Header Ads

Επισημάνσεις του Χάρη Βυτινιώτη : ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΣΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ – ΕΚΒΟΛΕΣ ΚΥΡΙΛΛΟΥ


Σήμερα συμπληρώνονται δύο μήνες από την καταστροφή που άφησε πίσω του ο «Ζορμπάς» που κτύπησε πυκνοδομημένες και όχι μόνο περιοχές της Κορινθίας. Ο κόσμος ,έζησε αυτόν τον εφιάλτη στο πέρασμά του και σήμερα μετράει ακόμη τις ζημιές που προκάλεσε προσπαθώντας σχεδόν αβοήθητος να τις αντιμετωπίσει. Στους Δήμους υπήρξε σημαντική χρηματοδότηση για αποκαταστάσεις ,όμως δεν σχεδιάσθηκε προγραμματισμός παρεμβάσεων με προτεραιότητα αναγκών και της αποφυγής επανάληψης τέτοιων καταστροφών.
Στις εκβολές του χειμάρρου Κυρίλλου Κιάτου υπήρξαν εκτεταμένες ζημιές στις περιουσίες των κατοίκων , στους δημοτικούς χώρους αλλά και στην χερσαία ζώνη Λιμένος όπου η εικόνα (φωτογραφία 1) και σήμερα είναι βομβαρδισμένο τοπίο .Ο χείμαρρος δεν καταλήγει στη θάλασσα ,γιατί οι εκβολές του έχουν φραχθεί από τις εναποθέσεις αδρανών από τους κυματισμούς της θάλασσας ,εκτρέποντας τη ροή του στον ευρύτερο παραλιακό χώρο (δεξιά και αριστερά) διαβρώνοντας ακόμη και σήμερα το έδαφος, κάτω από το πεζοδρόμιο και είναι ζήτημα χρόνου η τελική κατάρρευσή του ,με ότι αυτό συνεπάγεται για τους πεζούς, ενώ τα λιμνάζοντα νερά φιλοξενούν αναρίθμητα έντομα ,ίσως ακόμη και το κουνούπι του Νείλου.
Κύριοι της δημοτικής αρχής τουλάχιστον με τα υπάρχοντα αδρανή που η θάλασσα έχει εναποθέσει στο σημείο κυματισμού της, δημιουργήστε άμεσα ,έστω ένα μέρος αποκατάστασης της περιοχής. Ίσως θα χρειασθεί να επαναλάβετε με νέα επέμβαση στο μέλλον και με προϋπόθεση βεβαίως δημιουργίας νέων αποθέσεων αδρανών από τη θάλασσα ή συμπλήρωση μεταφερόμενων από άλλη περιοχή. . Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία (2)σε επικίνδυνα σημεία του πεζοδρομίου αλλά και η μη δυνατότητα πρόσβασης από αυτό στην κατεστραμμένη παραλία. Κανένας δεν γνωρίζει αν υπάρχει χρονικός προγραμματισμός για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις ,πάντως η θλιβερή και επικίνδυνη εικόνα συνεχίζεται.
Στην παραλιακή ζώνη, είναι γεγονός ,επιλεκτικά και με άγνωστα κριτήρια, σε ορισμένα σημεία που αφορούσαν συγκεκριμένα καταστήματα, έγινε μερική αποκατάσταση και κανένας ,δεν μπορεί να μάθει ,αν ήταν αποτέλεσμα ρουσφετιού από το Δήμο ή ιδιωτική πρωτοβουλία ,σε χώρο αυστηρά ελεγχόμενο από νομικές δεσμεύσεις .
Όπως και να έχει, η αξιολόγηση της Δημοτικής αρχής μέχρι σήμερα είναι ιδιαίτερα αρνητική με βάση αυτές τις εξελίξεις.

28/11/2018

Χάρης Βυτινιώτης

Πρώην αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σικυωνίων

Δεν υπάρχουν σχόλια