Header Ads

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ


Με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο εορτάστηκε κι εφέτος η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκουκαι η Εθνική Επέτειος της Επαναστάσεως του 1821 στην Ι. Μητρόπολή μας. Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιοςμετά του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεώνκ. Αγαπίου,το εσπέρας της 24ης Μαρτίου 2019, τέλεσαν Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό στον κατάμεστο εορτάζοντα Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αγίων Θεοδώρων, κατά την διάρκεια του οποίου ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος παρουσίασε στους παρισταμένους πιστούς τον νέο Βοηθό Επίσκοπο της Ι. Μητροπόλεώς μας Θεοφ. κ. Αγάπιο και του παρεχώρησε την διακονία του Ι. Άμβωνος.
Ο άγιος Κεγχρεών, ανέλυσε το Δοξαστικό του Εσπερινού τονίζοντας ότι, η σημερινή εορτή καταδεικνύει την άπειρη αγάπη του Θεού, ο οποίος κατάφερε να ελευθερώσει τον άνθρωπο από την εξουσία του Διαβόλου και από τον θάνατο. Παράλληλα, επεσήμανε ότι, η εορτή του Ευαγγελισμού είναι «μεγάλη» εορτή γιατί ο Άκτιστος Θεός ενώνεται με τον κτιστό άνθρωπο για να τον επαναφέρει στο πρότερό του κάλλος. Ολοκληρώνοντας, τόνισε την διττή σημασία της ημέρας, καθώς οι Έλληνες εορτάζουμε την ενσάρκωση του Λόγου του Θεού και την Εθνική μας παλιγγενεσία. Οι πρόγονοί μας επέλεξαν σημειολογικά αυτή την ημέρα για να ξεκινήσουν τον απελευθερωτικό αγώνα, κατά την οποία ο Θεός αποκαλύπτει το «ἀπ᾽αἰῶ νος Μυστήριο» της σωτηρίας των ανθρώπων. Επομένως, για αυτό τον λόγο, οι πιστοί οφείλουν να αναπέμψουν διάπυρες Δοξολογίες και προσευχές προς τον Κύριο μας γιατί με αυτό τον τρόπο οικονόμησε την απελευθέρωση των ανθρώπων από την φθορά, τον θάνατο και τον Διάβολο και εμψύχωσε τους προγόνους μας, ώστε να αγωνιστούν με σθένος και να μας χαρίσουν την ελευθερία μας.
Το πρωί της 25ης Μαρτίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιοςετέλεσε την Θ. Λειτουργίαστον Μητροπολιτικό και Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου στην Κόρινθο,συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεώνκ. Αγαπίου. Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Θεοφιλέστατος, ο οποίος αναφέρθηκε μέσα από τα αγιογραφικά κείμενα στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου. Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας και περί ώρα 11:00 π.μ.,παρουσίατων Αρχών του Τόπου,τέλεσαν την επίσημη Δοξολογία για τον εορτασμό της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Ακολούθως,όλοι μαζί μετέβησαν στο Μαυσωλείο, στον προαύλιο χώρο του Καθεδρικού Ι. Ναού, για την τέλεση του Επιμνημόσυνου Τρισαγίου για τις ψυχές των πεσόντων στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του 1821, μετά το πέρας του οποίου έλαβε χώρα η κατάθεση στεφάνων εκ μέρους της Πολιτείας, του Στρατού, των Αρχών και Εκπροσώπων Φορέων και Συλλόγων, που δραστηριοποιούνται στην Κορινθία.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας,συνοδευόμενος από τον Θεοφιλέστατο και από Ιερείς της πόλεως Κορίνθου, ολοκλήρωσε το εορταστικό πρωινό παριστάμενος και στην καθιερωμένη,επί τη Εθνική Επετείω,Μαθητική και Στρατιωτική Παρέλαση στα Περιβολάκια, στην Κόρινθο.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια