UNICS - Ετήσια μυσταγωγία, που οργάνωσαν στον Καθεδρικό Ναό της Αθήνας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (Φ. 1927)
Από Unics (Δημοσιεύσεις Facebook)
Άλμπουμ Πυρ και κίνηση...!
Προσκεκλημένος σήμερα από το φίλο πρωτοψάλτη του Ι.Ν. Αγ. Χριστοφόρου Πικερμίου Νίκου Καλαντζή, στην πίτα του σωματείου αποφοίτων της Εκκλησιαστικής Σχολής Κορίνθου, είχα την ευκαιρία να ζήσω μαζί με τα διακεκριμένα μέλη της ζωντανής αυτής πνευματικής κυψέλης, την ετήσια μυσταγωγία, που οργάνωσαν στον Καθεδρικό Ναό της Αθήνας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Της Ιεράς Ακολουθίας χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ, απόφοιτος και αυτός της ιδίας σχολής, στην οποία φοίτησε και ο πατέρας μου, για κάποια από τα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια.
Επακολούθησε η κοπή της πίτας και η βράβευση διακεκριμένων για το έργο τους μελών του σωματείου.
Πρώτος ο εκ Λαύκας Κορινθίας καταγόμενος Φώτης Παπαγεωργίου, ο οποίος μίλησε από καρδιάς για τα σχολικά χρόνια και όσα τον σημάδεψαν ως άνθρωπο, ενθυμούμενος με συγκίνηση
στιγμές που δεν τις δαμάζει η λήθη του χρόνου, αλλά αντίθετα τις ενισχύει, με τη θέρμη της ωριμότητας, που ενισχύει τα τόσο ζωογόνα συναισθήματα, που ενώνουν τους ανθρώπους στον ενιαίο οργανισμό.
Κατόπιν ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μπλάθρας, που υπηρετεί με πίστη και αυταπάρνηση επί 65 χρόνια στον Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας Σπάρτης , που και αυτός ανακάλεσε στιγμές της νιότης του και τέλος ο επίσης δραστήριος και πολυγραφότατος εκ Σπάρτης, αλλά επί δεκαετίες υπηρετών στη Βέροια, π. Παναγιώτης Χαλκιάς.
Ο πρώτος που συνέλαβε την ιδέα ιδρύσεως Εκκλησιαστικής Σχολής στην Κόρινθο, υπήρξε ο Μητροπολίτης Κορίνθου (1922-1938) και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος (1941-1949) Δαμασκηνός Παπανδρέου. Έτσι, το 1924 ιδρύεται και λειτουργεί στην Κόρινθο η περίφημη 'Εκκλησιαστική Σχολή Κορίνθου", στην Ιερατική, εκεί που σήμερα στεγάζεται η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας.
Μέσα στη Σχολή οι μαθητές έπαιρναν τα κατάλληλα πνευματικά εφόδια για την μελλοντική τους σταδιοδρομία. Οι καθηγητές με ιδιαίτερο ζήλο φρόντιζαν για την θρησκευτική και εκκλησιαστική μόρφωση των σπουδαστών.
Το έτος 1938 ο Δαμασκηνός εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, και Μητροπολίτης Κορίνθου εκλέγεται ο Μιχαήλ Κωνσταντινίδης, ο οποίος υπήρξε Πνευματικός πατέρας της Σχολής. Ακολουθούν τα χρόνια του πολέμου. Αποφασίζεται να ανασταλεί η λειτουργία της Σχολής. Αυτό όμως όχι για πολύ, αφού με τις προσπάθειες του Μητροπολίτου Κορίνθου Μιχαήλ επαναλειτουργεί. Παρά τις δοκιμασίες και τις δυσκολίες που διήλθε η Σχολή, απέδωσε πλούσιους κι εκλεκτούς καρπούς.
Το 1971 όμως, αποφασίζεται από την Δικτατορία το κλείσιμο της Σχολής.
Η προσφορά της Εκκλησιαστικής Σχολής Κορίνθου είναι πολλαπλή. Πρόσφερε στα γράμματα, αφού αρκετοί Καθηγητές Πανεπιστημίων και Μέσης Εκπαίδευσης, συγγραφείς και λογοτέχνες προέρχονται από αυτήν. Προσέφερε στη Διοίκηση της Εκκλησίας αφού πολλοί κληρικοί, πρεσβύτεροι και επίσκοποι προέρχονται από αυτή. Προσέφερε στο κράτος αφού πολλοί και εκλεκτοί κρατικοί λειτουργοί προέρχονται από αυτήν.
Από τους εν ενεργεία Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, απόφοιτοι της Σχολής είναι οι κάτωθι:
Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος χειροτονηθείς εις επίσκοπον το 1974.
Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Νικόλαος χειροτονηθείς εις επίσκοπον το 1979.
Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ. Γερμανός χειροτονηθείς εις επίσκοπον το 1981.
Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος χειροτονηθείς εις επίσκοπον το 1984.
Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος χειροτονηθείς εις επίσκοπον το 1989.
Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιόνιδος και Τροιζηνίας κ. Εφραίμ χειροτονηθείς εις επίσκοπον το 2001.
Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος χειροτονηθείς εις επίσκοπον το 2008.
Εύχομαι σε όλα τα μέλη της υπέροχης αυτής συλλογικότητας να συνεχίσουν να βιώνουν την εν Χριστώ ενότητα, προσφορά και χαρά!
Αφήστε ένα σχόλιο