Header Ads

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ (Φ. 1876)

 

   Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος *

 

ΕΚΤΑΚΤΟ! ΟΗΕ: Η επιστολή της Ελλάδας για την ανακήρυξη ΑΟΖ από τη Λιβύη – «Αποκαθήλωση» των επιχειρημάτων Τρίπολης και Άγκυρας σε τέσσερις άξονες…

ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΑΥΤΟ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΜΑΣ


Η Λιβύη επιχειρεί να επαναφέρει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αναφέρει το πάντα ενημερωμένο 5Apostagma.gr. Η Ελλάδα με επιστολή της στις 17 Ιανουαρίου, που επιδόθηκε στον ΟΗΕ, χαρακτηρίζει αντίθετη προς το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας την κίνηση της Λιβύης να καταθέσει δική της επιστολή στον Οργανισμό, με την οποία κηρύττει συνορεύουσα ζώνη, επαναφέροντας στην ουσία το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ, με την επιστολή της η Ελλάδα δηλώνει ότι οι συντεταγμένες και ο χάρτης που περιέχεται στη λιβυκή επιστολή είναι αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας για τρεις λόγους:

α) Κλείνει τον κόλπο της Σύρτης, κίνηση με την οποία η Ελλάδα έχει εναντιωθεί από το 1974.

β) Χρησιμοποιεί ευθείες γραμμές βάσης – η Ελλάδα έχει εναντιωθεί και σε αυτό από το 2005 – που είναι επίσης αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο.

γ) Οι συντεταγμένες που έχει καταθέσει η Λιβύη ακολουθούν την παράνομη οριοθέτηση του τουρκολιβυκού μνημονίου του 2019.

Η Ελλάδα, με την ευκαιρία αυτή, επαναλαμβάνει πως το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και αντίθετο προς το Διεθνές Δίκαιο και τονίζει πως είναι παράνομες και όποιες κινήσεις γίνονται με βάση τις συντεταγμένες που αυτό προβλέπει.  Επισημαίνει επίσης πως τέτοιες κινήσεις δεν προκαταλαμβάνουν τα δικαιώματα που παρέχει το Διεθνές Δίκαιο για την Ελλάδα και εκφράζει τη γνωστή ελληνική θέση πως τυχόν προβλήματα με τις οριοθετήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να επιλύονται ειρηνικά, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

 

Συναγερμός για το δημογραφικό-Όλοι οι δείκτες επιδεινώνονται



O πληθυσμός της Ελλάδας υποχώρησε το 2023 στα επίπεδα του… 1992, κατέγραψε μείωση για 12η διαδοχική χρονιά και έφερε τη χώρα ακόμη χαμηλότερα στην κατάταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς Βέλγιο, Πορτογαλία, αλλά και Σουηδία αριθμούν περισσότερους κατοίκους.

O συναγερμός για το δημογραφικό ηχεί ασταμάτητα, καθώς όλοι οι δείκτες επιδεινώνονται. Η Ελλάδα έπεσε στη 13η θέση της Ευρώπης με βάση τον πληθυσμό της, ενώ πριν από την είσοδο στη μνημονιακή περίοδο φιγουράριζε στη 10η θέση. Είναι μια εξέλιξη που θα «χτυπήσει» σε όλα τα βασικά οικονομικά μέτωπα:

·          Στο ασφαλιστικό, καθώς η δαπάνη για την καταβολή των συντάξεων θα μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο λόγω της γήρανσης τη στιγμή που η συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού θα «φουσκώνει» λόγω της μείωσης των εσόδων από τις ασφαλιστικές εισφορές.

·          Στην αγορά εργασίας, όπου η κάλυψη των καταγεγραμμένων αναγκών για τη λειτουργία των επιχειρήσεων θα γίνεται ολοένα και δυσκολότερη από ένα εργατικό δυναμικό η μέση ηλικία του οποίου θα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη.

·          Ακόμη και στα φορολογικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς η μείωση του αριθμού των εργαζομένων «χτυπά» και στον φόρο εισοδήματος και στην έμμεση φορολογία.

 

Μέτρα στήριξης για τις νέες οικογένειες

 

Από 400 έως 1.500 ευρώ αυξάνεται το επίδομα γέννησης, το οποίο είναι 2.000 ευρώ σήμερα, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, με τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την στήριξη των νέων γονέων.

Συγκριμένα, το βοήθημα στους γονείς από 2.000 ευρώ αυξάνεται στα 2.400 για το πρώτο παιδί, στα 2.700 για το δεύτερο παιδί, στις 3.000 για το τρίτο παιδί και στα 3.500 ευρώ πάνω από τα τέσσερα παιδιά. Μάλιστα η αύξηση είναι αναδρομική, δηλαδή υπολογίζονται και τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2023.

Η καταβολή των ποσών θα γίνει τον Απρίλιο σε δυο ισόποσες δόσεις. Η πρώτη τον πρώτο μήνα από τη γέννηση του παιδιού και μετά στο πρώτο πεντάμηνο.

Όπως τόνισε η κυρία Ζαχαράκη: «Θα κάψουμε όση βενζίνη έχει η κυβέρνηση για να ενισχυθεί η οικογένεια, η οποία έχει βεβαρημένη καθημερινότητα».

ΔΕΗ: Επενδύσεις 9 δισ. ευρώ έως το 2026

Επενδύσεις ύψους 9 δισ. ευρώ για την τριετία 2024-2026 με στόχο την ανάδειξη της ΔΕΗ σε ηγετικό παίκτη καθαρής ενέργειας, υποδομών και υπηρεσιών στη νοτιοανατολική Ευρώπη προβλέπει το νέο στρατηγικό σχέδιο της επιχείρησης που παρουσιάζει σήμερα στο Λονδίνο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Γιώργος Στάσσης.

Από την παρουσίαση προκύπτει μεταξύ άλλων ότι μετά τη Ρουμανία ο όμιλος βάζει στην αναπτυξιακή του στρατηγική τη Βουλγαρία ή/και την ευρύτερη περιοχή, όπου αποσκοπεί να έχει 1,1GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2030. Ετσι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την αξιοποίηση ενός ενεργειακού διαδρόμου στην ευρύτερη περιοχή με αλληλοσυμπληρούμενο χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, που θα επιτρέπει την εκμετάλλευση των διαφορετικών μετεωρολογικών συνθηκών στην κάθε περιοχή.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, naftemporiki.gr, ERTnews

*Ο Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος, είναι δημοσιογράφος, φοιτητής Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών στο Αγγλικό Πανεπιστήμιο του Derby. Συμμετέχει ως δημοσιογράφος στην ομάδα του Ορθού Λόγου.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια