Header Ads

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ


Γράφει η ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ-ΡΟΥΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
(Ιδιοκτήτρια Κέντρου Ξένων Γλωσσών-Διευθύντρια Σπουδών)
Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Π.Ε. Κορινθίας με την
«Πρωτοβουλία για την Πελοπόννησο» του Παναγιώτη Νίκα

«Μόνες μας οι γυναίκες, μπορούμε να κάνουμε τόσο λίγα.
Μαζί με την «Πρωτοβουλία για την Πελοπόννησο» του κ. Παναγιώτη Νίκα, μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά για να βλέπουμε το αύριο με αισιοδοξία».
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, βλέπουμε πόσο απαραίτητο είναι, τόσο στην κοινωνία, όσο και στις επιχειρήσεις, να υπάρχει το μαζί, το εμείς, το θέλω να συμβάλλω.
Από την προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από την οικογένεια, την πολιτική μέχρι τη λειτουργία επιχειρήσεων και παραγωγή πλούτου.
Όσον αφορά την γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ως γυναίκα επιχειρηματίας στην Ιδιωτική Εκπαίδευση για 30 συναπτά έτη, πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες, ίση μεταχείριση, τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άντρες.
Οφείλουμε, όμως, σαν κοινωνία, σαν Περιφέρεια, να διασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες, ή οι εν δυνάμει γυναίκες επιχειρηματίες, θα αντιμετωπιζόμαστε ισάξια,
και ότι δεν θα συναντήσουμε περισσότερα εμπόδια από τους άντρες (διότι όπως γνωρίζετε τα εμπόδια είναι πάντα πολλά για μία γυναίκα).
Πιστεύω ότι η Περιφέρεια μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο σε αυτό.
Πώς μπορεί να βοηθήσει;
Μπορεί να παρέχει χώρους υποστήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας.
Πρώτον, έναν χώρο εκδηλώσεων και συμβουλευτικής όπου εξειδικευμένοι φορείς πάνω στη γυναικεία επιχειρηματικότητα, όπως η MeXoXo, η Women on Top, η I4U θα μπορούν να φιλοξενηθούν, να κάνουν εκδηλώσεις και να παρέχουν συμβουλευτική σε όσες γυναίκες ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα.
Δεύτερον, μόνιμο χώρο εγκατάστασης, γραφεία και co-working spaces (δηλαδή χώρους συνεργασίας, όπως υπάρχει στο City του Λονδίνου), σε νέες γυναίκες που μπαίνουν τώρα στο κομμάτι της επιχειρηματικότητας και έχουν άμεση ανάγκη από κάποιον επαγγελματικό χώρο.
Γνωρίζω ότι σήμερα μπορούμε να εργαζόμαστε κι από το σπίτι με την βοήθεια των ηλεκτρονικών μέσων, αλλά η αίσθηση του δικού μας επαγγελματικού χώρου είναι εντελώς διαφορετική.
Ειδικά για την γυναίκα του 21ου αιώνα, η ύπαρξη ενός δικού της εργασιακού χώρου θα τη βοηθήσει να ξεφύγει από τις καθημερινές έγνοιες της (ανατροφή παιδιών, σπίτι), θα της δώσει χώρο και χρόνο να ονειρευτεί για το μέλλον της, να βρει τον σκοπό της και να εργαστεί για να τον πετύχει.
Στον 21ο αιώνα είναι επιτακτική ανάγκη όλες οι γυναίκες να έχουν την δυνατότητα του επιχειρείν.
Για ποιο λόγο άραγε οι γυναίκες δεν επιχειρούν;
Απλά γιατί φοβούνται να τολμήσουν. Και δεν τολμούν διότι δεν γνωρίζουν, δεν είναι ενημερωμένες. Αυτό το κενό ενημέρωσης στην γυναικεία επιχειρηματικότητα, είναι επιτακτική ανάγκη να καλυφθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Δυστυχώς όμως, μέχρι σήμερα πολύ λίγες γυναίκες ενημερώνονται για την ύπαρξη (events) εκδηλώσεων και ομιλιών και ως αποτέλεσμα μόνο λίγες γυναίκες από εμάς μπορούν να τα παρακολουθήσουν και να ενημερωθούν για το σωστό επιχειρείν.
Για αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό η Περιφέρεια Πελοποννήσου να οργανώνει εκδηλώσεις ώστε όλες οι γυναίκες να μπορούμε να ενημερωθούμε για την γυναικεία επιχειρηματικότητα, για τα δικαιώματα μας.
Πώς μπορεί να γίνει αυτό;
Πρέπει να στηθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου ένα δίκτυο επικοινωνίας τέτοιων εκδηλώσεων, μέσα από τις δομές (τα δημοτικά γυμναστήρια, σχολεία, τις δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις). Συνεπώς, πολύς περισσότερος γυναικείος πληθυσμός θα έχει πρόσβαση σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις και θα μπορεί να ενημερωθεί, και ως εκ τούτου πολλές περισσότερες γυναίκες θα μπορέσουν να βοηθηθούν στο επιχειρείν.
Αλλά, μπορεί να αναρωτηθείτε είναι αυτό αρκετό;
Φυσικά και μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερα για να στηριχθεί η γυναικεία επιχειρηματικότητα.
Από προγράμματα οικονομικής υποστήριξης μέχρι παροχή ανθρωποπόρων από την Περιφερειακή διοίκηση.
Η Περιφερειακή διοίκηση οφείλει να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό κλίμα, ώστε η γυναικεία συμμετοχή στη δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου να προωθηθεί. Οι γυναίκες πρέπει να βοηθηθούν να διαχειριστούν με αποτελεσματικότητα το χρόνο τους και τις ευθύνες που προκύπτουν από τους πολλαπλούς ρόλους που πρέπει να υπηρετήσουν.
Αλλά αυτό που η επαγγελματική μου εμπειρία μου έχει δείξει, είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις αρκεί ένας χώρος, δηλαδή, η δημιουργία help desk & business hub επιχειρηματικών υπηρεσιών για γυναίκες που επιθυμούν να επιχειρήσουν ή ήδη επιχειρούν, τον οποίο η Περιφέρεια Πελοποννήσου μπορεί να παρέχει στις γυναίκες.
Ένας πολύ καλός σύμβουλος και μέντορας, ο οποίος θα παρέχει τις κατάλληλες υπηρεσίες συμβουλευτικής, καθοδήγησης, ανάπτυξης, προώθησης, εκπαίδευσης, και πιθανώς χρηματοδότησης και (networking) δικτύωσης.
Και φυσικά χρόνος, πάθος και μεράκι, στόχος και σκοπός, από εμάς τις γυναίκες για να πετύχουμε μαζί, πράγματα που ούτε εμείς οι ίδιες δεν έχουμε φανταστεί.
Στόχος μας θα είναι η υιοθέτηση τέτοιου προγράμματος από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και η ενίσχυσή του με τη συμμετοχή εταιρειών-επιχειρήσεων στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης τους.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ-ΡΟΥΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Π.Ε. Κορινθίας με τον Συνδυασμό «Πρωτοβουλία για την Πελοπόννησο» του Παναγιώτη Νίκα


ΖΗΤΩ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια