Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΔΗΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ (Φ. 1886)

 Πώς το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου αναβαθμίζεται και μετατρέπεται στον μεγαλύτερο διαστημικό κόμβο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης




 
 
Στο Κρυονέρι βρέθηκε το περασμένο Σάββατο ο Υφυπουργός Χρίστος Δήμας, για την εκδήλωση που διοργάνωσε το Αστεροσκοπείο, με τίτλο «Αστεροσκοπείο Κρυονερίου: Το χθες, το σήμερα και το αύριο» όπου μίλησαν ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεσκόπισης Σπύρος Βασιλάκος και ο Διευθυντής Ερευνών του ΙΑΔΕΕΤ και υπεύθυνος του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου Μανώλης Ξυλούρης.

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων χρηματοδοτεί το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου με 10,8 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αγορά καινούριων ραντάρ, λέιζερ, ένα νέο υπερσύγχρονο ρομποτικό τηλεσκόπιο και άλλον απαραίτητο εξοπλισμό.

Παράλληλα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου χρηματοδοτεί το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου με 4,3 εκατομμύρια ευρώ για κτιριακές υποδομές όπως το αμφιθέατρο, ο εκθεσιακός χώρος, γραφεία κ.ά

Οι εργασίες ήδη έχουν ξεκινήσει με την συνολική επένδυση να ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται όχι μόνο για την μεγαλύτερη επένδυση από συστάσεως της υποδομής του αλλά και για την μεγαλύτερη επένδυση στην επιστημονική έρευνα σε όλη την Πελοπόννησο.

Το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου ήδη συμμετέχει σε πολύ σημαντικά διεθνή ερευνητικά και επιχειρησιακά προγράμματα, σε συνεργασία με τη NASA. Πρωτοστατεί σε πρόγραμμα παρατήρησης προσκρουσεων μετεωριτών στην επιφάνεια της σελήνης, το επόμενο έτος θα έχει κομβικό ρόλο σε πείραμα ελέγχου νέων διαστημικών επικοινωνιών ενώ συμμετέχει και σε προγράμματα για την παρατήρηση της τροχιάς δυνητικά επικίνδυνων σωμάτων όπως μετεωρίτες για την πλανητική ασφάλεια.

Κατά τους θερινούς μήνες πραγματοποιούνται αστρονομικές βραδιές για το κοινό ενώ από τους πρωταρχικούς στόχους, όταν ολοκληρωθούν τα έργα, είναι η διάχυση της επιστήμης στην τοπική κοινωνία, με επισκέψεις μαθητών κ.α. Επίσης τον Οκτώβριο του 2024 έχει προγραμματιστεί Θερινό Σχολείο παρατηρησιακης Αστροφυσικής με συμμετοχή φοιτητών από όλη την Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια