Header Ads

Για τα αποτελέσματα των εκλογών


Τα αποτελέσματα των εκλογών είναι τουλάχιστον θετικά. Η ΝΔ είναι το πιο ενισχυμένο κόμμα μέσα στο ΕΛΚ. Η διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία των ευρωεκλογών. Αυτό σημαίνει ότι η στρατηγική της ΝΔ αποδείχθηκε ορθή και αποτελεσματική, καθώς περιθωριοποιήθηκε η ακροδεξιά και ταυτόχρονα να επετεύχθη σημαντική διεύρυνση προς το Κέντρο. Σε ό,τι αφορά τις περιφέρειες η ΝΔ έχει, ήδη, από την πρώτη Κυριακή, 5 και μπορεί να κερδίσει 12 από τις 13 στον δεύτερο γύρο. Επίσης μπήκαν οι βάσεις στον πρώτο γύρο ώστε να κερδίσει τουλάχιστον τους Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Είναι πολύ μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι η ΝΔ προηγείται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και κυρίως στην ομάδα 17-24 ετών, κάτι που αποδεικνύει πως το κόμμα έχει μέλλον και πως δεν απευθύνεται μόνο στις μεγαλύτερες ηλικίες. Η ΝΔ έχει επικρατήσει και στο σύνολο των εργαζομένων, δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, νοικοκυρές, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που θα προκύψει από τις επικείμενες εθνικές εκλογές θα είναι μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Μία κυβέρνηση ισχυρή και αποτελεσματική. Αλλά ακόμα και αν η ΝΔ έχει αυτοδυναμία, θα επιδιώξει τις ευρύτερες δυνατές κοινοβουλευτικές και πολιτικές συναινέσεις.
Η ΝΔ απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες και θα παραμείνει σταθερά υπεύθυνη και μετριοπαθής. Οι πολίτες δεν συγχωρούν -και το απέδειξαν- την έπαρση και την αλαζονεία. Ο πολιτικός λόγος της ΝΔ χαρακτηρίζεται από ευθύνη, αλήθεια, ειλικρίνεια και έτσι θα πορευθεί και μέχρι τις εκλογές.
Οι πολίτες εμπιστεύτηκαν τη ΝΔ όχι μόνο για τις βασικές της δεσμεύσεις -τις μειώσεις φόρων, τις πολλές και καλές δουλειές που θα δημιουργήσει καθώς και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας- αλλά γιατί αναμένουν ένα άλλο ήθος και ύφος εξουσίας. Οι πολίτες άλλωστε απέδειξαν ότι δεν επιτρέπουν σε κανένα να νομίζει ότι μπορεί να εξαγοράσει τη συνείδηση και την ψήφο τους. Και αυτό συνιστά, όπως έγκαιρα είχε επισημάνει ο Κ. Μητσοτάκης στρατηγική ήττα του λαϊκισμού.
Η Νέα Δημοκρατία επικράτησε καθολικά όχι μόνον σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά και σε όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες των εργαζομένων γκρεμίζοντας πολλούς από τους μύθους που επιμελώς προσπαθούσε να καλλιεργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν, δε, ορισμένα στοιχεία που δείχνουν πόσο εντυπωσιακή ήταν η μεταστροφή των ψηφοφόρων που ανήκουν σε συγκεκριμένες ομάδες σε σχέση με την ψήφο τους το 2015
Για παράδειγμα οι νέοι -σε αντίθεση με όσα διακινούνταν περί στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ- έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στη Νέα Δημοκρατία. Στην ηλικιακή ομάδα 17-24 η ΝΔ έλαβε 27,2%, έναντι 25,3% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει 42,9% και η ΝΔ μόλις 16,5%. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η διαφορά στην ομάδα των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας (25-34) στην οποία η ΝΔ επικράτησε του ΣΥΡΙΖΑ με 5,6% (από 13,8% που είχε χάσει το 2015). Ακόμη, είναι εντυπωσιακό ότι σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε χθες τη χειρότερη επίδοσή του σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες (έλαβε μόλις 20,9%). Στοιχείο που αποδεικνύει ότι οι πολίτες που κατεξοχήν απέρριψαν τις πολιτικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι νέοι ηλικίας 25-34 στους οποίους προ τετραετίας είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη τους, υποσχόμενος να σκίσει τα μνημόνια.
Η επικράτηση της ΝΔ ήταν καθολική και σε όλες ανεξαιρέτως τις επαγγελματικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιούχων, των φοιτητών και των νοικοκυρών. Έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στη ΝΔ ακόμη και πληθυσμιακές ομάδες για τις οποίες υπήρχε η εσφαλμένη αντίληψη ότι την αντιμετωπίζουν με καχυποψία. Για παράδειγμα, στους Δημοσίους Υπαλλήλους η ΝΔ υπερίσχυσε του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 4,8%, ενώ το 2015 είχε ηττηθεί με διαφορά 9,7%. Η μεγάλη ανατροπή όμως έγινε στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Εκεί η ΝΔ επικράτησε του ΣΥΡΙΖΑ με 8,8%, ενώ το 2015 είχε ηττηθεί με 14,1% διαφορά. Στοιχείο που δείχνει ότι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα όχι μόνον δεν πείστηκαν από την προσπάθεια τρομοκράτησης τους με fake news περί δήθεν επταήμερης εργασίας, αλλά επικροτούν τις δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την προσέλκυση επενδύσεων αλλά την αύξηση του κατώτατου μισθού με ρυθμό διπλάσιο του ΑΕΠ.
Oι δε συνταξιούχοι απέδειξαν με την ψήφο τους ότι ουδόλως πείστηκαν από τις παροχές της τελευταίας στιγμής που ο ΣΥΡΙΖΑ βάφτισε 13η σύνταξη. Το 40.2% των συνταξιούχων επέλεξε τη ΝΔ ενώ μόλις το 26,7% ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, σε σχέση με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές η ΝΔ κέρδισε 3%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 7,3 μονάδες, γεγονός που δείχνει ότι οι συνταξιούχοι όχι μόνον δεν επικρότησαν αλλά τιμώρησαν την κυβέρνηση για τις επιλογές της.
Όσον αφορά τις περιφερειακές εκλογές, τα πρώτα δείγματα είναι επίσης πολύ θετικά. Πέραν του γεγονότος ότι πέντε περιφέρειες(Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία και Νότιο Αιγαίο) βάφτηκαν γαλάζιες από την πρώτη Κυριακή, είναι εντυπωσιακό ότι στο λεκανοπέδιο της Αττικής η ΝΔ ενώ είχε χάσει το 2015 με 11,8%, τώρα την κέρδισε με 9,8% . Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση η ΝΔ κέρδισε δύο από τους τέσσερις νομούς στην Κρήτη! Η μόνη φορά που είχε βαφτεί γαλάζιος κάποιος νομός της πάντα πράσινης (και μετά ροζ) Κρήτης τα τελευταία 20 χρόνια ήταν το 2007 και συγκεκριμένα ο νομός Ρεθύμνου. Και τώρα εκτός από το Ρέθυμνο η ΝΔ επικράτησε και στο Λασίθι για πρώτη φορά στην Μεταπολίτευση. Εξίσου εντυπωσιακά ήταν αποτελέσματα και στην ιδιαίτερη πατρίδα του Κυρ. Μητσοτάκη τα Χανιά. Η διαφορά εκεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 ήταν 22.27% και χθες περιορίστηκε σε μόλις 2,3%, γεγονός που ίσως προμηνύει μια ακόμη ανατροπή στις επικείμενες εθνικές εκλογές.
Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε χθες ότι σε 6 μέρες θα προκηρύξει εκλογές. Είναι επομένως αυτονόητο ότι για λόγους στοιχειώδους πολιτικής ηθικής δεν νοείται να λαμβάνει στο εξής αποφάσεις που θα δεσμεύσουν την χώρα για τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, πρόωρες εκλογές μπορούν να γίνουν αν παραιτηθεί η κυβέρνηση και υπάρχει αδυναμία σχηματισμού άλλης -όπως συμβαίνει τώρα- ή με την επίκληση εθνικού θέματος. Στην πρώτη περίπτωση, προβλέπεται σχηματισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης. Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι είναι δευτερεύουσας σημασίας το τι τελικά θα επιλέξει ο κ. Τσίπρας. Το μείζον είναι να γίνει πράξη η πολιτική αλλαγή που έχει χρειάζεται η χώρα. Και είναι βέβαιο ότι η πολιτική αλλαγή που ξεκίνησε με τις ευρωεκλογές, θα επισφραγιστεί το βράδυ των εθνικών εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια