Header Ads

Ο Χρίστος Δήμας εισηγητής της ΝΔ στο νομοσχέδιο για την πρώτη κατοικία...


Ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Χρίστος Δήμας ήταν εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας στο νομοσχέδιο που έφερε η Κυβέρνηση για την πρώτη κατοικία.
Για το θέμα ο Χρίστος Δήμας δήλωσε:
«Πριν από λίγες ημέρες η Κυβέρνηση έφερε τροπολογία για το θέμα της πρώτης κατοικίας. Ως Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσουμε αυτή τη ρύθμιση, παρά το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίζει επαρκώς το ζήτημα της αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους. Και το κάνουμε διότι κανείς πολίτης δεν πρέπει να στερηθεί μια δυνατότητα να τακτοποιήσει τις οφειλές του και να προστατεύσει την κατοικία του.
Η σημερινή κυβέρνηση όμως, καθυστέρησε να φέρει αυτή τη ρύθμιση 4 ολόκληρα χρόνια. Η ολιγωρία αυτή κόστισε στην οικονομία και τους δανειολήπτες, με τα χρέη των ιδιωτών προς τις τράπεζες και το Δημόσιο να έχουν διογκωθεί σημαντικά.
Στην εισήγηση μου, έθεσα ορισμένα Ερωτήματα προς την Κυβέρνηση, στα οποία ζητώ απαντήσεις:
- Είναι αυτή η τελική ρύθμιση; Υπάρχει πιθανότητα να έχουμε επιπλέον αλλαγές που θα ανατρέψουν όσα σήμερα συζητάμε;
- Για ποιο λόγο δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους συνεπείς δανειολήπτες, την ώρα που αφήνεται ένα παραθυράκι για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές;
- Επίσης ρωτάμε: Είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε να ξεκινήσει ομαλά η εφαρμογή του νέου νόμου. Αν όχι, πότε θα λειτουργήσει;
Τα υπόλοιπα Ερωτήματα και παρατηρήσεις για το σύνολο του νομοσχεδίου στο οποίο είμαι Εισηγητής εκ μέρους της ΝΔ, το απόγευμα στην Ολομέλεια».
Στην τοποθέτησή του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της τροπολογίας, ο Χρίστος Δήμας ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Σήμερα το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα αγγίζει τα 224 δισ. ευρώ και αποτελείται από:
-104,3 δισ. από οφειλές ιδιωτών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο,
-34,3 δισ. χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία,
-85 δισ. προς τις τράπεζες (κόκκινα δάνεια).
Με τη ρύθμιση που συζητάμε σήμερα, σύμφωνα με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών θα αντιμετωπιστεί μόλις το ποσό των 11 δισ. απο τα 85 των τραπεζών, δηλαδή μόλις το 5% του συνολικού ιδιωτικού χρέους (224 δις) και δίχως να επιβραβεύονται οι συνεπείς δανειολήπτες.
Ο μόνος λόγος για να στηρίξει κανείς αυτή την τροπολογία είναι πως σε ένα τόσο δύσκολο δημοσιονομικό περιβάλλον, έστω και αυτό το 5% αξίζει την ευκαιρία να μπορέσει να ρυθμίσει τις οφειλές του και να προστατέψει το σπίτι του. Και γι’ αυτό θα τη στηρίξουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια