Header Ads

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΦΡΟΝΙΜΑΔΗ – ΜΑΤΑΤΣΗ (Φ. 1926)

“Τα κορίτσια του πορτ μπαγκάζ» και άλλα διηγήματα




Γράφει η Μίνα Πέτρου – Βενετσάνου*

 

Από τις εκδόσεις «Καταγράμμα», Κόρινθος, 2024, κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Μαργαρίτας Φρονιμάδη-Ματάτση, με τον κινηματογραφικό τίτλο «ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΡΤ ΠΑΓΚΑΖ» και άλλα διηγήματα.

Το εξώφυλλο και οπισθόφυλλο βιβλίου είναι εξόχως εντυπωσιακά και καλαίσθητα, τα ίδια δε συναισθήματα θαυμασμού μάς διακατέχουν και από τις ένθετες στο βιβλίο εικαστικές δημιουργίες της Σπουδαίας αείμνηστης συμπατριώτισσάς μας Ευφροσύνης Χαστούπη-Παρούση. Οι πανέμορφες γυναίκες -μόνιμο ζωγραφικό μοτίβο της, ένα κράμα Νεραϊδογέννητων με ουράνια Αγγελική Μορφή, μάς μαγνητίζουν και συντηρούν το βλέμμα στην απόλυτη ομορφιά της αιωνιότητας των χρόνων. Μάς παραπέμπουν στην Αναγέννηση του Λεονάρντο Ντα Βίτσι, που τόσο θαύμαζε και που άντλησε την έμπνευση της η Κορίνθια ζωγράφος μας. Έργα της κοσμούν την Κόρινθο στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου «Θωμάς Θωμαϊδης», τα ψηφιδωτά της κοσμούν τους πεζόδρομους και τις πλατείες της Κορίνθου, ενώ άλλα έργα εκτίθενται εκτός Κορίνθου, εντός και εκτός Ελλάδας.

Η Συγγραφέας Μαργαρίτα Φρονιμάδη-Ματάτση αφιερώνει ως ένδειξη μέγιστης τιμής το βιβλίο της, στην μνήμη της Κορίνθιας ζωγράφου Ευφροσύνης Χαστούπη-Παρούση. 

 



Το βιβλίο προλογίζει με έναν μεστό και καίριο λόγο, ο καταξιωμένος Συγγραφέας, Πρόεδρος της Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων , Δρ. Φιλολογίας κ. Γιάννης Δ. Μπάρτζης.

Η  συγγραφέας γεννήθηκε το 1955 στη Στιμάγκα Κορινθίας και σπούδασε Αχιτεκτονική στη Φλωρεντία. Από το 1980, εγκατεστημένη στην Κόρινθο, εργάζεται και ασχολείται ενεργά με λογοτεχνικά, πολιτιστικά, κοινωνικοπολιτικά θέματα και προβλήματα του τόπου της. Συγγραφέας, ποιήτρια και δημοσιογράφος, πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Σωματείου Λόγου και Τέχνης «ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ», διατελώντας επί σειρά ετών Πρόεδρος ή Γ. Γραμματέας του, ενώ κατά τη διετία 2014-2016 διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων,

Ως Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Κορίνθου από το 1981 μέχρι το 1991, εργάστηκε ενεργά για τα δικαιώματα και την χειραφέτηση των γυναικών. Έχει παρουσιάσει έργα πολλών Κορίνθιων και ξένων λογοτεχνών, ανθολογήθηκε και βραβεύτηκε επανειλημμένα για τα έργα της στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η συγγραφέας, μια παρουσία σεμνή, προσιτή, δοτική και πρόθυμη με την εύληπτη και ρέουσα γραφή της στον εναγκαλισμό με τους συνανθρώπους της, μάς κάνει κοινωνούς των πολλαπλών και ποικίλων αγωνιστικών, ανθρωπιστικών, πολιτιστικών και λογοτεχνικών προθέσεων και στόχων της δυναμικής, αλλά συγχρόνως και ευγενικής κατάθεσης και προσέγγισής τους.

Είναι παντρεμένη με τον Αρχιτέκτονα Βαγγέλη Ματάτση, ο οποίος στέκεται πάντα αρωγός σε κάθε Λογοτεχνική, πολιτιστική και κοινωνική δραστηριότητά της, όντας κι εκείνος συμμέτοχος σε αυτές, π.χ. στον ΣΥΛΛΟΓΟ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ «Η ΠΙΝΔΟΣ», στην εφημερίδα «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΝΕΑ» κ.λ.π., καθώς κατάγεται από το ιστορικό  Πέτα Άρτας.

Η Μαργαρίτα Φρονιμάδη-Ματάτση έχει εκδώσει 6 ποιητικές συλλογές, 3 μεταφράσεις ξένων λογοτεχνών και 1 δοκίμιο «ΧΡΕΩΣΤΕΣ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ»-αφιέρωμα στην ποιήτρια της νιότης της και μούσα του Κωστή Παλαμά, Λιλή Ιακωβίδη.

Το νέο της βιβλίο «ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΡΤ ΠΑΓΚΑΖ» χωρίζεται σε 3 ενότητες.

Στην πρώτη ενότητα, με τον ομώνυμο τίτλο με ξενικά μικρά ονόματα  των πρωταγωνιστριών-μεταναστών: η Μζια, η  Λία, η Ντόντο οι Γεωργιανές,  η Μερίτα, η Αλκέτα και η Άλμα οι Αλβανέζες, η Μικαέλα η Ρουμάνα, η Καλίνκα η Βουλγάρα, με όνειρα για μια καλλίτερη μοίρα στην ζωή τους, γνώριμες ιστορίες και αληθινές με τα υπέρ και τα κατά τους, η συγγραφέας δίνει στην γραφή της ευαισθησία στον καημό των μεταναστών και με ποιητικό λόγο όπου χρειάζεται. Η καθημερινότητα είναι ανήφορος δύσκολος στα ανεξερεύνητα βήματά τους. Άλλοι μετανάστες καταθέτουν την εκμετάλλευση που υφίστανται και άλλοι καταθέτουν την ευγνωμοσύνη τους για την χώρα που τους στέγασε με αγάπη και κατανόηση.

Στη δεύτερη ενότητα του βιβλίου της «ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΔΙΑΣΠΑΡΤΕΣ ΨΗΦΙΔΕΣ» υπάρχουν προσωπικές της ιστορίες. Αφηγείται με πειστικότητα και την ευαισθησία της νεανικής ανάμνησης και ανεμελιάς προσωπικά της βιώματα και οράματα, αλλά και των ηρώων της, που άλλοτε τα επιτυγχάνουν και άλλοτε διαψεύδονται στο πέρασμα των χρόνων.

Στην τρίτη ενότητα του βιβλίου «ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΡΑΦΗΣ», στα κείμενά της υπάρχει άρτιος ποιητικός λόγος π.χ. στο διήγημά της «Η ΑΠΩΛΕΙΑ» και ακόμη στα διηγήματά της «ΑΝ Η ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΖΩΟ» και «ΑΝ Η ΑΘΗΝΑ ΗΤΑΝ ΖΟΥΓΚΛΑ».

Στο τέλος του βιβλίου της αναφέρεται «ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗΣ» με τα εργοβιογραφικά στοιχεία και τις επιτυχίες των έργων της ζωγράφου και την ευρείαν αποδοχή τους. Παρατίθενται και οι «ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗΣ ΧΑΣΤΟΥΠΗ-ΠΑΡΟΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ», η οποία χαρακτηριστικά πίστευε ότι «ο Αληθινός καλλιτέχνης είναι ένας άνθρωπος που ζει με πληρότητα, αρμονικά, που δεν ξεχωρίζει την τέχνη του από την ζωή του.».

Γι’ αυτό το σπουδαίο βιβλίο «ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΡΤ ΠΑΓΚΑΖ» και άλλα διηγήματα, θα γίνει τιμητική εκδήλωση από την «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ», στην Αθήνα, στην αίθουσα της Μιχαήλας Αβέρωφ (Γενναδίου 8, 7ος όροφος), την Κυριακή 16 Μαρτίου 2025 και ώρα 11.00 το πρωί.

Χαιρετίζουν: Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών κ. Κώστας Καρούσος, Λογοτέχνης-Εικαστικός, και ο Πρόεδρος της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ Δρ. Φιλολογίας-Συγγραφέας κ. Γιάννης Μπάρτζης.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Ο Θανάσης Καραγιάννης Συγγραφέας-Κριτικός Βιβλίου και ο Αλέκος Πούλος Ποιητής, μέλος της Ε.Ε.Λ., ενώ σύντομη παρέμβαση θα κάνει και ο Συγγραφέας – Ποιητής κ. Φώντας Λάδης.

Ανάγνωση κειμένων: Η ηθοποιός και Αρχιτέκτων Γεωργία Ζώη.

Θα ακολουθήσει μίνι μελωδικό ρεσιτάλ από την διεθνούς φήμης κιθαρίστα Εύα Φάμπα ενώ  τον συντονισμό θα έχει ο Αντώνης Κομίνης, εξέχων μέλος της ΕΕΛ (ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ).

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΑΣ, ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΟΥ. ΤΑ ΘΕΡΜΑ ΜΑΣ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ! ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ

 

*Μίνα Πέτρου – Βενετσάνου

Θεατρική Συγγραφέας - Ποιήτρια

 

 

 

1 σχόλιο:

  1. Ευχαριστώ θερμά την αγαπητή συμπατριώτισσα ποιήτρια Μίνα Πέτρου- Βενετσάνου για την θετική της κριτική και τα καλά της λόγια καθώς και τη φωνή της Κορινθίας για τη δημοσίευση και την ανάρτησή της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή