Header Ads

Παγκόσμια Πρωταθλήτρια η Γαλλία, νικώντας με 4-2 την Κροατία!!! Με φοβερή αποτελεσματικότητα στην επίθεση, η Γαλλία επικράτησε με σκορ 4-2 της θαρραλέας Κροατίας στο Luzhniki Stadium της Μόσχας και κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018!


Ο τελικός του Παγκοσμίου Κυ­πέλλου 2018 διεξήχθη στο Luzhniki Stadium της Μόσχας και μετά από ένα τρομερό ενενηντάλεπτο με έξι γκολ και πολλές συγκινήσεις, η Γαλλία ε­πικράτησε με σκορ 4-2 της Κροατίας και είναι η νέα Πρωταθλήτρια Κόσμου, παίρνοντας την σκυτάλη από τη Γερ­μανία. 
Αυτά είναι τα τρία πράγματα που μάθαμε από τον τελικό του Luzhniki Stadium :

1. ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΕ ΤΗΝ ΑΤΟΛΜΙΑ ΤΗΣ Η ΓΑΛΛΙΑ 
O Ντιντιέ Ντεσάν δεν έκρυβε εκπλή­ξεις στις επιλογές του. Ούτε σε πρό­σωπα, ούτε στο βασικό του πλάνο. Ο Γάλλος εκλέκτορας πήγε με τη συντα­γή που έφτασε την ομάδα του μέχρι τον τελικό. Τετράδα στην άμυνα, αρι­στερός χαφ ο Ματουϊντί, από δεξιά αλ­λά με ελευθερία κινήσεων ο Εμπαπέ, ο Γκριεζμάν στην πλάτη του Ζιρού. 
Τα δεδομένα πριν τη σέντρα κατέ­ληγαν στον ίδιο παρονομαστή: φαβορί για το τρόπαιο η Γαλλία. Περισσότερες λύσεις, ακόμη μεγαλύτερη ποιότητα από την Κροατία, λιγότερη καταπόνη­ση. Οι «μπλε» δεν είχαν πρόβλημα να αφήσουν τη μπάλα στους αντιπάλους τους στα πρώτα λεπτά, θέλοντας να μην πέσουν θύμα αιφνιδιασμού, απορ­ροφώντας τον όποιο ενθουσιασμό των Γάλλων. Και αν η επιλογή τους αυτή έμοιαζε να δικαιώνεται από τη στιγμή που προηγήθηκαν στο 18’ -έστω και με σύμμαχο την τύχη- εξελίχθηκε σε ακατανόητη όταν συνεχίστηκε και με­τά το προβάδισμα τους. 
Οι Γάλλοι δεν παραδειγματίστηκαν από τους Άγγλους στον ημιτελικό, ά­φησαν τη μπάλα στους Κροάτες και ι­σοφαρίστηκαν, ωστόσο είδαν τη θεά τύχη να τους χαμογελάει ξανά στο χέ­ρι του Πέρισιτς, που έφερε νέο προ­βάδισμα διά ποδός Γκριεζμάν στο 38’. Μετά τα πρώτα 45 λεπτά η Γαλλία ό­χι μόνο δεν πλήρωνε την ατολμία της, αλλά είχε και προβάδισμα για το τρό­παιο. 

2. ΑΔΕΙΑΣΕ Η ΚΛΕΨΥΔΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ 
Δεν υπήρχε περίπτωση να χάσει τον τελικό Πέρισιτς, λύνοντας τα χέρια του Ζλάτκο Ντάλιτς που δεν χρειάστηκε να διαφοροποιήσει τα πλάνα του. Ο Κρο­άτης τεχνικός προφανώς και στήριζε πολλά στο δίδυμο Ράκιτιτς - Μόντριτς, στη πονηριά του Μάντζουκιτς και την φαντασία του εξτρέμ της Ίντερ. Φτά­νοντας τόσο κοντά στην ύψιστη επιτυ­χία, μικροπροβλήματα τραυματισμών και κούραση πάνε περίπατο. Όμως το γεγονός ότι η Χρβάτσκα είχε στα πόδια της ουσιαστικά ένα ματς περισσότερο (τρεις παρατάσεις), αποτελούσε ένα δεδομένο προς διαχείριση ερώτημα. 
Φτάνοντας στον τελικό του Πα­γκοσμίου Κυπέλλου, η Κροατία είχε 4 (Μόντριτς, Ράκιτιτς, Πέρισιτς, Βρσάλ­κο) στους 5 (γαλλική σφήνα ο Καντέ, τρίτος στη σχετική λίστα) παίκτες με τα περισσότερα χιλιόμετρα στη διορ­γάνωση... Στο ξεκίνημα της αναμέτρη­σης οι Βαλκάνιοι μπήκαν με διάθεση να πάρουν την πρωτοβουλία, να πι­έσουν και να μην επιτρέψουν στους Γάλλους να νιώσουν φαβορί. Μια άτυ­χη στιγμή τους χάλασε τα σχέδια, ό­ταν στο 18’ από εκτέλεση φάουλ του Γκριεζμάν, ο Μάντζουκιτς με το κεφά­λι μπήκε στην πορεία της μπάλας και την έστειλε στο βάθος της εστίας του Σούμπασιτς. 

3. Η ΑΤΟΜΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΜΙΛΟΥΣΕ ΓΑΛΛΙΚΑ 
Έμεναν ακόμη 45 λεπτά στο Luzhniki Stadium για να δούμε αν ο Βαράν συνεχίσει το απίστευτο σερί του σε τελικούς (10/10), αν ο Ράκιτιτς θα βάλει μελάνι στο μέτωπο του ή ο Σούμπασιτς βάλει τέλος στην «κατά­ρα» των γκολκίπερ της Μονακό. Λορίς και Σούμπασιτς σταμάτησαν Ρέμπιτς και Εμπαπέ αντίστοιχα στα πρώτα λε­πτά του δεύτερου μέρους, πριν τη μί­νι διακοπή του τελικού κατόπιν εισβο­λής τεσσάρων οπαδών στον αγωνιστι­κό χώρο. 
Η Κροατία είχε επτά σουτ μέσα από την περιοχή στο τέλος του πρώτου μέ­ρους αντί ενός της Γαλλίας, 60% - 40% υπέρ της κατοχή μπάλας, πίεζε στο ξε­κίνημα του δεύτερου ημιχρόνου αλλά ήταν αυτή που δέχτηκε γκολ. 
Η έξοδος του Καντέ από το ματς στο 55’ δεν μας έκανε σοφότερους σχετι­κά με την επιρροή που θα είχε στην έκβαση του τελικού, αφού ο Πογκμπά στο 59’ πλάσαρε ιδανικά, δίνοντας α­έρα δύο τερμάτων στους «μπλε»! Για την Κροατία έμοιαζε αδύνατο να επι­στρέψει και το τέρμα του Εμπαπέ στο 65’ για το 4-1 έβαζε τη Γαλλία στο βά­θρο των θριαμβευτών. Η επιπολαιότη­τα του Λορίς στο 69’ επέτρεψε στον Μάντζουκιτς να ρεφάρει για το αυ­τογκόλ του, όμως η Κροατία είχε πο­λύ δρόμο ακόμη να διανύσει. Ο χρό­νος και οι δυνάμεις δεν έφταναν, το περίσσιο θάρρος της Χρβάτσκα δεν ή­ταν αρκετό. 
Οι Κροάτες θα θυμούνται για χρό­νια την παραμυθένια πορεία τους μέ­χρι τον τελικό, οι Γάλλοι με περίσσιο ταλέντο και κυνικότητα (στον τελικό πέτυχαν 4 γκολ με 39% κατοχή μπά­λας!) κατέκτησαν ένα Παγκόσμιο Κύ­πελλο, έστω κι αν χρειάστηκε να θυσι­άσουν το στυλ. 
Η φουρνιά αυτή σίγουρα έχει όλα τα φόντα να πρωταγωνιστήσει τόσο στο επόμενο Euro (2020), όσο και στο Παγκόσμιο Κύπελλο που θα πραγμα­τοποιηθεί το 2022 στο Κατάρ... 


Πηγή : sport24.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια