Header Ads

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ : Πολιτικών Κοινοβουλευτικών Κομμάτων


Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Πέρασε από τις επιτροπές το νομοσχέδιο του προγράμματος Κλεισθένης για την τοπική αυτοδιοίκηση. Το νομοσχέδιο για την «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» ψηφίστηκε επί της αρχής από την κυβερνητική πλειοψηφία. Αντίθετα, η ΝΔ, η ΔΗΣΥ και το ΚΚΕ καταψήφισαν, ενώ ΧΑ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων επιφυλάχθηκαν για να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για το πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΦΟ.ΔΣ.Α.), ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη, ταχύτερη και ενιαία άσκηση των αρμοδιοτήτων σχετικά με την απονομή ιθαγένειας και την πολιτογράφηση και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών.
Ωστόσο, το σημείο που έφερε την μεγαλύτερη αντίδραση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση αφορά την εισαγωγή της απλής αναλογικής από την επόμενη εκλογική διαδικασία, η οποία αναμένεται πως θα φέρει ακυβερνησία στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια.
Η συζήτηση συνεχίζεται στην επιτροπή, σήμερα και αύριο και αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας να ψηφιστεί από την Ολομέλεια.





Όλο το κείμενο της τροπολογίας της ΝΔ για τις συντάξεις
Την τροπολογία της για τη μη περικοπή των συντάξεων πρόκειται να καταθέσει η Νέα Δημοκρατία σε λίγη ώρα στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση. Το κείμενο της τροπολογίας έχει ως εξής:
Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις – Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας – Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων – Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις.».
Θέμα: Παύση ισχύος των συνταξιοδοτικών παρεμβάσεων με τις οποίες εφαρμόζονται περαιτέρω περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις από 1-1-2019.
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗQ Με το ν. 4387/2016 (Α’ 85), ο οποίος τροποποιήθηκε με το ν.4472/2017 (Α’74) και ενσωματώθηκε στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 του ν. 4549/2018 (Α’105), αποφασίστηκαν, αποκλειστικά με ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, νέες περικοπές συντάξεων από 1-1-2019.
Η Κυβέρνηση θριαμβολογεί ότι η χώρα θα συνεχίσει να υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς στόχους. Υπεραπόδοση που οφείλεται στην υπερφορολόγηση των πολιτών, στην περικοπή των συντάξεων και των κοινωνικών επιδομάτων, στα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης καθώς και στην εσωτερική στάση πληρωμών στην πραγματική οικονομία.
Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η χώρα βγαίνει με “καθαρό” τρόπο από τα μνημόνια και ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί το ψηφισμένο αυτό μέτρο από την Κυβέρνηση.
Σε αυτή την περίπτωση η Κυβέρνηση οφείλει τώρα να καταργήσει τις διατάξεις που προβλέπουν την αναπροσαρμογή κύριων και επικουρικών συντάξεων από 1-1-2019, ως ελάχιστη ανταπόκριση στα υπερβολικά βάρη τα οποία επωμίστηκαν οι Έλληνες πολίτες, ειδικότερα τα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα, από τις πολιτικές της σημερινής Κυβέρνησης.
Σημειώνεται ότι οι σχετικές περικοπές δεν περιλαμβάνονται στο τρίτο αχρείαστο μνημόνιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2015 αλλά ενσωματώθηκαν μεταγενέστερα και αποτελούν το κόστος των καθυστερήσεων και της ανικανότητας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.
Για τον λόγο αυτό, αλλά και επειδή η Νέα Δημοκρατία δεν πιστεύει ότι είναι αναγκαία η νέα μεγάλη μείωση των συντάξεων, την οποία άλλωστε είχε καταψηφίσει τόσο το 2016, όσο και το 2017 και το 2018, προτείνεται η κατάργηση των επιπλέον περικοπών κύριων και επικουρικών συντάξεων. Δηλαδή προτείνεται η κατάργηση της περικοπής της προσωπικής διαφοράς από 01.01.2019, η οποία θα μειώσει αναλόγως τα ποσά των καταβαλλόμενων κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και η μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων, συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειακών παροχών. Οι περικοπές αυτές, σύμφωνα με το Παράρτημα του άρθρου 119 του ν. 4549/2018 (Α’105) ανέρχονται, σε μικτή βάση, στο ποσό των 2.882 εκ. ευρώ για το έτος 2019, στο ποσό των 2.967 εκ. ευρώ για το έτος 2020, στο ποσό των 3.115 εκ. ευρώ για το έτος 2021 και στο ποσό των 2.918 εκ. ευρώ για το έτος 2022, σωρευτικά. Στο πλαίσιο αυτό, καθίσταται απαραίτητο να καταργηθούν οι σχετικές διατάξεις του ν. 4472/2017, καθώς και να παύσει η ισχύς των διατάξεων του ν. 4387/2016 που προβλέπουν περαιτέρω περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από 1-1-2019, στα προαναφερθέντα ποσά.





Γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ ο Σταμάτης Μαλέλης
Γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής αναλαμβάνει ο δημοσιογράφος Σταμάτης Μαλέλης.
Την ανακοίνωσε έκανε η ίδια η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος. Ο Σταμάτης Μαλέλης θα αντικαταστήσει τον Δημήτρη Τσιόδρα ο οποίος αποχώρησε από το ΚΙΝΑΛ, ακολουθώντας τον Σταύρο Θεοδωράκη.
Ο πολύπειρος δημοσιογράφος, το όνομα του οποίου είναι ταυτισμένο με την ελληνική τηλεόραση, τα τελευταία χρόνια επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενασχόλησης με τα κοινά, καθώς εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, ενεπλάκη στη δημιουργία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς ενώ φέρεται να έχει εκφράσει και ενδιαφέρον να διεκδικήσει την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, Γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, αναλαμβάνει ο δημοσιογράφος Σταμάτης Μαλέλης.





Τρίτη πολιτική δύναμη και στην Αττική η Χρυσή Αυγή
Συνεχίζουν και βγαίνουν στην δημοσιότητα τα στοιχεία της δημοσκοπήσεως της Κάπα Research, η οποία διενεργήθηκε περιφερειακά. Ήδη είδαμε τα στοιχεία της δημοσκοπήσεως αυτής για την Πελοπόννησο και την Κρήτη, αλλά και την συνολική δημοσκόπηση που αναγάγει τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής στο 11,41%! Αυτή τη φορά έχει σειρά η Αττική και οι περιφέρειές της, όπου για άλλη μία φορά η Χρυσή Αυγή αναδεικνύεται Τρίτη πολιτική δύναμη και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από το κλεφτοΠαΣΟΚ, το οποίο αγωνίζεται μαζί με το ΚΚΕ για το ποιος θα μπει τελευταίος στην Βουλή. Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση αναδεικνύει τη ΝΔ πρώτη με 22,3% έναντι 19,5% του Σύριζα, ενώ η Χρυσή Αυγή παίρνει 7,4% (9,7% με αναγωγή). Το ΠαΣοΚ με 6,6% και το ΚΚΕ με 6,5% εισέρχονται στην Βουλή και από κει και κάτω τα ποσοστά είναι εξαιρετικά χαμηλά και δεν οδηγούν στο Κοινοβούλιο προεκλογικό αφήγημα πουλώντας, ξανά, φύκια για μεταξωτές κορδέλες.





Με τις συντάξεις η κυβέρνηση καλλιεργεί ψεύτικες προσδοκίες
«Η μόνη λύση για να μη μειωθούν ξανά οι συντάξεις είναι να ψηφιστεί αύριο στη Βουλή η σχετική τροπολογία που έχει καταθέσει το ΚΚΕ» σχολιάζει, με αφορμή δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, το Κομμουνιστικό Κόμμα. Όπως υποστηρίζει, «όλα τα άλλα είναι για να καλλιεργούνται ψεύτικες προσδοκίες, προκειμένου η κυβέρνηση να στηρίξει το παραμύθι για δήθεν μεταμνημονιακή εποχή» αναφέρει το Γραφείου Τύπου του κόμματος. Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί δήλωση της υπουργού Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, ότι αισιοδοξεί πως δεν θα κοπούν οι συντάξεις τον Ιανουάριο του 2019 και το το μέτρο αποτελεί κατάλοιπο εμμονής του ΔΝΤ.



Λεβέντης: Θα συμμετάσχω στην επόμενη κυβέρνηση υπό τον όρο ότι θα ακυρωθεί η συμφωνία για το Σκοπιανό
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 σημειώνοντας πως δεν αναγνωρίζει τη «συμφωνία Τσίπρα - Κοτζιά» για το Σκοπιανό, ενώ για τη ΝΔ είπε, ότι κρατά «στάση Πόντιου Πιλάτου» «Η ακύρωση της συμφωνίας για το Σκοπιανό είναι ο όρος που θα θέσει η Ένωση Κεντρώων προκειμένου να συμμετάσχει στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές εφόσον το πρώτο κόμμα δεν έχει αυτοδυναμία. Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή «Παιχνίδια εξουσίας» των Β. Σκουρή και Α. Σπανού. Στην ερώτηση αν υπαινίσσεται ειδικό δικαστήριο απάντησε ως εξής: «Καθένας που βλάπτει τη χώρα πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Η Δικαιοσύνη θα κρίνει». Και τόνισε: «Δεν αναγνωρίζω τη συμφωνία για το σκοπιανό, είναι συμφωνία Τσίπρα-Κοτζιά. Ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε στην επιστολή μου γιατί είναι και αυτός ένοχος από τη στιγμή που αποδεχόταν τη σύνθετη ονομασία. Η ΝΔ έχει στάση Πόντιου Πιλάτου. Να κάνουμε υπομονή να πέσει ο Τσίπρας. Παραβίασαν κάθε έννοια κοινοβουλευτισμού. Να δώσει ο λαός δύναμη στην Ενωση Κεντρώων για να μη γίνεται κυβέρνηση χωρίς εμάς ώστε να θέσουμε τους όρους μας, ανάμεσα στους οποίους το σκοπιανό». Επιτέθηκε στον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα λέγοντας ότι «είναι εκτός τόπου και χρόνου. Εχουν αριστερές καταβολές και αναφορά στον διεθνισμό». Τον κατήγγειλε επίσης για το εξής: «Ο κ. Τσίπρας με κορόιδεψε, μου είπε ότι πρώτα θα γίνει η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια και μετά η ένταξη στο ΝΑΤΟ».




Οι ΑΝΕΛ ψήφισαν επί της αρχής το σχέδιο Κλεισθένης,
αλλά ο Καμμένος διαφωνεί τώρα με την απλή αναλογική!
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπερψηφίσει τις ρυθμίσεις του σχεδίου «Κλεισθένης Ι» που αφορούν την απλή αναλογική για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση άφησε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, την ώρα που το κόμμα του ψήφιζε «ναι» επί της αρχής στην σχετική επιτροπή όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο! Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη, σχετικά με την θέσπιση της απλής αναλογικής στις ερχόμενες εκλογές της ΤΑ, ο κ. Καμμένος δήλωσε πως βλέπει θετικά την πρόταση για ελάχιστο ποσοστό 3% για την είσοδο των δημοτικών και περιφερειακών συνδυασμών στην τοπική αυτοδιοίκηση, διαφοροποιούμενος στα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ για επιβολή απλής αναλογικής.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των ΑΝΕΛ: «Ο Πάνος Καμμένος διεμήνυσε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, παρότι η ψήφος είναι κατά συνείδηση, ότι – όπως και ο πρώην δήμαρχος Πάρου κ. Ραγκούσης είναι υπέρ του 3% – αυτό θα βοηθήσει στην κυβερνητική επιλογή της απλής αναλογικής και στην κυβερνησιμότητα δήμων και περιφερειών και θα επιδιωχθεί να γίνει αποδεκτό από τον αρμόδιο υπουργό». Εάν οι ΑΝΕΛ δεν ψηφίσουν την διάταξη αυτή, δεν θα περάσει από την Ολομέλεια της Βουλής, καθώς δεν το ψηφίζουν τα άλλα κόμματα.




Ανακοίνωση για τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό του συμβούλιο
Ο κ. Τσίπρας είναι γνωστό ότι δεν είχε ποτέ καλή σχέση με την αλήθεια. Προκειμένου να στήσει το προεκλογικό αφήγημά του, επιμένει να πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Με δεσμεύσεις ως το 2060, με προψηφισμένα μέτρα ως το 2020, με αποφάσεις για πρωτογενή πλεονάσματα που δεν έχει πετύχει καμία χώρα στον κόσμο, με αυξημένη τρίμηνη εποπτεία της χώρας, επιμένει να κάνει λόγο για καθαρή έξοδο. Για το μόνο που δεν μίλησε είναι αυτό που έχει απόλυτη κι επείγουσα ανάγκη η χώρα: Πώς θα έρθει ανάπτυξη. Πώς θα δημιουργηθούν δουλειές. Αντί γι’ αυτό αφιέρωσε τη μισή ομιλία του στο πώς θα ενισχύσει το δίπολο με τη ΝΔ, ποντάροντας στο γνώριμό του γήπεδο της πόλωσης και του διχασμού. Το μόνο που τον νοιάζει είναι τα ποσοστά του στις εκλογές.
* Ο Δημήτρης Τσιόδρας είναι εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού.












Δεν υπάρχουν σχόλια