Header Ads

Η ΑΓΙΑ ΕΥΓΕΝΙΑ (Δεκέμβριος 2018)


Χριστούγεννα !

Η γιορτή της Χαράς και της Ειρήνης. Το φως νίκησε το σκοτάδι. Η Άγια Νύχτα έδιωξε τη νύχτα από τις καρδιές μας. Εκείνη η νύχτα έφερε το ξημέρωμα της ανθρωπότητας.
Ευγενία η οσιοπαρθενομάρτυς. Γιορτάζει παραμονή Χριστουγέννων, την 24η Δεκεμβρίου.
Πατέρας της ήταν ο Φίλιππος και μητέρα της η Κλαυδία από την Αλεξάνδρεια.Ο πατέρας της που ήταν ειδωλολάτρης έπαρχος τη δέχτηκε με λυχνάρι γεμάτο λάδι για να ανάψει τη φλόγα της Ελληνικής και της Λατινικής φιλολογίας. Κι έτσι μεγάλωνε η Ευγενία. Τότε τη ζήτησε σε γάμο ένας άρχοντας αλλά η Ευγενία αρνήθηκε γιατί ήθελε την παρθενία. Μια μέρα κάνοντας βόλτα στην εξοχή άκουσε χριστιανών ψαλμωδία κι έμαθε για την αληθινή θρησκεία. Εγκατέλειψε το σπίτι της, πήγε σε άλλη πόλη κοντά στον Άγιο Επίσκοπο Έλενο, βαπτίστηκε κι έγινε μοναχή. Η μονή που μόνασε, φιλοξενούσε μόνο άνδρες μοναχούς κι η Ευγενία ντυμένη με ανδρικά ρούχα παρουσιάστηκε ως άνδρας. Ο επίσκοπος Έλενος κατάλαβε ότι ήταν γυναίκα αλλά ένιωσε πόσο άγιος ήταν ο σκοπός της και τη δέχτηκε. Τρία χρόνια αργότερα ο επίσκοπος κοιμήθηκε κι ο Ευγένιος όπως λεγόταν η Ευγενία ανέλαβε μετά από ψηφοφορία τη μονή.
Ο Ευγένιος θεράπευε τους αρρώστους και η φήμη του εξαπλώθηκε πολύ. Έφτασε κάποτε στη μονή μια πλούσια γυναίκα η Μελανθία που άρρωστη όπως ήταν ζήτησε της βοήθεια του Ευγένιου. Πράγματι θεραπεύτηκε μέσα σε μια νύχτα αφού την άλειψε με λάδι. ‘Όμως ο πονηρός έβαλε κακία μέσα στην καρδιά της Μελανθίας που ζήτησε από τον Ευγένιο να την παντρευτεί αλλά εκείνος αρνήθηκε. Τότε κι αυτή φώναζε ότι ο ηγούμενος πήγε να τη βιάσει. Τότε ο έπαρχος που του διαμήνυσαν αυτά τα στοιχεία θύμωσε και ζήτησε να αλυσοδέσουν τον ηγούμενο και 300 χριστιανούς για να τους θανατώσουν.
Όταν έφεραν μπροστά του την Ευγενία εκείνη του ζήτησε αν έσφαλε να τη θανατώσει αλλά αν έσφαλε η Μελανθία να τη συγχωρήσει. Όμως η καρδιά της Μελανθίας δεν μετανοούσε κι ο έπαρχος είπε να θανατωθεί ο ηγούμενος κι οι χριστιανοί.
Τότε η Αγία σχίζοντας τα ρούχα της έδειξε σε όλους ότι ήταν γυναίκα, ο έπαρχος είδε την κόρη του και άφησε όλους τους χριστιανούς ελεύθερους. Ο ίδιος βαπτίστηκε κι έδωσε ελευθερία στους χριστιανούς στην πόλη του. Όμως ασεβείς τον μίσησαν και τον μαχαίρωσαν, σκοτώνοντάς τον.
Τότε η Κλαυδία πήρε την Ευγενία και τα δύο της αδέρφια τον Αβίτα και τον Σέργιο και πήγαν στη Ρώμη. Εκεί ζούσαν μέχρι που σε μια γυναίκα με το όνομα Βασίλλα που είχε βαπτισθεί χριστιανή ζήτησαν να παντρευτεί ειδωλολάτρη. Όταν εκείνη αρνήθηκε της κόψαν το κεφάλι. Υπήρχε τότε διάταγμα όσοι χριστιανοί δεν μετανοούσαν να θανατώνονται.
Έτσι σκότωσαν τα δύο αδέρφια της Ευγενίας και την ίδια πρώτα την έριξαν στον Τίβερη για να πνιγεί, αλλά εκείνη επέπλεε χωρίς να κινδυνεύει. Μετά την έριξαν σε καμίνι αλλά δεν κάηκε ούτε τρίχα από το κεφάλι της. Την έκλεισαν τελικά στη φυλακή από την πείνα να πεθάνει, αλλά κι αυτό δεν το κατάφεραν.
Τελικά την αποκεφάλισαν την ημέρα της γέννησης του Κυρίου, την 25η Δεκεμβρίου.
Η μητέρα της Κλαυδία την έθαψε και έκλαιγε μέρα νύχτα στον τάφο της. Τότε μια νύχτα της παρουσιάστηκε η Αγία και την βεβαίωσε ότι απολαμβάνει τα από καταβολής του κόσμου ετοιμασμένα αγαθά μαζί με τον πατέρα της κι ότι σύντομα θα ήταν όλοι μαζί. Λίγος καιρός πέρασε, πέθανε η Κλαυδία κι αντάμωσε με τον άντρα της και την κόρη της την Ευγενία.

Ευγενία Γ. Μαρσέλη

Αρχαία Φενεός Κορινθίας

Δεν υπάρχουν σχόλια