Header Ads

Εκεί που … και οι άντρες γονατίζουν ! Ο δρόμος μακρύς. Ατελείωτος !


Την κούραση της πολύωρης οδήγησης, την κάλυπτε ο μανδύας της λαχτάρας και της προσμονής. Πρώτα στάση στον Αρσανά της Μονής Κωνσταμονίτου. Της πιο φτωχής. Της τελευταίας στην ιεραρχία, όλων των Ιερών προαιώνιων Μοναστηρίων του Αγίου Όρους. Αυτό ήθελα. Την αποφυγή της «χλύδας». Θα δεις παντού από νέους, που απαρνήθηκαν την κοσμική ζωή ( και φόρεσαν το βαρύ, αλλά ευλογημένο ράσο του μοναχού), μέχρι υπέργηρους, σεβάσμιους γέροντες. Στο Άγιο Όρος η θεία λατρεία, που επιτελείται στις κοινόβιες Μονές είναι αδιάλειπτη, εδώ και αιώνες.
Κατά τους μυσταγωγικούς εσπερινούς, τα κατανυχτικά απόδειπνα, κατά τη θεία Λειτουργία, αλλά και κατά τη διάρκεια της ατομικής προσευχής των μοναχών, οι αφορμές είναι πολλές για να συνδεθεί η καθημερινή ζωή τους με το μυστήριο της Θείας Ενανθρωπήσεως! Η προσευχή συνδέεται απαραίτητα με την μετάνοια. Είναι η στιγμή, που και οι άνδρες … γονατίζουν!
Και γονατίζουν χωρίς ντροπή. Γιατί το αισθάνονται και γιατί έτσι πρέπει. Στην κατανυχτική ατμόσφαιρα του όρθρου, οι φιγούρες των μοναχών, πηγαινοέρχονται, υπό το αχνό φως των τρεμόσβαινων κεριών. Πατέρες και επισκέπτες με σκυμμένο κεφάλι, προσεύχονται και ψάλλουν. Εκεί πραγματικά, αισθάνεσαι μικρός! Μωρός για ότι έχεις κάνει αλλά και μια μοναδική κατάνυξη όπως είπαμε. Μπορεί να είσαι κουρασμένος ή ταλαιπωρημένος, αλλά δεν κάθεσαι, δεν αισθάνεσαι κούραση και κυρίως δεν θέλεις να βγείς έξω. Κάθεσαι όρθιος, αδιαφορώντας αν πίσω σου υπάρχει στασίδι, που μπορείς να κάτσεις. Κάθεσαι και παρακολουθείς με το σκυμμένο κεφάλι σαν να είσαι δεμένος και «μαγεμένος» σαν να θέλεις να μείνεις για πάντα εκεί…
Τούτη η Θεία Ακολουθία είναι, που φέρνει εγρήγορση στην ανύστακτη ψυχή, που προσμένει στο μεσονύχτιο τον Νυμφίο Ιησού Χριστό , τον Θεάνθρωπο! Αποτελεί σημείο διαχωριστικό του σκότους της πλάνης, που ο Χριστιανός, ειδικά ο μοναχός, άφησε πίσω του και της ζωής του φωτός, που αναμένεται να ανατείλει την επόμενη μέρα. Η εβδομάδα των Παθών, φίλοι μου πλησιάζει. Ας ευχηθούμε η Εβδομάδα με τα Άγια Πάθη και η Ανάσταση με το φως, που θα ακολουθήσει, να φωτίσει τις ζωές όλων μας και να μας χαρίσει υγεία και οικογενειακή ευτυχία!

Πανταζής Β. Σπυρίδων 

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Κορινθίων

Με τη ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ Βασίλη Νανόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια