Header Ads

Τι ψήφισαν οι Ευρωπαίοι στις Ευρωεκλογές ; Τα κόμματα στο Ευρωκοινοβούλιο


Μπορεί φόβος όλων να ήταν μια «ευρωφοβική επέλαση», όμως, αυτή τελικά αποτράπηκε, αν και στη Γαλλία, στην Ιταλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ευρωσκεπτικιστές αύξησαν τα ποσοστά τους και επικράτησαν.
Στην Ελλάδα, είδαμε την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας, όμως, τι έγινε στην υπόλοιπη Ευρώπη; Πώς διαμορφώνονται τα κόμματα στο Ευρωκοινοβούλιο;
Στη Γαλλία πλήγωσε η νίκη της Μαρίν Λεπέν, ενώ εξίσου ανησυχητική ήταν η νίκη του Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία, αλλά και του Νάιτζελ Φάρατζ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παρόλα αυτά, η ψηφοφορία χαρακτηρίστηκε από τα θετικά εκλογικά αποτελέσματα των οικολόγων και η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών περιορίστηκε.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα παραμένει, με 179 έδρες, έναντι 216, η πρώτη πολιτική δύναμη στο ημικύκλιο.
Οι ηγέτες του διεκδικούν την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον επικεφαλής υποψήφιό τους, τον Γερμανό Μάνφρεντ Βέμπερ, έναν συντηρητικό με διχαστικό προφίλ.
Οι σοσιαλδημοκράτες (S7D), αποτελούν τη δεύτερη πολιτική δύναμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με 150 έδρες (έναντι 185).
Πάντως, τα αποτελέσματα δείχνουν ένα τέλος εποχής, καθώς αν και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλδημοκράτες παραμένουν οι δύο μεγάλες παρατάξεις των ευρωπαϊκού Ημικυκλίου, χάνουν την δυνατότητά τους να συγκροτήσουν μόνες τους μία πλειοψηφία για την ψήφιση των νομοθετικών κειμένων.
Συντηρητικοί και σοσιαλδημοκράτες θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να συνεργάζονται με τους οικολόγους, που εξασφαλίζουν 70 έδρες (από 52) , χάρις στα θετικά τους αποτελέσματα στην Γερμανία και την Γαλλία, και με τους φιλελεύθερους του Alde, στο οποίο συγκαταλέγεται και το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, που εξασφαλίζει 107 έδρες, έναντι 69 στο απερχόμενο Ευρωκοινοβούλιο.
Όπως γράφει χαρακτηριστικά το ΑΠΕ- ΜΠΕ, η Μαρίν Λεπέν ελπίζει, μαζί με την Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, στον σχηματισμό μίας ευρείας συμμαχίας εθνικιστικών, ευρωσκεπτικιστικών και λαϊκιστικών κομμάτων. Η ομάδα Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας εξασφαλίζει 58 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (έναντι 37).
Ωστόσο, σήμερα φαίνεται δύσκολη μία προσέγγιση με την λαϊκιστική Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας, όπου συμμετέχει το ιταλικό Κίνημα των 5 Αστέρων και όπου θα ενταχθεί το νέο ευρωφοβικό κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ, το Κόμμα του Brexit που εξασφαλίζει το 31,5% των ψήφων και 24 έδρες στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού οι διαφωνίες τους είναι μεγάλες.
Ακόμη και αν στις δύο αυτές ομάδες προστεθούν οι 58 έδρες του ECR όπου συμμετέχουν οι Βρετανοί Τόρις και οι Πολωνοί του PiS, η άκρα δεξιά, οι ευρωσκεπτικιστές και οι ευρωφοβικοί παραμένουν, με 172 έδρες, πολύ μακριά από την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (376 έδρες).
Από την πλευρά τους, τα κόμματα της άκρας αριστεράς περνούν από τις 52 στις 38 έδρες.
Ο νικητής των ευρωεκλογών στην Ουγγαρία, το κόμμα του Ορμπάν, το Fidesz, έχει προσωρινά τεθεί εκτός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος λόγω των αντιευρωπαϊκών του παρεκτροπών.
Στην Αυστρία, το συντηρητικό κόμμα του καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς είναι ο νικητής των Ευρωεκλογών μπροστά από τους σοσιαλδημοκράτες και το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων επλήγη από το σκάνδαλο Ίμπιζα γκέιτ.
Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είναι ο μόνος σοσιαλιστής που βγήκε νικητής των εκλογών σε μεγάλη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια