Header Ads

Ερώτηση του Βουλευτή Χρίστου Δήμα για τη στήριξη των κτηνοτρόφων της χώρας


Τα ζητήματα που απασχολούν χιλιάδες κτηνοτρόφους στην Ελλάδα, έφερε στη Βουλή με Ερώτηση του ο Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας. Ο κ. Δήμας απευθυνόμενος στους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητά να ενημερωθεί για το πως στοχεύει η κυβέρνηση να καταπολεμήσει τις παράνομες ελληνοποιήσεις γάλακτος που πλήττουν τις τιμές, αλλά και το ποια άλλα μέτρα είναι στις προθέσεις τους να λάβουν προκειμένου να στηρίξουν τον Έλληνα κτηνοτρόφο.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Μέτρα στήριξης του κλάδου της κτηνοτροφίας

26.11.2018

κ.κ. Υπουργοί,
ο κλάδος της κτηνοτροφίας τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται. Η δύσκολη οικονομική συγκυρία και η υπερφορολόγηση, έχουν οδηγήσει τους κτηνοτρόφους, όπως και όλους τους Έλληνες σε απόγνωση. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ένας στους δύο φορολογούμενους χρωστάει χρήματα στην Eφορία, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, στα 103 δισ. ευρώ, με το 40% αυτών των οφειλών να έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία 3,5 χρόνια.
Αντιλαμβάνεστε συνεπώς, πως μέσα σ’ αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, οι κτηνοτρόφοι σε ολόκληρη τη χώρα καλούνται να ξεπεράσουν τις αντιξοότητες και να συνεχίσουν να παράγουν. Δυστυχώς όμως, τα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα. Σήμερα, χάνουμε ζωικό κεφάλαιο με πολύ μεγάλους ρυθμούς, την ώρα που η τιμή του γάλακτος συμπιέζεται από τις παράνομες ελληνοποιήσεις.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ο μέσος όρος του πρόβειου γάλακτος τα έτη 2015 και 2016 ήταν 0.96 ευρώ, το 2017 μειώθηκε στα 0.93 ευρώ, ενώ φέτος η τιμή έπεσε χαμηλότερα από τα 0.81 ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας. Αντίστοιχη είναι η τάση και στο γίδινο γάλα, με την μέση τιμή να έχει υποχωρήσει πλέον κάτω από τα 0.50 ευρώ το 2018.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικές ποσότητες γάλακτος ξένης προέλευσης περνούν τα σύνορα και αγοράζονται από βιομηχανίες έναντι χαμηλής τιμής. Το γάλα αυτό βαφτίζεται ελληνικό και στη συνέχεια διατίθεται ως τέτοιο σε όλη τη παραγωγική αλυσίδα, με αποτέλεσμα να νοθεύονται αντίστοιχα σημαντικά προϊόντα για την ελληνική οικονομία, όπως η φέτα. Εύκολα γίνεται αντιληπτό λοιπόν, πως οι παράνομες ελληνοποιήσεις δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό και πιέζουν αφόρητα την ελληνική γαλακτοπαραγωγή.
Είναι αναγκαία συνεπώς, η πλήρης αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων. Όχι μόνο επειδή πλήττεται η οικονομία και η κτηνοτροφική παραγωγή, αλλά επιπλέον επειδή η διατήρηση των επιχειρήσεων αυτών στην ύπαιθρο, αποτελεί στην ουσία μέτρο ανάσχεσης της ερημοποίησης πολλών χωριών.
Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάσθε:
α) Ποια μέτρα σκοπεύετε να λάβετε, ώστε να πάψουν οι παράνομες ελληνοποιήσεις γάλακτος; Είναι στις προθέσεις σας η υποχρεωτική περιοδική δήλωση των ποσοτήτων του εισκομιζόμενου γάλακτος από τους παραγωγούς και τους αγοραστές γάλακτος.
β) Ποια μέτρα ελέγχου σκοπεύετε να λάβετε για τη διασφάλιση θεμιτών εμπορικών πρακτικών κατά την παραγωγή, διακίνηση και εμπορία του γάλακτος, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των παραγόμενων υποπροϊόντων γάλακτος;
γ) Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε για τη στήριξη των Ελλήνων κτηνοτρόφων ;

Δεν υπάρχουν σχόλια