Header Ads

Συμμαχία Πολιτών : Οι «έξυπνες» πόλεις, οι «έξυπνοι» δήμαρχοι και οι «έξυπνοι» υποψήφιοι


Σε κάθε προεκλογική περίοδο η «καινοτομία», τα γρήγορα «wifi», το «internetπαντού», οι «έξυπνες»πόλεις είναι δράσεις που περιλαμβάνει στο προεκλογικό του πρόγραμμα κάθε υποψήφιος δήμαρχοςπου σέβεται τον εαυτό του. Λίγοι είναι, όμως, αυτοί που μπορούν να τα συμπεριλάβουν και στον απολογισμό τους! Ένας τέτοιος, για παράδειγμα, είναι ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος είχε μιλήσει για το ψηφιακό θαύμα των Τρικάλων στο συνέδριο του Επιμελητηρίου Κορινθίας – Κορινθία 2025 - που διοργάνωσε ο τότε πρόεδρος του Επιμελητηρίου και επικεφαλής της Συμμαχίας Πολιτών Βασίλης Νανόπουλος, τον Σεπτέμβριο του 2017.
Το τελευταίο διάστημα ακούσαμε και πάλι πολλά για «έξυπνες» πόλεις και «έξυπνους» πολίτες. Ας δούμε όμως τι συμβαίνει με τους «έξυπνους» δημάρχους και τους «έξυπνους» υποψηφίους.
Το 2015 ολοκληρώθηκε στο δήμο Κορινθίων ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τίτλο «Ψηφιακή Σύγκλιση». Επρόκειτο για εφαρμογές που αφορούσαν τον πολίτη και περιελάμβαναν τομείς όπως η υγεία, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση κ.ά.). Με το πρόγραμμα αυτό θα αναπτύσσονταν προηγμένες υπηρεσίες, πληροφόρησης και τηλεπικοινωνιών μέσα από τα ασύρματα δίκτυα πρόσβασης (hotspots) που διαθέτει σήμερα (και συνεχώς διευρύνονται) ο Δήμος Κορινθίων. Το έργο ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2015 με κόστος 341.912 ευρώ. Το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορούσε καταρχήν την «ανάπτυξη προηγμένων υπηρεσιών, πληροφόρησης και τηλεπικοινωνιών που θα παρέχονται σύμφωνα με την τοποθεσία των χρηστών πάνω από τα ασύρματα δίκτυα πρόσβασης που διαθέτει σήμερα ο Δήμος Κορινθίων». Αυτό σημαίνει ότι ασύρματα δίκτυα υπήρχαν, όπως υπήρχε και ο δακτύλιος οπτικών ινών του Μητροπολιτικού Δικτύου, το οποίο μάλιστα έχει παραχωρηθεί κατά κυριότητα στο Δήμο από την Κεντρική Κυβέρνηση. Αλλά, όπως γνωρίζετε, ασύρματο δημοτικό δίκτυο που να λειτουργεί για αρκετούς χρήστες σήμερα δεν υπάρχει. Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του.
Το δεύτερο που αφορούσε το πρόγραμμα ήταν η ανάπτυξη «υπηρεσιών καινοτόμου χαρακτήρα που στοχεύουν στην αναβάθμιση του τουριστικού-πολιτισμικού προϊόντος του Δήμου Κορινθίων παρέχοντας ένα σύστημα ηλεκτρονικής ξενάγησης με πληροφορίες αξιοθέατων, διαδρομών, ψυχαγωγίας, καταλυμάτων». Έχετε δει εσείς τέτοιες υπηρεσίες στο Δήμο Κορινθίων; Ξέρετε από ποια πύλη μπορείτε να μπείτε στο διαδίκτυο και να έχετε πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες;
Το ενδιαφέρον είναι πως στις αρχές του 2018, η Δημοτική Αρχή έφερε προς έγκριση διάφορα νέα έργα,η εκτέλεση των οποίων ταυτίζεται με τα αντικείμενα έργων που –υποτίθεται- ήταν ήδη εκτελεσμένα από το προηγούμενο πρόγραμμα! Έργα, όπως ο ηλεκτρονικός τουριστικός οδηγός για τον Δήμο Κορινθίων, στον οποίο αναφερθήκαμε πιο πάνω. Σύμφωνα με την ανάλυση του έργου, «ο περιηγητής θα έχει την δυνατότητα να γνωρίσει, να εξερευνήσει και να περιπλανηθεί στα αξιοθέατα και τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα εντός του Δήμου Κορινθίων. Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να συγκρίνει να διαλέξει καταλύματα και χώρους εστίασης για τις εξορμήσεις και τις διακοπές του».
Ακόμα χειρότερο, όμως, από αυτό είναι πως και τα δύο έργα, παρά το γεγονός ότι παραδόθηκαν από τους εργολάβους, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από τον κ. Πνευματικό. Αυτό σημαίνει ότι έργα που χρυσοπληρώθηκαν από τους Κορίνθιους δεν έχουν επιστρέψει σε αυτούς.
Τα παραπάνω αφορούν τον δήμαρχο Κορινθίων. Ας δούμε τώρα και τον ρόλο του κ. Σταυρέλη, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε στενός συνεργάτης του κ. Πνευματικού, με σημαντικούς θεσμικούς ρόλους στη λειτουργία του Δήμου Κορινθίων, αλλά και με γενική γνώση των όποιων έργων εκτελέστηκαν σε αυτές τις θητείες. Πριν από μερικές ημέρες, ο κ. Σταυρέλης στα πλαίσια του δικού του προεκλογικού αγώνα έχει θέσει θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, νέων τεχνολογιών και ψηφιακής στρατηγικής. Πολλές από τις θέσεις που διακηρύσσει όπως οι έξυπνες πόλεις έχουν επιδοτηθεί και υλοποιηθεί από το ΕΣΠΑ 2007-20013 σε πολλούς δήμους της ώρας και άλλες εμπίπτουν στις λειτουργίες των δύο ολοκληρωμένων συστημάτων που παρουσιάσαμε σήμερα. Αναρωτιόμαστε: τί συμβαίνει; Δεν γνωρίζει ότι υπάρχουν; Δεν ξέρει ότι έχουν παραδοθεί στο Δήμο ψηφιακά εργαλεία για αυτά που εμφανίζει ως νέα; Δεν ήταν ο κ. Σταυρέλης στη διοίκηση του Δήμου το 2009, το 2013, το 2015 και μάλιστα και ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου; Αν δεν γνωρίζει για αυτά τα έργα, ας το πει, δεν είναι κάτι κακό, και θα αξιολογηθεί αναλόγως από τους πολίτες.
Συνοψίζοντας: Στο έλλειμμα του Δήμου Κορινθίων σχετικά με την ετοιμότητα και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για την εξυπηρέτηση των πολιτών, τη γενικότερη λειτουργία του και την αξιοποίηση καινοτόμων και πολύ χρήσιμων εργαλείων αναφερθήκαμε εκτενώς και το 2014. Ωστόσο, σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα του Δήμου Κορινθίων και του Υπουργείου Ανάπτυξης που παρουσιάζουμε σήμερα, τα εν λόγω έργα είτε αποπληρώθηκαν, είτε ολοκληρώθηκαν στα τέλη Δεκεμβρίου του 2015. Αναφερόμαστε συνεπώς στην τρέχουσα θητεία του κ. Πνευματικού και των εκλεγμένων συμβούλων του, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που προσφάτως ανεξαρτητοποιήθηκαν.
Τέλος, δεσμευόμαστε πως όταν με την ψήφο των Kορίνθιων πολιτών η παράταξή μας αναλάβει την διοίκηση του Δήμου Κορινθίων, θα αξιοποιήσουμε τα συγκεκριμένα προγράμματα αποδίδοντας τον οφειλόμενο σεβασμό στους δημότες που πλήρωσαν για αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια