Header Ads

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ (Φ. 1890)

 

 

    Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος *

Αλεξανδρούπολη: Παρουσίαση του Αιολικού Προγράμματος της Θράκης από την China Energy

 


Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης φιλοξένησε την Παρασκευή εκδήλωση ενημέρωσης πολιτών και φοιτητών για την καθαρή ενέργεια από τον κινεζικό γίγαντα China Energy, ο οποίος παρουσίασε και την ετήσια έκθεσή του για τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών στην Ευρώπη. Επρόκειτο για την 3η Ανοιχτή Εκδήλωση της Guohua Energy Investment Co., Ltd. (GHEI), που είναι θυγατρική της εταιρίας China Energy Investment, με αντικείμενο το Αιολικό Πρόγραμμα της Θράκης και τίτλο: «Η καθαρή ενέργεια προσφέρει μια καλύτερη ζωή για όλους».

 Κινέζοι εκπρόσωποι από το Γραφείο Πληροφοριών του Κρατικού Συμβουλίου, τον Ομιλο Διεθνών Επικοινωνιών της Κίνας, το Πανεπιστήμιο Ξένων Σπουδών του Πεκίνου, την Ερευνητική Ακαδημία Dunhuang και άλλους φορείς, καθώς και εκπρόσωποι ελληνικών φορέων όπως η Διοικητική Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, η 4η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) και η Αρχή Διαχείρισης Δασών, αλλά και μια ομάδα νέων από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν στην εκδήλωση, όπου παρουσιάστηκε και η Εκθεση Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για το 2024 της China Energy Europe Renewable Energy SA (CEERE).

 

 

Χ.Α: Κλείνει ο «μαύρος» κύκλος της κρίσης- Σε υψηλά 15 ετών κεφαλαιοποίηση και τζίρος


Έναν επώδυνο χρηματιστηριακό κύκλο 13 και πλέον ετών θέλει να αφήσει πίσω της η χρηματιστηριακή αγορά ο κυριότερος δείκτης της οποίας έχει επιστρέψει στον... Απρίλιο του 2011, κλείνοντας την "μαύρη" περίοδο της κρίσης.

 Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχει πιάσει τα επίπεδα των 100 δισ. ευρώ, που είχε να "δει" από τις αρχές Νοεμβρίου του 2009, όταν ο δείκτης ήταν στις 2.400 μονάδες. Την ίδια ώρα η μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα εκτοξεύθηκε στα προ Lehman Brothers επίπεδα, 15 και πλέον χρόνια πίσω.Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στο πρώτο τρίμηνο του 2024 διαμορφώθηκε στα 146,046 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 32% έναντι του 2023.

 Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται στην έβδομη θέση των αποδόσεων παγκοσμίως, μεταξύ των διεθνών αγορών. Η αγορά βρίσκει στηρίγματα και στην καλή πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και στην αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας και το 2024, η οποία θα είναι πολύ υψηλότερη από το μέσο ευρωπαϊκό όρο.

 

Οι 4 ημερομηνίες σταθμοί στην «ατζέντα» του οικονομικού επιτελείου

Tέσσερις κρίσιμες ημερομηνίες για ανάπτυξη, φορολογικά έσοδα και μόνιμες παροχές έχει μπροστά της η κυβέρνηση που θα κρίνουν τα περιθώρια χρηματοδότησης του πακέτου των μέτρων για την ανάταξη της οικονομίας και για την μείωση του φορολογικού βάρους στα νοικοκυριά από το 2025 με βάση το στίγμα των προθέσεων που θα ανακοινώσει η Κομισιόν με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες.

 Αναλυτικότερα, το ημερολόγιο περιλαμβάνει τους ακόλουθους σταθμούς:

·   30 Απριλίου Πρόγραμμα Σταθερότητας

·   10 Ιουνίου Ταμειακές Εισπράξεις – Δυναμική Εσόδων

·   21 Ιουνίου Εαρινές Προβλέψεις Κομισιόν - Κατευθυντήριες γραμμές

·  20 Σεπτεμβρίου – 1 Οκτωβρίου Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα - Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2025

 

Φόρους 800 εκατομμύρια ευρώ πλήρωσαν δυτικές τράπεζες που παραμένουν στη Ρωσία

 

Οι μεγαλύτερες δυτικές τράπεζες που παρέμειναν στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, κατέβαλαν πέρυσι στο Κρεμλίνο πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ  σε φόρους, γράφουν οι Financial Times. Πρόκειται για ένα ποσό τετραπλάσιο σε σχέση με τα προπολεμικά επίπεδα, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

 Σύμφωνα με την έρευνα των Financial Times, οι επτά μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες με δραστηριότητες στη Ρωσία είναι: η Raiffeisen Bank International, η ING, η Commerzbank, η Deutsche Bank, η Otp και οι ιταλικές Unicredit  και η Intesa Sanpaolo, που κατέγραψαν συνδυασμένα κέρδη πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ, το 2023.

 Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Kathimerini.gr, naftemporiki.gr, bankingnews.gr

 

*Ο Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος, είναι δημοσιογράφος, γεωοικονομικός αναλυτής, φοιτητής Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών στο Αγγλικό Πανεπιστήμιο του Derby. Συμμετέχει ως δημοσιογράφος στην ομάδα του Ορθού Λόγου και στη Φωνή της Κορινθίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια