Header Ads

Γ. Ψυχογιός στο Συμβούλιο της Ευρώπης : «Ο Αθλητισμός συντρίβει τα στερεότυπα και τις διακρίσεις»


Αυτή την εβδομάδα πραγματοποιείται στο Στρα­σβούργο η εαρινή Σύνοδος της Κοινοβουλευτικής Συ­νέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο Γιώργος Ψυχογιός, βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέ­χει στις εργασίες της Συνέλευσης ως μέλος της Ελ­ληνικής αντιπροσωπείας. Κατά τη σημερινή συνεδρί­αση στην Ολομέλεια, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τοπο­θετήθηκε, εκπροσωπώντας την Ομάδα της Ευρωπαϊ­κής Αριστεράς, για τη ρητορική και τις πράξεις μίσους που εκδηλώνονται στον Αθλητισμό 
O Γ. Ψυχογιός παρατήρησε ότι υπάρχει έξαρση της ρητορικής μίσους και των ρατσιστικών πράξεων στην Ευρώπη, σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής και κοι­νωνικής ζωής. Αναφέρθηκε ειδικότερα στον τομέ­α του Αθλητισμού, παραθέτοντας συγκεκριμένα πα­ραδείγματα των συνεχόμενων ρατσιστικών κρουσμά­των που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα ε­ντός των γηπέδων πανευρωπαϊκά, όπως η πρόσφα­τη επίθεση των οπαδών της Κάλιαρι στον αφρικανι­κής καταγωγής παίκτη της Γιουβέντους, Μόιζε Κεν, που είναι μάλιστα και διεθνής με την εθνική ομάδα της Ιταλίας. 
Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι για να άλλαξει αυ­τή η κατάσταση είναι αναγκαίο τα κράτη – μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να προωθήσουν θετικές πολιτικές, ώστε να ενισχυθεί η δημοκρατία στον χώ­ρο του Αθλητισμού. Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα τον Νόμο του Υφ. Αθλητισμού που ψηφίστηκε πρό­σφατα στην Ελλάδα και περιλαμβάνει μία σειρά α­πό διατάξεις προς αυτή την κατεύθυνση: Η ενίσχυ­ση της ισότητας με την υποχρεωτική ποσόστωση των γυναικών στα ΔΣ των σωματείων, το δικαίωμα σε ό­λους τους πρόσφυγες και μετανάστες να συμμετέ­χουν στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα χωρίς περιο­ρισμούς, η τιμωρία των οπαδών που προβαίνουν σε πράξεις με ρατσιστικό κίνητρο. 
Κλείνοντας, ο Γ. Ψυχογιός τόνισε τη σημασία και τη βαρύτητα που πρέπει να δοθεί στον Αθλητισμό, καθώς είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία και μέσα ένταξης στην κοινωνία. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο βουλευτής: «Ο Αθλητισμός συντρίβει τα στερεότυπα και τις διακρίσεις, μας μαθαίνει να ζούμε μαζί και να παλεύουμε για έναν κοινό σκοπό». 

Δεν υπάρχουν σχόλια