Header Ads

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ «ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ – ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ»



Γράφει-Επιμελείται η Παρασκευή (Εύη) Κοκκίνου



«Για πρώτη φορά δικαστές αποφάσισαν συλλογικά να εκφράσουν τα συναισθήματά τους δημοσίως, να υψώσουν τις ιδέες τους και να καταθέσουν τα όνειρά τους, να εξομολογηθούν τους φόβους τους και ίσως να ζητήσουν χαμηλόφωνα συγχώρεση για τα λάθη τους…». Με αυτά τα λόγια καλωσόρισε η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κορίνθου (Δ.Σ.Κ.), Παναγιώτα Επιβατινού, τον Κύκλο Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών (ΚΕΛΔ) και τα εξέχοντα μέλη του στην εκδήλωση «Δικαιοσύνη, Λόγος και Τέχνη», που διοργάνωσε ο Δ.Σ.Κ. στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου, στις 13/4/2019, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σχέση μεταξύ νομικής επιστήμης και ποίησης. «Ο ποιητής νομοθετεί πνευματικά, αναζητά την αλήθεια, ώστε τελικά παράγει δίκαιο…». Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το ανθολόγιο του ΚΕΛΔ «Ποιητική Αδεία». Συντονίστρια ήταν η εξαιρετική Βίκυ Φλέσσα, γνωστή σε όλους μας δημοσιογράφος, φιλόλογος και νομικός, που με την καθαρότητα του λόγου της και τη χαρακτηριστική απαλή φωνή της κέρδισε το απαιτητικό ακροατήριο.
Ο ΚΕΛΔ είναι νεοσυσταθέν λογοτεχνικό σωματείο, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με καταστατικούς σκοπούς –μεταξύ άλλων- την προάσπιση της ελευθερίας και της πολυφωνίας του λόγου και της έκφρασης, την προαγωγή και διάδοση της λογοτεχνίας και της γλώσσας, καθώς και τη συμβολή στην πνευματική ανάπτυξη και στην παιδεία, σύμφωνα με την Ελληνική παράδοση και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Μέλη του είναι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί.
Για τον ΚΕΛΔ, τα οράματα και την έως σήμερα ολιγόχρονη, αλλά σπουδαία δράση του μίλησε ο Εφέτης - Πρόεδρος του Δ.Σ., Δημήτριος Ορφανίδης, ο οποίος έκανε ποιήματα την «Επαγγελματική Κρίση», την κρίση αξιών και τον εξευτελισμό του λαού «Καλύτερα ακόμη» και μας τα απήγγειλε. Ο Εφέτης - Κοσμήτωρ του ΚΕΛΔ, Αντώνης Μελισσινός, μας έδωσε ελπίδα για το μέλλον με λόγια καρδιάς, αλλά και όραμα: «Ό,τι καλύτερο έχουμε στην καρδιά, είναι δώρο Θεού, φτιαγμένο από αγάπη, όνειρα και ελπίδες, των γονιών μας και δικά μας, ποτισμένο με δάκρυα, αγιασμένο με ευχές. Ό,τι καλύτερο έχουμε στην καρδιά μας δεν ανήκει μόνο σε μας, οφείλουμε να το προσφέρουμε άπλετα και ανεπιφύλακτα. Οφείλουμε να το προσφέρουμε στην οικογένειά μας και στους συνανθρώπους μας. Ό,τι καλύτερο έχουμε στην καρδιά, γίνεται άφθαρτο μόνον όταν καθίσταται ωφέλιμο για πολλούς, όταν το μοιραζόμαστε με τους συνοδοιπόρους μας. Ο άνθρωπος κυριαρχείται από την αρχή της συλλογικής συνείδησης και είναι προορισμένος να προσφέρει αγάπη και καλοσύνη και μόνο μέσα από αυτή τη νομοτελειακή πορεία φθάνει στην πνευματική του ολοκλήρωση.». Ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων και πεζών από δικαστές - μέλη του ΚΕΛΔ, Αθανάσιο Δαββέτα (Πρόεδρο Εφετών), Ευαγγελή Μπράμη (Εφέτη Δ.Δ.), Αθανάσιο Νικολόπουλο (Εφέτη), Μαριάνθη Παγουτέλη (Πρόεδρο Εφετών), Βασίλη Παπακώστα (Ειρηνοδίκη ε.τ.), ενώ η Εισαγγελέας Εφετών, Βασιλική Χριστούλη, όχι μόνον απήγγειλε ποιήματά της, αλλά και μίλησε με βαθειά συγκίνηση για την εμπειρία της στο Πρωτοδικείο Κορίνθου, όπου είχε διατελέσει Εισαγγελέας πριν από χρόνια γνωρίζοντας από κοντά πολλά από τα παρευρισκόμενα στην εκδήλωση μέλη του Δ.Σ.Κ.. Τις απαγγελίες συνόδευσε στο πιάνο ο γνωστός πιανίστας, Νίκος Ντεκούλης.
Την εκδήλωση τίμησε επίσης με την παρουσία του ο Καθηγητής Διοικητικού Δικαίου στην Νομική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α., Πάνος Λαζαράτος, με τη διττή ιδιότητα και του τενόρου. Μας μίλησε για το «Δίκαιο και τη Μουσική», ενώ μας εξέπληξε με την έκταση της φωνής του και την τεχνική του ερμηνεύοντας γνωστές άριες, συνοδευόμενος από τον εξαίρετο πιανίστα της Λυρικής Σκηνής και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Δημήτρη Γιάκα. Στη συνέχεια, η Εύη Τσίρτση-Αλαβέρα, δικηγόρος Κορίνθου και σοπράνο, τραγούδησε άριες από τη Madame Butterfly (G.Puccini), IL Trovatore (G.Verdi), Tannhaeuser (R.Wagner), Carmen (G.Bizet), ενώ μας μάγεψε κυριολεκτικά με την ερμηνεία της στο Casta Diva (Αγνή Θεά) από τη Norma του V.Bellini. Σοπράνο και τενόρος μας επιφύλαξαν μία ευχάριστη έκπληξη για το τέλος, αφού χωρίς να έχουν κάνει πρόβα ερμήνευσαν την Violetta και τον Alfredo σ΄ένα εκπληκτικό «Libiamo ne’ lieti calici» από την Traviata του G.Verdi.
Μία εκδήλωση υψηλού πνευματικού και πολιτισμικού επιπέδου, άρτια οργανωμένη από τον Δικηγορικό Σύλλογο Κορίνθου, παρουσία πλήθους κόσμου! Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές! Μας δώσατε πνευματικό οξυγόνο!

Παρασκευή (Εύη) Κοκκίνου

Δικηγόρος -Διαμεσολαβήτρια

Υπεύθυνη Προστασίας Δεδομένων - DPO

Δ/νση Γραφείου : Απ. Παύλου 40 – Κόρινθος

Τηλ. 2741084568 & 6944964225

Δεν υπάρχουν σχόλια