Header Ads

ΚΩΔΙΚΟΣ Γηρατειά… «Η περιθωριοποιημένη Τρίτη ηλικία»


Της Παυλίνας Μπεχράκη*

ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΑΝΤΗ Η ΣΑΓΗΝΗ
Είναι απέραντη η σαγήνη της περασμένης ηλικίας
Πουναι τόσο ταιριαστή, με τη πραγματική μας εικόνα!
Έτσι που μας αποκαλύπτεται η πάσα Αλήθεια
Του κόσμου, και έρχεται πιο κοντά στο νου μας
Το αιώνιο μυστήριο της ζωής, Ο τιτάνιος αγώνας
Ενάντια στη παντοδύναμη ανθρώπινη μοίρα . (Ατενίζοντας
Εμείς οι θνητοί, κάποια στιγμή, τη «θάλασσα» να ξεμακραίνει)
Αποκάμαμε, μια γερή πεποίθηση, και θάρρος.
Δεν χαιρόμαστε σίγουρα, αλλά και δεν φοβόμαστε, δεν παραδινόμαστε
Και είναι η δόξα, σαν άνθρωποι

(Το βιβλίο μου) «ΖΩΗ» Η μικρή μας στιγμή
Η Λογοτεχνία αγαπητοί μου αναγνώστες είναι παραφορτωμένη όλες τις εποχές, και είναι παγκόσμιο το φαινόμενο, με εγκώμια, για τα γηρατειά. Σήμερα η Τρίτη ηλικία, αναδεικνύεται σε μεγάλο θέμα, και στην Πατρίδα μας μέγιστο, λόγω της υπογεννητικότητας, αιτία, η φτωχοποίηση του Λαού μας, χωρίς ημερομηνία λήξης. Οι αφετηρίες είναι και άλλες πολλές. (Ιατρική, λόγω αύξησης μέσου όρου ζωής, Οικονομική, κοινωνική,. Με δύο λόγια είναι ένα αρνητικό περιθωριοποιημένο πρότυπο, κακά τα ψέματα. Για να μιλήσουμε για τα δικά μας, η δύναμη της επιβίωσής μας, ως Γένος των Ελλήνων, λειτουργεί σαν κεντρομόλος και φυγόκεντρη, που κρατάει σε σημείο βρασμού, καφτό το θέμα αυτό, έτσι που αφορά όλους τους πολίτες, αυτού του δυστυχισμένου τόπου, που βλέπει καθημερινά, μέσα από τη πληροφόρηση, τα σημάδια, τα κακά σημάδια. Αυτή τη στιγμή φίλοι μου που γράφω τούτες τις γραμμές, θυμήθηκα τα λόγια του προφήτη Νομπελίστα ποιητή μας Γιώργου Σεφέρη: «Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΡΙΚΕΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ, ΟΠΩΣ ΚΑΘΕ ΤΟΠΟΣ. Μόνο που σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν Έλληνες….»
Οι ηλικιωμένοι στον τόπο μας, κατάντησαν παρίες της κοινωνίας. Η ανάγγητη εξουσία τους απορρίπτει σαν θετικό πρότυπο, δεν τους σέβεται, και αυτό είναι άδικο και παράλογο. Αυτοί που την ασκούν, δεν συλλογίζονται, πως θα έρθει κάποτε μια στιγμή και θα είναι κι΄αυτοί παρίες. Το λέει και ο Λαός με σοφά λόγια « εκεί που είσαι ήμουνα και εδώ που είμαι θα΄ρθεις»
Δυστυχώς ο κόσμος όπως σήμερα αυτός παράγεται και αναπαράγεται από τα θεάματα, και τα ΜΜΕ είναι ένας κόσμος που υπακούει στον νόμο του Προκρούστη. Ευνοεί, κολακεύει, και προβάλλει τους νέους και μάλιστα συνήθως μόνο τους αισθητικά ωραίους. Η τηλεόραση για παράδειγμα ακτινοβολεί, την αντίληψη περί κοινωνικών προτύπων. Τα χαρακτηριστικά αυτά, είναι ιδιαίτερα έντονα στην Ελλάδα, υποτίθεται του Πολιτισμού, και της Αρχαίας Ελληνικής ψυχής και σκέψης… Έχουμε πιάσει πάτο… Σπανίως θα δούμε ακόμα και νέους ανθρώπους να προβάλλονται για σπουδαία επιστημονική πορεία, επαγγελματικές επιτυχίες και πάει λέγοντας. Όπως σπάνια βλέπουμε έναν εβδομηντάρη, να προβάλλεται σαν, πρότυπο ταύτισης με το κοινό, γιατί τα κριτήρια της αξιολόγησης περνάνε μέσα από φίλτρο της κατανάλωσης, και του φθηνού, πιασάρικου ερωτισμού, και μόνο, και στα δύο παραδείγματα. Το ότι όμως η Τρίτη ηλικία ζει στη δικτατορία της ομορφιάς είναι γεγονός αναμφισβήτητο. Η προσωπικότητα, το διαυγές μυαλό παραβλέπεται.
Ο τρόμος των γηρατιών με αυτά και μ΄αυτά φίλοι μου είναι μεγάλος και οδηγεί ακόμα και σε απώλεια του μέτρου, τη μοναξιά, την απομόνωση και συχνά και στη καταρράκωση της ίδιας της αξιοπρέπειας. Και αυτό είναι πολύ λυπηρό. Ενώ υπάρχει η υποστηριγμένη άποψη για πολλούς από εμάς, ότι η ηλικία αυτή η προχωρημένη, μπορεί να είναι ευτυχισμένη και είναι στο χέρι της να το κάνει να γίνει. Είναι ικανοί δηλαδή οι ηλικιωμένοι να κάνουν σπουδαία πράγματα, που δεν μπόρεσαν να κάνουν στην παραγωγική ηλικία, με την σκληρή πραγματικότητα τα τρεξίματα, το μεγάλωμα των παιδιών. Να γευθούν τη ζωή, που δεν μπόρεσαν να διανοηθούν στα 30, τα 40, τα 50 και βάλε. Αρκεί να μην μετράνε τον χρόνο τους και να κατανοήσουν το θαύμα της ζωής, το θαύμα του νου, και της ψυχής. Γι΄αυτό η αξιοποίηση των νοητικών δεξιοτήτων, πρέπει να είναι πάντα το ζητούμενο, και ο στόχος. Γιατί φίλοι μου, η σχετικότητα του χρόνου συναντά με μοναδική ακρίβεια την αρχή και το τέλος κάθε ζωής. Το θέμα είναι πως όσο χτυπάει η καρδιά μας να ζούμε καλά!

* Η κα Παυλίνα Μπεχράκη, είναι εικαστικός, ποιήτρια και συγγραφέας από την Κόρινθο.

Δεν υπάρχουν σχόλια