Header Ads

Ας το καταλάβουν όλοι : η Πατρίδα πρέπει να είναι πάνω από κομματικά οφέλη


Του Νότη Μαριά*

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από την Τουρκία. Το 1919, μετά την απόβαση του Κεμάλ Πασά στη Σαμσούντα του Πόντου, οι Νεότουρκοι προχώρησαν σε μαζικές σφαγές και δολοφονίες εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου. Πάνω από 350000 άντρες, γυναίκες και παιδιά των Ελλήνων του Πόντου υπέστησαν βιασμούς, καταναγκαστικά έργα στα τάγματα εργασίας, οδηγήθηκαν στο θάνατο ή εκτελέστηκαν, επειδή ήταν Έλληνες και Χριστιανοί. Την ξεκάθαρη αυτή Γενοκτονία αρνείται πεισματικά η Τουρκία και ο Ερντογάν.
Με αίσθημα χρέους για το αίμα των δολοφονηθέντων Ελλήνων του Πόντου και με την πεποίθηση ότι η προσπάθεια για την ιστορική και ηθική δικαίωση του Ποντιακού Ελληνισμού, με την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας από τη διεθνή κοινότητα είναι το ελάχιστο που επιβάλλεται να κάνουμε, κατέθεσα στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 15 Απριλίου πρότασή μου να τεθεί στην Ημερήσια Διάταξη Δήλωση της Κομισιόν με θέμα την «Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που έλαβε χώρα το διάστημα 1914-1923» και να εκδοθεί ψήφισμα, με ονομαστική ψηφοφορία.
Η πρόταση απορρίφθηκε από το σύνολο των παριστάμενων Ευρωβουλευτών, λαμβάνοντας 79 ψήφους υπέρ, 199 κατά, ενώ καταγράφηκαν και 18 αποχές.
Δυστυχώς στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, ελέω τσαγκαροδευτέρας, συμμετείχαν μόνο 7 από τους 27 συνολικά Έλληνες και Κύπριους Ευρωβουλευτές, ενώ οι Ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ο κ. Μάνφερντ Βέμπερ, καθώς επίσης οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι και ο Γκι Φερχόφστατ στάθηκαν στο πλευρό του Ερντογάν και καταψήφισαν την πρότασή μου. Από τα ελληνικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο Ευρωκοινοβούλιο η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι απουσίαζαν παντελώς.
Οι εκ των υστέρων σπασμωδικές δικαιολογίες για τις απουσίες είναι κενό γράμμα. «Διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους» για να πείσουν την κοινή γνώμη ότι δήθεν στηρίζουν τις προσπάθειες για την Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, διατείνονται ότι, δήθεν, προετοίμαζαν ψήφισμα. Μπροστά στην κατακραυγή των απανταχού Ποντίων και της κοινής γνώμης μάταια προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Πρόκειται για πρακτικές άλλων εποχών, που πλέον δεν έχουν καμία απήχηση.
Η κατάθεση της πρότασής μου ήταν γνωστή από τις 3 Απριλίου, με Δελτίο Τύπου που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα και δημοσιεύτηκε στα μέσα ενημέρωσης, καθώς και με παρεμβάσεις μου σε ραδιοφωνικές εκπομπές, ενώ το βράδυ στις 12 Απριλίου το ανακοίνωσα στη τηλεοπτική εκπομπή του Αιμίλιου Λιάτσου Kontra Channel. Άρα, κόμματα και Ευρωβουλευτές είχαν το χρόνο να προετοιμαστούν, ώστε να οργανώσουν τη συντεταγμένη συμμετοχή τους στη συνεδρίαση, είτε υπερψηφίζοντας την πρότασή μου είτε καταθέτοντας δική της πρόταση ή ακόμη ετοιμάζοντας δικό τους ψήφισμα. Αντιθέτως, αν και είχα δημοσιοποιήσει εγκαίρως την πρόθεσή μου να καταθέσω την πρότασή μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κανένα από τα κόμματα που απουσίαζαν ούτε μεμονωμένα κάποιος Ευρωβουλευτής τους επικοινώνησε μαζί μου για να συντονίσουμε τις ενέργειές μας.
Η ΝΔ πρόβαλε ως δικαιολογία το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπου ανήκει στην Ευρωβουλή, αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και επικαλείται μια επισήμανση μιάμισης σειράς, που περιλήφθηκε σε ένα ψήφισμα του ΕΛΚ, με θέμα «Η Γενοκτονία των Αρμενίων και οι Ευρωπαϊκές Αξίες». Η ταύτιση μιας Πολιτικής Ομάδας, ακόμη κι αν είναι η μεγαλύτερη αριθμητικά, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φανερώνει την στρεβλή άποψη για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ που η γερμανική κηδεμονία επέβαλε. Εμείς αγωνιζόμαστε για μια δημοκρατική Ευρώπη, που θα σέβεται την ιστορία και τις παραδόσεις των κρατών μελών.
Αλλά ακόμη κι αν δεχθούμε τον ισχυρισμό ότι το ΕΛΚ αναγνώρισε την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, έστω με μιάμιση αράδα, σφήνα στο ψήφισμα για την Γενοκτονία των Αρμενίων, γιατί ο Μάνφρεντ Βέμπερ καταψήφισε την πρότασή μου; Δεν γνώριζε ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν τις θέσεις του Κόμματός του;
H ΝΔ, αντί να τραβήξει το αυτί των Ευρωβουλευτών της που έκαναν κοπάνα από την επίμαχη ψηφοφορία στην Ευρωβουλή, κάνει σπονδές στον Μάνφρεντ Βέμπερ και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, εν όψει των Ευρωεκλογών.
Ας καταλάβουν επιτέλους όλοι ότι η Πατρίδα πρέπει να είναι πάνω από κομματικές επιδιώξεις και εκλογικά οφέλη.
Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πλέον ότι για την ΕΛΛΑΔΑ υπάρχει ΆΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ.

*Νότης Μαριάς, Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- O ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Ευρωβουλευτής Καθηγητής Θεσμών ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Δεν υπάρχουν σχόλια