Header Ads

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ (Φ. 1881)

 

 

    Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος *

 

Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες της ExxonMobil νοτιοδυτικά της Κρήτης

 
 
Από τις 22 Φεβρουαρίου 2024, στο νοτιοδυτικό Κρητικό Πέλαγος και την θάλασσα των Κυθήρων, το ερευνητικό σκάφος «RAMFORM HYPERION», έχοντας πλάι του τα σκάφη υποστήριξης «THOR MAGNI», «EDT NIOVI», «EDT ARGONAUT», διενεργεί τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες και ανάπτυξη εξοπλισμού. Η περιοχή στην οποία κινείται αυτός ο στολίσκος έχει δεσμευτεί μέχρι στις 31 Μαρτίου 2024 με την NAVTEX ZCZC QA77 από τον υδρογραφικό σταθμό Ηρακλείου.

Το ερευνητικό σκάφος πραγματοποιεί αυτές τις τρισδιάστατες έρευνες για λογαριασμό της κοινοπραξίας της ExxonMobil με την HELLENiQ ENERGY. Μέχρι το τέλος Μαρτίου, το «RAMFORM HYPERION» θα κινείται στη δεσμευμένη περιοχή έχοντας από πίσω του απλωμένα καλώδια και ηχοβολίζοντας τον βυθό θα συγκεντρώσει όλα εκείνα τα απαραίτητα δεδομένα προκειμένου περί τις αρχές Απριλίου, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να παρουσιάσει μια έκθεση στην Ελληνικη κυβέρνηση.



Κυρίαρχοι οι Έλληνες πλοιοκτήτες στην παγκόσμια αγορά των τάνκερ



Οι Έλληνες πλοιοκτήτες παραμένουν με μεγάλη διαφορά οι κυρίαρχοι στην παγκόσμια αγορά των δεξαμενόπλοιων, καθώς τα ελληνόκτητα τάνκερ αγγίζουν σε αξία τα 70 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον βρετανικό οίκο VesselsValue. Βάσει των τελευταίων στοιχείων, του Φεβρουαρίου του 2024, που παρουσίασε η εφημερίδα «Καθημερινή», οι Έλληνες εφοπλιστές διαθέτουν τον τρίτο σε συνολική αξία στόλο παγκοσμίως, ανερχόμενο σε 169,4 δισ. δολάρια περίπου.

Στην πρώτη θέση βρίσκονται οι Ιάπωνες πλοιοκτήτες με στόλο αξίας σχεδόν 206,4 δισ. δολαρίων και ακολουθούν από κοντά οι Κινέζοι με πλοία συνολικής αξίας 204 δισ. δολαρίων. Στην τέταρτη βρίσκονται οι Αμερικανοί με πλοία αθροιστικής αξίας σχεδόν 100 δισ. δολαρίων (η μισή αξία όμως αφορά σε κρουαζιερόπλοια) και ακολουθεί η Σιγκαπούρη με 85,6 δισ. δολάρια. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι εφοπλιστές από τη Νότια Κορέα, τη Νορβηγία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία και το Χονγκ Κονγκ. 
 
 
Σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

 
Σε εξέλιξη είναι οι διαβουλεύσεις για τον προσδιορισμό της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού, ο οποίος θα ισχύσει από την 1η Απριλίου 2024. Η διαδικασία ξεκίνησε στις 5 Φεβρουαρίου, με την αποστολή της έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης και πρόκειται να ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 22 Μαρτίου. Τότε, θα υποβληθεί η εισήγηση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου, προς το υπουργικό συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού των υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών.

Το υπουργείο Εργασίας διαβεβαιώνει ότι θα υλοποιηθεί στο ακέραιο η δέσμευση της κυβέρνησης για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας. Όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, πρόκειται για έναν απόλυτα ρεαλιστικό και εφικτό στόχο. 
 
 
Πετρέλαιο: Πέφτουν οι τιμές μετά την εκτίμηση Μπάιντεν για εκεχειρία στη Γάζα

 
Οι δηλώσεις Μπάιντεν περί κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα την ερχόμενη εβδομάδα έριξαν τις τιμές του πετρελαίου. Το West Texas Intermediate για τον Απρίλιο υποχώρησε κατά 17 σεντς ή 0,22% στα 77,41 δολάρια το βαρέλι. Το brent σημείωσε πτώση 15 σεντς ή 0,18% στα 82,38 δολάρια το βαρέλι.

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς υποβάθμισε τις ελπίδες για κατάπαυση του πυρός, εκτός αν υπάρξει συμφωνία που θα οδηγήσει σε μόνιμο τερματισμό των μαχών ή στην αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα: «Μέχρι στιγμής, όλα όσα προτείνονται εδώ και εκεί δεν πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις», δήλωσε ο Άχμεντ Άμπντελ Χάντι στο τηλεοπτικό κανάλι Al Mayadeen του Λιβάνου.
 
 
Έκρηξη στην τιμή του ελαιόλαδου στην Ελλάδα

Σε υψηλά επίπεδα εξακολουθούν να κινούνται οι τιμές στο ελαιόλαδο από το χωράφι έως το ράφι, με την ευρωπαϊκή αγορά να κινείται σε αχαρτογράφητα νερά και τους αναλυτές να μην μπορούν ακόμα να προσδιορίσουν πότε θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις καταγράφονται σε τρεις από τις κορυφαίες παραγωγούς ελαιολάδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη χώρα μας να φιγουράρει στη δεύτερη θέση. Επίσης, σε όλες τις χώρες ο «πληθωρισμός του ελαιολάδου» τρέχει με διψήφια ποσοστά.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική αρχή, Eurostat, τον Ιανουάριο του 2024, η τιμή του ελαιολάδου στην ΕΕ ήταν κατά 50% υψηλότερη από τον Ιανουάριο του 2023. Η τιμή του ελαιολάδου εκτοξεύτηκε στα ύψη το δεύτερο εξάμηνο του 2023 με αύξηση 37% τον Αύγουστο (σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022).

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, naftemporiki.gr, pentapostagma.gr 
 

*Ο Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος, είναι δημοσιογράφος, φοιτητής Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών στο Αγγλικό Πανεπιστήμιο του Derby. Συμμετέχει ως δημοσιογράφος στην ομάδα του Ορθού Λόγου

Δεν υπάρχουν σχόλια