Header Ads

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019 / Χρίστος Δήμας : Στόχος να ηττηθεί στρατηγικά ο ΣΥΡΙΖΑ / Συνέντευξη στο δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο για την εφημερίδα Παραπολιτικά


– Ποιος είναι ο πήχης της επιτυχίας της ΝΔ στις ευρωεκλογές και τις περιφερεια­κές εκλογές; Είναι η νίκη ή και κάτι παρα­πάνω. 
Νομίζω ότι στόχος σε κάθε κάλπη είναι να κερδίσει η Νεα Δημοκρατία αλλα και να ηττη­θεί στρατηγικά ο ΣΥΡΙΖΑ και η νοοτροπία που προωθεί τα τελευταία χρόνια. Η χώρα χρειάζε­ται επανεκκίνηση σε όλα τα επίπεδα, με αλ­λαγή νοοτροπίας και ρήξεις με τις παθογένει­ες που η σημερινή κυβέρνηση συντήρησε και καλλιέργησε. Έχουμε μπροστά μας τέσσερις κάλπες και το μήνυμα πρέπει να είναι ηχηρό, ώστε με όρους νέας μεταπολίτευσης πια, να έχει η χώρα ένα ισχυρό Πρωθυπουργό που θα την οδηγήσει σε ένα άλμα μπροστά. 
– Ποια είναι η γνώμη σας για το ευρωψη­φοδέλτιο που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ; 
Είναι μια κίνηση απελπισίας προκειμένου να δείξει ο κ. Τσίπρας πως συσπειρώνονται στο ΣΥΡΙΖΑ ευρύτερες δυνάμεις, οι οποίες στην πραγματικότητα δεν υφίστανται. Υποτίθεται κινήσεις εντυπωσιασμού, οι οποίες καταλή­γουν σε ύβρη προς την κοινωνία λόγω του βί­ου τους ή σε πρόσδεση με οτιδήποτε φθαρμέ­νο και παλιό χρεοκόπησε τη χώρα. Στην πραγ­ματικότητα, όλο εκείνο το σύστημα που ο ΣΥ­ΡΙΖΑ πριν λίγα χρόνια φώναζε πως έπρεπε να πέσει, μπήκε πια στα ψηφοδέλτια του. 
– Έχει κατά τη γνώμη σας σχέση η κυ­βέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τη διαπλοκή και πως αποτυπώνονται αυτές; 
Ο ΣΥΡΙΖΑ ενσωματώνει στα ψηφοδέλτια του επιχειρηματιες που οι ίδιοι έχουν κατηγορήσει για διαπλοκή και διαφθορά. Άρα με βάση αυ­τά που οι ίδιοι λένε, ναι θα μπορούσε να το ι­σχυριστεί κανείς, αν ακολουθήσει τη ρητορι­κή των κυβερνητικών στελεχών και τον τρόπο με τον οποίο αυτοί πολιτεύτηκαν. Στην πραγ­ματικότητα όμως, είναι μια ακόμα προσπάθεια φθηνού εντυπωσιασμού, που ο κ. Τσίπρας δε μπορεί να κατανοήσει πως ακόμα και στη δική του πολιτική υπόσταση κάνει κακό. 
– Σας ικανοποιεί η κυβερνητική ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας; 
Ξεκάθαρα όχι. Είναι μια προβληματική ρύθ­μιση που δεν αντιμετωπίζει επαρκώς το ζήτη­μα της αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους. Η σημερινή κυβέρνηση όμως, καθυστέρησε να φέρει αυτή τη ρύθμιση 4 ολόκληρα χρόνια. Η ολιγωρία αυτή κόστισε στην οικονομία και τους δανειολήπτες, με τα χρέη των ιδιωτών προς τις τράπεζες και το Δημόσιο να έχουν δι­ογκωθεί σημαντικά. Ευελπιστώ πως θα υπάρ­χουν βελτιωτικές ρυθμίσεις, διαφορετικά ε­ντοπίζω βασικά ζητήματα. Πρώτον πως δεν υ­πάρχει πρόβλεψη για τους συνεπείς δανειολή­πτες. Είναι αδύνατον να αγνοούμε ελαφρύν­σεις για όλους εκείνους που μάτωσαν τα τε­λευταία χρόνια προκειμένου να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους. Δεύτερον, πως αφή­νεται ένα παραθυράκι για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και επίσης, ένα μεγάλο ερωτη­ματικό είναι κατά πόσο έτοιμη είναι η ψηφια­κή πλατφόρμα, ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή του νόμου άμεσα. Παρατηρούμε πως η Κυβέρ­νηση αποφεύγει αυτή τη στιγμή να δώσει απα­ντήσεις και αυτό με ανησυχεί ακόμα και περισ­σότερο. Φοβάμαι ένα νέο φιάσκο, που θα βά­λει σε περιπέτειες τους πολίτες. 
– Τρία χρόνια μετά την ενεργοποίηση του νέου αναπτυξιακού νόμου, πως κρίνε­τε τα αποτελέσματά του στην πραγματική οικονομία; 
Τον Ιούνιο του 2016, η κυβερνητική πλειο­ψηφία ψήφισε τον «αναπτυξιακό» νόμο 4399. Έκτοτε, οι τροποποιήσεις του είναι συνεχείς, ακόμη και αυτή την εβδομάδα έγιναν σημα­ντικές, ενώ ακόμα το πληροφοριακό του σύ­στημα, μέχρι πρόσφατα δεν ήταν σε 100% λει­τουργία. Το αποτέλεσμα είναι τραγικό για την κυβέρνηση και δυστυχώς για τη χώρα. 33 μή­νες μετά την ψήφιση του, δεν έχει πέσει ένα ευρώ στην αγορά, και σήμερα στο Υπουργείο Οικονομίας πασχίζουν με κάποιες υπεύθυνες δηλώσεις να δώσουν έστω κάποιες προκατα­βολές. Παράλληλα υπάρχουν σοβαρά ζητή­ματα διαφάνειας, τα οποία έρχονται σε γνώση μας και για τα οποία κατέθεσα Ερώτηση προς το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης μαζί με 46 συναδέλφους από τη Νέα Δημοκρατία. 
– Η κυβέρνηση δηλώνει ότι έφερε τη χώρα στην πρώτη θέση στην αξιοποίηση του πακέ­του Γιούνκερ και ανάμεσα στις πρώτες στην α­πορρόφηση του ΕΣΠΑ. Της πιστώνετε την επι­τυχία αυτή; 
Στην απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων ΕΣ­ΠΑ 2014-2020, η σημερινή κατάσταση είναι πολύ άσχημη και δυστυχώς την πλήρη ευθύνη έχει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Διαχειρίστη­καν εξ’ ολοκλήρου αυτή την προγραμματική περίοδο και η αποτυχία τους πιστώνεται 100%. Η Ελλάδα σήμερα σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι 23η σε πραγματι­κές δαπάνες, δηλαδή σε χρήματα που έχουν φτάσει στην αγορά και 16η σε συμβασιοποι­ημένες δαπάνες. Δηλαδή υπάρχουν δηλαδή διαθέσιμοι ευρωπαϊκοί πόροι, που λιμνάζουν στα συρτάρια διότι η κυβέρνηση αδυνατεί να τα απορροφήσει. Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της αποτυχίας, υπάρχουν δικαιούχοι που σχεδόν 3 χρόνια μετά την υποβολή των φακέλων τους δεν έχουν πάρει ευρώ. Την ώ­ρα που το 2013, επί Κυβέρνησης ΝΔ, αξιολο­γήθηκαν 23.000 και οι δικαιούχοι εντάχθηκαν σε μόλις τέσσερις μήνες. Σε οτι αφορά την α­ξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ δεν περνά α­πό τη διαχείριση της Κυβέρνησης. Όσο και αν προσπαθούν να το οικειοποιηθούν, είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ό­λη η υποδομή και ο σχεδιασμός έγιναν από τις Βρυξέλλες συνεπώς η ανικανότητα και οι ιδε­οληψίες τους δε μπόρεσαν να υπονομεύσουν αυτή την προσπάθεια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια