ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (Φ. 1925)
Δημήτρης Πτωχός: «Αξιοποιούμε το παλαιό σιδηροδρομικό δίκτυο της Κορίνθου και δημιουργούμε χώρους πρασίνου και αναψυχής»
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. και ο Δήμος Κορινθίων υπέγραψαν στις 22 Ιανουαρίου 2025 την προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση του έργου «Ανάπλαση και αξιοποίηση των τμημάτων του παλαιού σιδηροδρομικού δικτύου Κορίνθου». Η σύμβαση αφορά τη μετατροπή των εγκαταλελειμμένων σιδηροδρομικών γραμμών σε έναν σύγχρονο και λειτουργικό χώρο πρασίνου, αναψυχής και βιώσιμης μετακίνησης.
Αντικείμενο του έργου
Το έργο περιλαμβάνει την ανάπλαση και αξιοποίηση δύο σημαντικών τμημάτων του σιδηροδρομικού δικτύου:
Βόρεια μετρική γραμμή: Από τον παλαιό Σταθμό Κορίνθου έως τον παλαιό Σταθμό Κιάτου (Χ.Θ. 99+646 έως Χ.Θ. 103+125), με στόχο τη μετατροπή του χώρου σε ένα πράσινο πάρκο με πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους.
Γραμμή μετρικού εύρους «Κόρινθος – Μύλοι»: Από τη Χ.Θ. 0+142 έως τη Χ.Θ. 0+937, όπου θα δημιουργηθεί ένα πολυλειτουργικό περιβαλλοντικό πάρκο που θα συνδυάζει αισθητικές και λειτουργικές παρεμβάσεις.
Η ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση του έργου, παραχωρώντας τις απαραίτητες εκτάσεις και συμβάλλοντας με την τεχνογνωσία της στην αξιοποίηση της σιδηροδρομικής περιουσίας. Η συνεργασία αυτή αποδεικνύει τη δέσμευση όλων των μερών για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προς όφελος των πολιτών.
Δήλωση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού: «Η υπογραφή αυτής της προγραμματικής σύμβασης αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αξιοποίηση ενός ιστορικού χώρου και τη μετατροπή του σε ένα ζωντανό κύτταρο πρασίνου και αναψυχής. Με τη στενή συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της ΓΑΙΑΟΣΕ και του Δήμου Κορινθίων, διαμορφώνουμε ένα περιβαλλοντικά βιώσιμο και φιλικό προς τον πολίτη χώρο, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην περιοχή. Ευχαριστούμε τη ΓΑΙΑΟΣΕ για τη σημαντική της συμβολή στο εγχείρημα αυτό».
Με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, επιβεβαιώνεται η αποφασιστικότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων να προχωρήσουν χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις στην υλοποίηση αυτού του έργου, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή. Έπειτα από προσπάθειες της Περιφερειακής Αρχής, ξεπεράστηκαν εμπόδια και διαδικαστικά θέματα, εξασφαλίζοντας ότι το έργο θα ολοκληρωθεί έγκαιρα, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες και τις προσδοκίες των πολιτών.
Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα 5.000.000 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του δημόσιου χώρου» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η Κόρινθος τίμησε την επέτειο της ανακήρυξής της ως πρώτης Πρωτεύουσας της νεότερης Ελλάδας
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε την Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2025, η Επέτειος της Ανακήρυξης της Κορίνθου ως Πρώτης Πρωτεύουσας της Νεότερης Ελλάδας. Οι εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Αρχαία Κόρινθο, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών, φορέων και πλήθους πολιτών.
Η ανακήρυξη της Κορίνθου ως Έδρας της Πρώτης Κυβέρνησης του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, τον Ιανουάριο του 1822, αποτέλεσε ορόσημο στην πορεία της ελληνικής επανάστασης και της εθνικής ανεξαρτησίας. Στην εκδήλωση τιμήθηκε η ιστορική απόφαση της Α΄ Εθνοσυνέλευσης, καθώς και οι σημαντικές ενέργειες που υλοποιήθηκαν κατά την παραμονή της Κυβέρνησης και της Βουλής στην Κόρινθο.
Κατά τη διάρκεια της σύντομης αλλά καθοριστικής περιόδου, καθιερώθηκαν σημαντικά θεμέλια για τη διοίκηση του ελληνικού κράτους, όπως η καθιέρωση της Εθνικής Σημαίας, η ίδρυση του πρώτου κρατικού νοσοκομείου και νομισματοκοπείου, η σύσταση της πρώτης Ιεράς Συνόδου και η οργάνωση τακτικού στρατού και του Τάγματος Φιλελλήνων.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Αναστάσιος Γκιολής, σε δήλωσή του, τόνισε τη σημασία της επετείου: «Η ανακήρυξη της Κορίνθου ως πρώτης Πρωτεύουσας της νεότερης Ελλάδας αποτελεί λαμπρό κεφάλαιο της ιστορίας μας και φάρο για τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας».
Αυτοψία στον καθαρισμό της αρδευτικής διώρυγας ΑΟΣΑΚ από τον Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας
Σε εξέλιξη βρίσκεται ο καθαρισμός της αρδευτικής διώρυγας του ΑΟΣΑΚ, στο τμήμα από τη δέση της Τοπικής Κοινότητας Βασιλικού έως τους διαχωριστές. Την πορεία των εργασιών παρακολούθησαν από κοντά επόπτες καθώς και στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας.
Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο του συνολικού προγράμματος «Καθαρισμός ρεμάτων και χειμάρρων στους Δήμους Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης και Σικυωνίων», με προϋπολογισμό 250.000 ευρώ. Στόχος των παρεμβάσεων είναι η αποκατάσταση της λειτουργικότητας της αρδευτικής διώρυγας, η διασφάλιση της ομαλής ροής των υδάτων και η προστασία των καλλιεργειών των περιοχών από πλημμυρικά φαινόμενα.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Αναστάσιος Γκιολής, δήλωσε σχετικά:
«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με συγκεκριμένο σχέδιο και άμεσες παρεμβάσεις, δίνει λύσεις στα προβλήματα που αφορούν τις αγροτικές περιοχές μας. Ο καθαρισμός της διώρυγας του ΑΟΣΑΚ αποτελεί προτεραιότητα, καθώς ενισχύει την άρδευση και θωρακίζει τις καλλιέργειες από πλημμύρες. Ευχαριστώ τα στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας για τη συστηματική δουλειά τους και όλους τους εμπλεκόμενους για τη συνεργασία. Συνεχίζουμε με συνέπεια για την αναβάθμιση των υποδομών της περιοχής μας».
Επανεμφάνιση του λύκου στην Πελοπόννησο-Συνεδρίαση για μέτρα διαχείρισης και προστασίας με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου
Συνεδρίασε την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου η Κεντρική Επιστημονική Επιτροπή υπό την προεδρία του κ. Ευάγγελου Γκουντούφα, Προϊστάμενου της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών του Υ.Π.ΕΝ., με θέμα τη λήψη άμεσων μέτρων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση περιστατικών προσέγγισης άγριας πανίδας, όπως η αρκούδα, σε κατοικημένες περιοχές.
Στη συνεδρίαση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση, έπειτα από έγγραφο του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, κ. Σπύρου Ζαχαριά, στην επανεμφάνιση του λύκου σε δύο περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου: την Αλαγονία του Δήμου Καλαμάτας και τα Πίσια του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπογραμμίστηκε η ανάγκη εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Διαχείρισης του λύκου στην Πελοπόννησο, που θα λαμβάνει υπόψη τόσο την προστασία του είδους όσο και την ασφάλεια των κατοίκων. Επιπλέον, εξετάστηκε η δυνατότητα δημιουργίας ομάδων άμεσης παρέμβασης με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπως τοπικές αρχές, επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις, για την καλύτερη διαχείριση των περιστατικών.
Στο πλαίσιο της συζήτησης αποφασίστηκε η διοργάνωση ενημερωτικής σύσκεψης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και τη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Η εμφάνιση του λύκου στην Πελοπόννησο αποτελεί ένα ζήτημα που συνδέεται άμεσα με τη διατήρηση της βιοποικιλότητας αλλά και την ανάγκη προστασίας των κατοίκων και των παραγωγικών δραστηριοτήτων.
Περιφερειακή Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας-Σημαντικές αποφάσεις για υποδομές, αντιπλημμυρική προστασία και ανάπτυξη
Η Περιφερειακή Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου συνεδρίασε τη Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου, υπό την Προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Αναστάσιου Αδαμόπουλου, με τη συμμετοχή των μελών δια ζώσης και μέσω τηλεδιάσκεψης.
Στη συνεδρίαση συζητήθηκε πληθώρα θεμάτων, με ιδιαίτερη έμφαση σε έργα δημόσιου χαρακτήρα, τα οποία σχετίζονται με οδικές υποδομές, αντιπλημμυρική προστασία και αλιευτικά καταφύγια. Μεταξύ αυτών ξεχώρισε η συζήτηση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του σημαντικού οδικού άξονα που συνδέει την Κόρινθο με το Σοφικό και την Αρχαία Επίδαυρο. Πρόκειται για ένα έργο μεγάλης σημασίας, το οποίο βρίσκεται υπό μελέτη, με στόχο την τμηματική υλοποίησή του στο μέλλον.
Παράλληλα, εγκρίθηκαν μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για διευθετήσεις χειμάρρων και ρεμάτων, με στόχο την αντιπλημμυρική προστασία περιοχών της Πελοποννήσου. Εξετάστηκαν, επίσης, σημαντικά οδικά έργα που αφορούν δήμους της περιοχής, όπως το έργο «Φενεός-Ζαρούχλα», καθώς και τρία δημοτικά αλιευτικά καταφύγια – δύο στην Κυνουρία και ένα στους Αγίους Θεοδώρους.
Η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από πνεύμα συνεργασίας και ομοφωνία στις περισσότερες αποφάσεις, γεγονός που υπογραμμίστηκε από τα μέλη της επιτροπής. Η αποτελεσματικότητα της επιτροπής αναδεικνύει τη δέσμευση της Περιφέρειας Πελοποννήσου να διασφαλίσει ότι κάθε έργο ή δράση εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών και την ανάπτυξη της περιοχής.
Η επιτροπή γνωμοδότησε θετικά στα εξής θέματα:
Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) γιατο έργο «Κατασκευή και λειτουργία της Εθνικής Οδού Κόρινθος – Σοφικό – Αρχαία Επίδαυρος στο τμήμα Άνω Αλμυρή έως Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου κατά τμήματα» στην Π.Ε. Κορινθίας του φορέα Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) «Βελτίωση βατότητας οδικού δικτύου τμήματος Φενεού – Ζαρούχλας, Δήμου Σικυωνίων, Π.Ε. Κορινθίας, Περιφέρειας Πελοποννήσου», του φορέα ‘’Δήμος Σικυωνίων’’.
Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο «Αναβάθμιση και λειτουργία κομβικού σταθμού βάσης κινητής τηλεφωνίας της εταιρείας «NOVA Μ.Α.Ε.» με κωδική ονομασία θέσης “1200054 – ΚΟΡΙΝΘΟΣ ”», ο οποίος είναι εγκατεστημένος πλησίον της Αρχαίας Κορίνθου, του Δήμου Κορινθίων, της Π.Ε. Κορινθίας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο «Διευθέτηση τμημάτων χειμάρρων Αγ. Ιωάννη και Μαριάς και αποχέτευσης ομβρίων υδάτων στα Ίσθμια του Δήμου ΛουτρακίουΠεραχώρας-Αγ. Θεοδώρων, της Π.Ε. Κορινθίας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου», του φορέα ‘’Δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγ. Θεοδώρων ’’.
Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο «Αλιευτικό Καταφύγιο Αγίων Θεοδώρων Π.Ε. Κορινθίας Περιφέρειας Πελοποννήσου», του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, Περιφέρειας Πελοποννήσου», του φορέα ‘’Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων.
Προσυνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Νέων – Ένα δυναμικό ξεκίνημα για τη νεολαία της Πελοποννήσου
Με αισιοδοξία, ζωντάνια και ενθουσιασμό πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαδικτυακή προσυνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νέων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Μαθητές, εκπαιδευτικοί και στελέχη της Περιφέρειας συμμετείχαν σε αυτή την πρωτοποριακή πρωτοβουλία, που θέτει τη νεολαία στο επίκεντρο του διαλόγου και της λήψης αποφάσεων.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, απευθύνθηκε στους μαθητές με θερμά λόγια, δίνοντας έμφαση στη σημασία της συμμετοχής τους: «Eσείς είστε αυτοί που θα φέρετε τις αλλαγές που θέλουμε για τον τόπο μας. Με τις ιδέες σας, το πάθος σας και την αγάπη σας για την περιοχή, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Σήμερα ξεκινάμε μαζί ένα ταξίδι, για να χτίσουμε έναν θεσμό που θα ενισχύσει τη φωνή σας και θα δώσει ουσιαστικό ρόλο στη συμμετοχή σας».
Πάθος, ιδέες και ανυπομονησία για το επόμενο βήμα
Η συζήτηση ανάμεσα στους μαθητές και τους συμμετέχοντες ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς εκφράστηκαν πλήθος δημιουργικών ιδεών και προτάσεων. Η διάθεση των μαθητών να συνεισφέρουν ενεργά και ουσιαστικά ξεχώρισε, ενώ οι εκπαιδευτικοί και οι αρμόδιοι φορείς τόνισαν τη σημασία της πρωτοβουλίας για την ενδυνάμωση της νεανικής συμμετοχής.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι Αντιπεριφερειάρχες Αθηνά Κόρκα και Γιάννης Μαντζούνης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Δημήτρης Οικονομόπουλος, ο Περιφερειακός Επόπτης Νικόλαος Χριστόπουλος, ο Επόπτης Ποιότητας Εκπαίδευσης, Ιωάννης Σόλαρης, καθώς και ο Εκτελεστικός Γραμματέας, Γιώργος Σπίνος. Όλοι εξέφρασαν τη στήριξή τους στο εγχείρημα, χαρακτηρίζοντάς το ως «ένα βήμα μπροστά για τη νεολαία της Πελοποννήσου».
Η επόμενη ημέρα για το Συμβούλιο Νέων
Πριν από τη συνεδρίαση του πρώτου Περιφερειακού Συμβουλίου Νέων, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου 2025, θα γίνει η επίσημη ανακοίνωση των ονομάτων των μαθητών που θα συμμετάσχουν, καθώς και των σχολείων που εκπροσωπούν.
Στην πρώτη αυτή συνεδρίαση, θα εκλεγεί το προεδρείο του Συμβουλίου και θα καταρτιστεί το πλάνο δράσεων για το υπόλοιπο της χρονιάς. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας θεσμός που θα λειτουργεί ως ζωντανός οργανισμός, προωθώντας την ενεργή συμμετοχή των νέων σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο Περιφερειάρχης, κλείνοντας τη συζήτηση, απευθύνθηκε ξανά στους μαθητές: «Θέλω να θυμάστε ότι αυτό που ξεκινάμε σήμερα είναι δικό σας. Η φωνή σας, οι σκέψεις σας και οι προτάσεις σας θα είναι η καρδιά αυτού του θεσμού. Εμείς είμαστε εδώ για να σας στηρίξουμε, αλλά η δύναμη αυτής της πρωτοβουλίας είστε εσείς».
Η πρώτη αυτή επαφή άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις, με τους συμμετέχοντες να ανανεώνουν το ραντεβού τους για τη συνέχεια. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νέων αποτελεί μια καινοτόμο κίνηση που φιλοδοξεί να γίνει πρότυπο για τη συμμετοχή της νεολαίας στα κοινά και την ανάπτυξη της Πελοποννήσου.
Αφήστε ένα σχόλιο