Header Ads

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ (Φ. 1879)

 

   Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος *

 

 

Ρεκόρ της Motor Oil στο Χρηματιστήριο:

Σε ανοδική πορεία η μετοχή της εταιρείας


Με ανοδική πορεία 2024 συνεχίζει το 2024 η μετοχή της Motor Oil, η οποία πλέον βρίσκεται μία «ανάσα» από τα 27 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η κεφαλαιοποίηση ανέρχεται σχεδόν στα 3 δισ. ευρώ, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας. Σίγουρα το +13% από τις αρχές του έτους αφήνει απόλυτα ικανοποιημένους τους μετόχους, με τη διείσδυση στην «πράσινη» ενέργεια να έχει βελτιώσει την ελκυστικότητα της μετοχής.

Η μετοχή της Motor Oil έχει παραδοσιακά μια από τις δύο – τρεις κορυφαίες μερισματικές αποδόσεις σε όλο το ελληνικό χρηματιστήριο μαζί με τον ΟΠΑΠ και τη Jumbo και ανέκαθεν ήταν πόλος έλξης για ισχυρά θεσμικά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού. Ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλα συντηρητικά επενδυτικά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού, έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους μετοχές του κορυφαίου διυλιστηρίου της Ευρώπης. Όπως αναφέρει το energymag.gr, πριν ακριβώς έναν χρόνο, το Φεβρουαρίου 2023, η Motor Oil εισήλθε στον MSCI Standard Greece, αναβαθμίζοντας το επενδυτικό προφίλ της διεθνώς, ενώ μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα στο δεύτερο μισό του 2023, πλέον μεγαλώνει η γκάμα των χαρτοφυλακίων που μπορούν να ποντάρουν στη Motor Oil, όπως και σε άλλα ελληνικά assets.

 


Ελληνόκτητο πλοίο έγινε στόχος επίθεσης με πυραύλους στην Ερυθρά Θάλασσα



Ελληνόκτητο πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου, το οποίο πλέει υπό σημαία νήσων Μάρσαλ, ανέφερε Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου πως χτυπήθηκε 2 φορές μέσα σε 20 λεπτά από πυραύλους στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης, ανακοίνωσε βρετανική ιδιωτική εταιρεία ναυτικής ασφάλειας. Συγκεκριμένα η Ambrey, δήλωσε ότι το πλοίο «έγινε στόχος πυραύλων σε δύο ξεχωριστά περιστατικά» μέσα σε 20 λεπτά και «φέρεται να χτυπήθηκε και να υπέστη υλικές ζημιές στη δεξιά πλευρά». Το σκάφος είχε μια ιδιωτική ένοπλη ομάδα ασφαλείας επί του σκάφους, δήλωσε ακόμα η εταιρεία. Η υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας της Βρετανίας (UKMTO) από την πλευρά της ανέφερε πως έλαβε πληροφορίες για «συμβάν» στην Ερυθρά Θάλασσα, περίπου 40 ναυτικά μίλια (74 χιλιόμετρα) νότια της πόλης Αλ Μόχα της Υεμένης. Πρόσθεσε πως παρότι το πλοίο έγινε στόχος δυο πυραύλων, δεν χτυπήθηκε, το πλήρωμα είναι σώο και συνεχίζει την πορεία προς το λιμάνι που αποτελεί τον επόμενο σταθμό του.

 

 

Ίδρυση κέντρου απανθρακοποίησης της ναυτιλίας στην Αθήνα


Ως μία σημαντική κίνηση στην πορεία για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας, με στόχο την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων που έχουν τεθεί από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) για το 2030 και το 2050, χαρακτηρίζουν στελέχη του κλάδου, την επικείμενη ίδρυση ναυτιλιακού κέντρου μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων στην Αθήνα από τον Βρετανικό νηογνώμονα Lloyd's Register και 5 από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες. Σημειώνεται ότι ανάλογα κέντρα ανθρακοποίησης της ναυτιλίας έχουν ιδρυθεί στη Σιγκαπούρη και στη Σαγκάη.

Το Κέντρο Απανθρακοποίησης της Ναυτιλίας (Maritime Decarbonisation Hub) στην Αθήνα στο οποίο θα συμμετέχουν οι Capital Group, Navios Maritime Partners, Neda Maritime Agency, Star Βulk και Thenamaris θα έχει ως στόχο να εξαλείψει τα εμπόδια που προκύπτουν από τεχνικές δυσκολίες, παρακωλύουν επενδύσεις και παρεμποδίζουν την αναζήτηση και απόδοση λύσεων που θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GΗG) του υπάρχοντος παγκόσμιου στόλου.

 

 

Αυξάνεται στα 61,5 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας


Κατά 40 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα στα 61,5 εκατ. ευρώ, αυξάνεται ο προϋπολογισμός του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤαΜιΔΑΕ), από τα 21,5 εκατ. ευρώ που ήταν πρότινος, με τη 2η τροποποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης που υπέγραψαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης με τον αρμόδιο υφυπουργό, Διονύση Σταμενίτη σε συνεργασία με τον γγ του ΥΠΑΑΤ, Δημήτρη Παπαγιαννίδη.

«Το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής επιχειρηματικότητας, είναι ένα εύχρηστο εργαλείο στα χέρια κάθε επαγγελματία αγρότη που του εξασφαλίζει ρευστότητα σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη» τόνισε ο κ. Αυγενάκης και πρόσθεσε: «Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό των αγροτών μας, στηρίζοντάς τους όχι με συνθήματα και λόγια αλλά με έργα, με πράξεις, δίνοντάς τους προοπτική, ασφάλεια και σιγουριά». Συμπλήρωσε ότι «υλοποιούμε την εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και εξέλιξή του σε βασικό πυλώνα της οικονομίας της χώρας μας και προσφέρουμε κάθε δυνατότητα στους παραγωγούς μας για να ενισχύσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, energymag.gr, kathimerini.gr, naftemporiki.gr

 

*Ο Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος, είναι δημοσιογράφος, φοιτητής Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών στο Αγγλικό Πανεπιστήμιο του Derby. Συμμετέχει ως δημοσιογράφος στην ομάδα του Ορθού Λόγου.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια