροφορίες από τους «πληροφοριοδότες» σας. Για το λόγο αυτό η επιστολή σας επιστρέφεται ως απαράδεκτη» αναφέρει συγκεκριμένα στην απάντησή του ο κ. Τατούλης.

Πέτρος Τατούλης "Τεκμήριο υψηλού 

πολιτικού προφίλ η απόφαση

του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου για τις αλλαγές του Κλεισθένη"


Ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου υπερψήφισε την πρόταση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη, ο οποίος ανέλαβε την πρωτοβουλία να θέσει προς συζήτηση τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει η Κυβέρνηση ώστε να τροποποιήσει το θεσμικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης.
"Σε μια από τις σημαντικότερες συνεδριάσεις του το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου τεκμηρίωσε δημόσια το υψηλό πολιτικό του προφίλ, εφόσον είναι το πρώτο Περιφερειακό Συμβούλιο στη χώρα που τοποθετείται πολιτικά απέναντι στις επικείμενες πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης" δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης και τόνισε ότι "με την απόφασή του αυτή γίνεται φανερό γιατί η Πελοπόννησος είχε εδραιωθεί υψηλά στον πολιτικό χάρτη της χώρας, ειδικά σε ότι αφορά θέματα δημοκρατίας και θεσμικού σεβασμού". 
Σύμφωνα με την απόφαση,  το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου:
1. Θεωρεί πολιτικά απαράδεκτη την τροποποίηση του Νόμου 4555/2018 (Κλεισθένης) χωρίς ακόμα να έχει εφαρμοστεί, να έχουν αξιολογηθεί τα αποτελέσματά του και χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους φορείς και την κοινωνία.
2. Απορρίπτει το επιχείρημα της μη κυβερνησιμότητας της Αυτοδιοίκησης ως πρόφαση για τις προτεινόμενες αλλαγές, δεδομένου ότι στον Κλεισθένη υφίστανται ήδη ανάλογες ασφαλιστικές δικλείδες, και προτάσσει την περιφερειακή διακυβέρνηση ως τον πυλώνα ανάπτυξης της χώρας, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ένωσης Περιφερειών στα συνέδριά της.
3. Εκφράζει την απόλυτη πίστη του στη Συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης και στους κανόνες της Δημοκρατίας και θεωρεί αδιανόητο η νέα Κυβέρνηση να υιοθετεί πρωτοβουλίες που τα θέτουν σε αμφισβήτηση.
4. Στοχεύει στην πολιτική συνεννόηση και συνεργασία μέσα στα συλλογικά όργανα της Περιφέρειας (Περιφερειακό Συμβούλιο, Οικονομική Επιτροπή, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, κλπ) και διατυπώνει την άποψη ότι το κυρίαρχο πολιτικό όργανο της Περιφέρειας είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο.
5. Για την οποιαδήποτε αλλαγή η παρέμβαση στον “Κλεισθένη” θα πρέπει να προηγηθεί διαβούλευση στα νέα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης (δημοτικά κ περιφερειακά συμβούλια) και να παρθούν σχετικές αποφάσεις.
6. Αν η Κυβέρνηση πολιτικά επιθυμεί αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης έχει το δικαίωμα να αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες για τις επόμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές, χωρίς ωστόσο να θέτει σε αμφισβήτηση τη συνταγματική αυτοτέλεια των Δήμων και των Περιφερειών.



Δεν υπάρχουν σχόλια