Header Ads

Οι Γερμανοί ξανάρχονται… Για να ασκήσουν πιέσεις στον πάντα πρόθυμο Τσίπρα στο μακεδονικό


Ζωή Σεργεντάνη

Η Γερμανίδα καγκελάριος, ερχόμενη στην Ελλάδα, επιδιώκει να ασκήσει πιέσεις για άμεση ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως εκτιμούν, σε δηλώσεις τους στο Sputnik, οι διεθνολόγοι κ.κ. Άγγελος Συρίγος και Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης.
Μετά από σχεδόν πέντε χρόνια από το τελευταίο της ταξίδι στην Ελλάδα και με τις διεργασίες γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών να κλιμακώνονται, η Άνγκελα Μέρκελ επισκέπτεται την Αθήνα, επιδιώκοντας να μεταφέρει — σύμφωνα με εκτιμήσεις — ένα μήνυμα από τη Δύση. Ενδεικτική είναι, άλλωστε, και η χρονική στιγμή, που επέλεξε για την επίσκεψή της, και η οποία φαίνεται να βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στην ΠΓΔΜ.
Όσον αφορά στο μήνυμα που θέλει να εκπέμψει η Γερμανίδα καγκελάριος, έχει αποδέκτες όχι μόνο την Αθήνα, αλλά και τα Σκόπια. Η επίσκεψή της στην Ελλάδα, τη δεδομένη χρονική στιγμή, ερμηνεύεται συγκεκριμένα ως μέσο πίεσης για τη δρομολόγηση των διαδικασιών που προβλέπονται για την οριστικοποίηση της Συμφωνίας που υπεγράφη τον Ιούνιο του 2018.
«Η χρονική στιγμή συνδέεται με την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από πλευράς της ΠΓΔΜ. Η Μέρκελ θέλει να περάσει ένα μήνυμα προς τους βουλευτές που πρόκειται να ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας ότι θα ασκήσει πιέσεις και προς την Ελλάδα για την κύρωση της Συμφωνίας», παρατηρεί, μιλώντας στο Sputnik, ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κ. Άγγελος Συρίγος.
Δηλαδή, όπως εξηγεί ο ίδιος, το μήνυμα απευθύνεται τόσο προς την Αθήνα (και σκοπός είναι να ασκηθούν πιέσεις για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας γρήγορα), όσο και προς τα Σκόπια (θέλοντας να αποδείξει ότι οι πιέσεις δεν ασκούνται μόνο προς την ΠΓΔΜ, αλλά και προς τους Έλληνες, όταν χρειάζεται).
Σημειωτέον ότι την Τετάρτη ξεκίνησαν οι διεργασίες της Ολομέλειας της Βουλής της ΠΓΔΜ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο, προκειμένου η Συμφωνία να φτάσει και στο ελληνικό έδαφος. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που έδωσε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο Αλέξης Τσίπρας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο εντός του Ιανουαρίου.
Και καθώς η κύρωση της Συμφωνίας στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ θεωρείται σχεδόν βέβαιη, παρά τις αντιδράσεις, στην Ελλάδα, η Συμφωνία έχει προκαλέσει έντονες πολιτικές αναταράξεις και κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό, αναθερμαίνοντας σενάρια πρόωρων εκλογών.
Κάθε άλλο παρά τυχαία θεωρεί την επίσκεψη της Μέρκελ και ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κ. Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γερμανίδα καγκελάριος «έρχεται για να επιβραβεύσει την πολιτική ηγεσία για τη Συμφωνία των Πρεσπών και να ενισχύσει και την Αθήνα και τα Σκόπια, και ιδιαιτέρως τον Αλέξη Τσίπρα για την πολιτική του πορεία στη χώρα», με μέλημα να δοθεί «μία διάσταση ενός ευρωπαϊκού κύρους, το οποίο προφανώς και χρειάζεται ο κ. Τσίπρας», όπως σχολιάζει ο κ. Γιαλλουρίδης.
Από την άλλη, η Μέρκελ επιδιώκει «να ενισχύσει και τη σκοπιανή ηγεσία που έχει από άλλους κύκλους εθνικιστικούς εσωτερικές αντιδράσεις για την υπογραφή της Συμφωνίας», προσθέτει ο ίδιος.
Άλλωστε, όπως τονίζει, «η Γερμανία ανέκαθεν επεδίωκε να επιτευχθεί αυτή η Συμφωνία».
Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου στην ΠΓΔΜ, είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στη γειτονική χώρα, εκφράζοντας τη στήριξή της στην κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ.
Όσο για την τελευταία φορά που βρέθηκε στην Ελλάδα ήταν τον Απρίλιο του 2014, επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά. Έκτοτε πάντως το κλίμα στις σχέσεις μεταξύ της Μέρκελ και του Τσίπρα φαίνεται να έχει αλλάξει.
Πέρα από τη σημερινή συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η Άνγκελα Μέρκελ, προτού αναχωρήσει την Παρασκευή, θα έχει συνάντηση και με τον επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
Πέρα από το Σκοπιανό, στην ατζέντα της επίσκεψής της τίθεται και ένα ακόμη ζήτημα, σύμφωνα με τον διεθνολόγο κ. Συρίγο: Το μεταναστευτικό. Με την Ελλάδα να εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις χώρες που είναι βασικές πύλες εισόδου μεταναστών στην ΕΕ, «η Μέρκελ ανησυχεί μην τυχόν ξεκινήσει και πάλι αυτό το κύμα μεταναστών και προσφύγων προς την Ευρώπη», επισημαίνει ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια