Header Ads

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ (Φ. 1885)

 

 

 

 

    Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος *

 

Παγκόσμια συνταξιοδοτική κρίση προοικονομεί ο Larry Fink της BlackRock

 


Για μια παγκόσμια «συνταξιοδοτική κρίση» προειδοποιεί ο Larry Fink, CEO της μεγαλύτερης επενδυτικής εταιρείας του κόσμου, της BlackRock. Καθώς οι άνθρωποι ζουν περισσότερα χρόνια, δυσκολεύονται να κάνουν τον σωστό οικονομικό προγραμματισμό και να καλύψουν το κόστος αυτό, ενώ την ίδια στιγμή, οι πιέσεις προς τα εθνικά συστήματα συνταξιοδότησης -συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού- εντείνονται.

«Δεν είναι παράξενο που οι νεότερες γενιές, οι Millennials και η GenZ νιώθουν τέτοιο άγχος για τα οικονομικά τους», αναγνώρισε ο 71χρονος Fink στην ετήσια επιστολή του. «Πιστεύουν ότι η δική μου γενιά –οι  baby boomers- έχει εστιάσει στη δική της οικονομική ευημερία σε βάρος όσων έρχονται μετά. Και στην περίπτωση της συνταξιοδότησης, έχουν δίκιο».

Οι νέοι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στις μεγαλύτερες γενιές, πρόσθεσε ο Fink. «Εμείς έχουμε χρέος να την ανακτήσουμε. Και ίσως το να επενδύσουμε για τους μακροπρόθεσμους στόχους τους, συμπεριλαμβανομένης της συνταξιοδότησης, να μην είναι ένα κακό μέρος για να ξεκινήσουμε».

 

ExxonMobil: Ωρα αποφάσεων για γεωτρήσεις στα κοιτάσματα της Κρήτης

Στο πλέον κρίσιμο στάδιο, αυτό της απόφασης για το εάν θα μπουν γεωτρύπανα στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης για να επιβεβαιώσουν εάν πράγματι οι ενδείξεις για δυνητικά κοιτάσματα φυσικού αερίου είναι ικανές να καταστήσουν τη χώρα παραγωγό και εξαγωγέα, βρίσκεται το εθνικό πρόγραμμα υδρογονανθράκων που επανεκκίνησε με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τον Απρίλιο του 2022. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι γεωλόγοι της μεγαλύτερης πολυεθνικής παγκοσμίως, της ExxonMobil, έχουν ξεκινήσει την αξιολόγηση και των τελευταίων τρισδιάστατων δεδομένων που συνέλεξε το ερευνητικό σκάφος Ramform Hyperion της PGS το διάστημα 24 Φεβρουαρίου με 19 Μαρτίου 2024 στις περιοχές νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης.

Οι πρόσφατες τρισδιάστατες έρευνες επικεντρώθηκαν σε συγκεκριμένες περιοχές ενδιαφέροντος και συνέλεξαν όλα τα απαραίτητα δεδομένα για την αξιολόγηση δυνητικών γεω-επικινδυνοτήτων και τον ασφαλή σχεδιασμό πιθανής εξερευνητικής γεώτρησης. Με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας και ανάλυσης των δεδομένων μέσα στους επόμενους μήνες, η κοινοπραξία των ΕxxonMobil (70%) – HELLENiQ ENERGY (30%) θα λάβει οριστικές αποφάσεις για το εάν θα προχωρήσει ή όχι σε ερευνητική γεώτρηση, με αρμόδιους παράγοντες να τις τοποθετούν κάπου μέσα στον Οκτώβριο.

 

Τουρισμός: Εκτινάχθηκαν στα 278,3 εκατ. οι εισπράξεις τον Ιανουάριο

Θετική εκκίνηση έκανε ο τουρισμός το 2024, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος, η ταξιδιωτική κίνηση τον πρώτο μήνα του έτους κατέγραψε άνοδο 16% εκτινάσσοντας τις αντίστοιχες εισπράξεις πάνω από τα 278 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΤτΕ, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Ιανουάριο του 2024 εμφάνισε πλεόνασμα 112,6 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 54,6 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις σκαρφάλωσαν στα 278,3 εκατ. ευρώ, έναντι 219 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2023, σημειώνοντας άλμα 27,1%, ενώ αύξηση κατά 0,7% παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές (Ιανουάριος 2024: 165,7 εκατ. ευρώ, Ιανουάριος 2023: 164,4 εκατ. ευρώ).

 

Εισηγμένες εταιρείες στο Χ.Α: Ρεκόρ 15ετίας σε κέρδη και διανομή μερισμάτων

Έκρηξη κερδοφορίας και συνολικά ισχυρή εικόνα εμφανίζουν τα αποτελέσματα των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας εταιρειών, γεγονός που ωθεί τους χρηματιστηριακούς αναλυτές στην εκτίμηση ότι οι εισηγμένες θα επιτύχουν την υψηλότερη κερδοφορία της τελευταίας 15ετίας, από το 2007, όταν τα κέρδη είχαν διαμορφωθεί στα 11,3 δισ. ευρώ.

Το 2023 τα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10,4 δισ. ευρώ που πέτυχαν το 2022, ενώ οι χρηματοοικονομικές εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ, το υψηλότερο ποσό μετά το 2008 (4,49 δισ. ευρώ) και το 2007 (5,42 δισ. ευρώ). Όπως τονίζουν χρηματιστηριακοί αναλυτές σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με βάση τις 20 εισηγμένες εταιρίες που έχουν ανακοινώσει μεγέθη για το 2023, η κερδοφορία ξεπερνά τα 6,08 δις ευρώ ενώ η εκτίμηση για το σύνολο των μερισμάτων αρχίζει πλέον να «βλέπει» τα 4 δισ. ευρώ, καθώς αναμένεται να δώσουν μερίσματα και οι τράπεζες.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, moneyreview.gr, kathimerini.gr, naftemporiki.gr

 

*Ο Ευάγγελος Δ. Κόκκινος, ο νεότερος, είναι δημοσιογράφος, γεωοοικονομικός αναλυτής, φοιτητής Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών στο Αγγλικό Πανεπιστήμιου του Derby. Συμμετέχει ως δημοσιογράφος στην ομάδα του Ορθού Λόγου και της Φωνής της Κορινθίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια