Header Ads

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (Φ. 1872)

 

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Στ. Μίλλερ, στη Νεμέα, “το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να τιμήσουμε την μεγάλη προσφορά του”

 

 


 Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής του φιλέλληνα Αμερικανού αρχαιολόγου Στέφανου Μίλλερ, στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Νεμέας, παρέστη και μίλησε το μεσημέρι σήμερα Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Μιλώντας ο περιφερειάρχης στην εκδήλωση, παρουσία του υφυπουργού Πολιτισμού Χρίστου Δήμα, επισήμανε ότι ο Στέφανος Μίλλερ “προσέφερε πάρα πολλά στη Νεμέα, στην Ελλάδα, σε όλο τον κόσμο, καθώς ήταν αυτός που ανέσκαψε, αποκάλυψε και ανέδειξε τις αρχαιότητες στη Νεμέα, κατασκεύασε το μουσείο, αναστήλωσε τον ναό του Διός, αναβίωσε τα Νέμεα -έναν από τους 4 πανελλήνιους αθλητικούς αγώνες της αρχαιότητας-, έγινε Ελληνας, κινητοποίησε τους ομογενείς στις ΗΠΑ και προώθησε την διάκριση του αρχαιολογικού χώρου της Νεμέας ως μνημείο ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς (European Heritage)”.

Οπως σημείωσε ο Π. Νίκας, η φιλοτέχνηση και τοποθέτηση της προτομής του Στέφανου Μίλλερ στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νεμέας, “δεν αποτελεί παρά το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να τιμήσουμε την μεγάλη προσφορά ενός ανθρώπου του πολιτισμού, όπως ήταν ο Αμερικανός αρχαιολόγος, έργο ζωής του οποίου επί 40 χρόνια αποτέλεσε η ανασκαφή και η ανάδειξη της αρχαίας Νεμέας”.

Ας σημειωθεί ότι η φιλοτέχνηση και τοποθέτηση της προτομής του φιλέλληνα Αμερικανού επιστήμονα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νεμέας έγινε στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης που η Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε υπογράψει με το υπουργείο Πολιτισμού.

Στην σημερινή εκδήλωση παρέστησαν επίσης και χαιρέτισαν, μεταξύ άλλων, η βουλευτής Μαριλένα Σούκουλη, ο δήμαρχος Νεμέας Κώστας Φρούσιος, ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Χάρης Βυτινιώτης, ο πρόεδρος του συλλόγου για την αναβίωση των Νεμέων, καθώς και εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας.

 ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΙΛΛΕΡ

Ο Στέφανος Μίλλερ ήταν ένας από τους διαπρεπέστερους αρχαιολόγους που αφιέρωσε 40 χρόνια της καριέρας του στην Ελλάδα.

Γεννήθηκε το 1942 στο Γκόσεν, της πολιτείας της Ινδιάνα των ΗΠΑ. Ολοκλήρωσε το πρώτο του πτυχίο στα Αρχαία Ελληνικά στο Wabash College και το Διδακτορικό του στην Κλασική Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Princeton. Μετά από ανασκαφές σε διάφορες τοποθεσίες του αρχαίου ελληνικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ολυμπίας και, για τέσσερα χρόνια, της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών, ξεκίνησε τις δικές του ανασκαφές στη Νεμέα το 1973.

Κατά τα 35 χρόνια της εργασίας του στη Νεμέα, όχι μόνο διενήργησε ανασκαφές που έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα όπως το στάδιο όπου διεξάγονταν τα Νέμεα, αλλά δημιούργησε και αρχαιολογικό πάρκο, κατασκεύασε αρχαιολογικό μουσείο και οργάνωσε την έκθεση του, ενώ ξεκίνησε και την αναστήλωση του αρχαίου Ναού του Δία. Ταυτόχρονα, υπηρετούσε ως καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Berkeley, με εξαίρεση τα έτη 1982 – 1987, όταν διετέλεσε διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.

Δημοσίευσε πολλά βιβλία και άρθρα σχετικά με τις ανακαλύψεις του στη

Νεμέα, ενώ είχε ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, είχε τιμηθεί ως Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ενώ το 2005 με Προεδρικό Διάταγμα πολιτογραφήθηκε Ελληνας υπήκοος. Εφυγε από τη ζωή τον Αύγουστο του 2021, σε ηλικία 79 χρόνων”.

 Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ

Είναι χαρακτηριστικό πως ο ίδιος περιγράφει -σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Lifo- τον τρόπο που αποκαλύφθηκε το στάδιο της αρχαίας Νεμέας, το καλοκαίρι του 1974:

“Η περιοχή ήταν στην ουσία ένας λόφος με ελάχιστες ενδείξεις για το πού βρισκόταν το στάδιο. Το 1974 σκάβαμε για 12 εβδομάδες σε μία τομή 10×20 και δεν βρίσκαμε τίποτα, ούτε νομίσματα, ούτε όστρακα, κανένα ανθρώπινο ίχνος. Αρχίσανε τα σχόλια στο χωριό, “ο έξυπνος ο Αμερικανός βρήκε μια γούβα”. Είχαμε φτάσει 6 μέτρα και κάτι, δεν είχαμε βρει τίποτα και είχε έρθει ο καιρός να σταματήσουμε γιατί θέλαμε μία εβδομάδα για να κάνουμε καταγραφές. Η κοπέλα που είχε μείνει εδώ δεν είχε να καταγράψει τίποτα, οπότε σκέφτηκα να αφήσω αυτό το συνεργείο, 20 άτομα, να μείνει μία ακόμα εβδομάδα, γιατί δεν ήθελα να γυρίσω στο Μπέρκλεϊ, να δείξω μία τρύπα και να τους πω “Ευχαριστώ για τα λεφτά. Μου δίνετε κι άλλα;”.

Οπότε, εκείνη την τελευταία εβδομάδα, αρχίσαμε να βρίσκουμε νομίσματα και κομμάτια από αγγεία. Ενα πρωί, 7 παρά –τελευταία μέρα ήτανε–, άρχισε να έρχεται στο φως ένα κομμάτι του υδραγωγείου και καταλάβαμε ότι είχαμε βρει το επίπεδο του εδάφους. Αν είχαμε σκάψει αλλού, δεν θα το είχαμε καταλάβει. Το μεσημέρι είχαμε βρει την αφετηρία, γιορτάσαμε, γλεντήσαμε, λέγαμε πόσο τυχεροί ήμασταν. Ηταν 19 Ιουλίου του 1974, μία ημέρα πριν από την εισβολή στην Κύπρο. Την άλλη μέρα οι εργάτες επιστρατεύτηκαν. Στο χωριό έλεγαν “ο Αμερικανός πρέπει να είχε μέσο. Δεν άφησε τους Τούρκους να μπουν στην Κύπρο πριν βρει το στάδιο!””.

 

 

Την 31η Δεκεμβρίου η καταληκτική ημερομηνία άσκησης καθηκόντων των χωρικών αντιπεριφερειαρχών

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας με έγγραφό του προς τους 5 χωρικούς αντιπεριφερειάρχες αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως η καταληκτική ημερομηνία άσκησης των καθηκόντων τους είναι η 31η Δεκεμβρίου.

Επιπλέον σημειώνει ότι θα πρέπει να παραδώσουν, σε δημόσια τελετή, αποκλειστικά και μόνο στους αντικαταστάτες χωρικούς αντιπεριφερειάρχες τους οποίους θα ορίσει η νέα περιφερειακή Αρχή.

 

 

Παρουσιάστηκε και παραδόθηκε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το DMS

Η παρουσίαση και παράδοση από την Cosmote στην Περιφέρεια Πελοποννήσου της ηλεκτρονικής πλατφόρμας DMS (Destination Management System / ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης προορισμού) πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι σήμερα Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου, στην Τρίπολη.

 


 Η εν λόγω πλατφόρμα -που αναπτύχθηκε από την Cosmote,  με τη συμβολή των Πανεπιστημίων Πελοποννήσου και Πειραιά και χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014 – 2020- εξυπηρετεί, όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, “την αναγκαιότητα επιστημονικής προσέγγισης των τουριστικών θεμάτων και της προβολής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως επίσης και των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων αλλά και τις γενικές καταγραφές, ώστε αυτά να γίνουν κτήμα όλων των τουριστικών φορέων της Περιφέρειας”.

Ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι ήταν η προηγούμενη περιφερειακή Αρχή που είχε ξεκινήσει την σχετική διαδικασία, “την βρήκαμε και αποφασίσαμε να συνεχιστεί” είπε ο Π. Νίκας “με στόχο να προωθείται με τον κατάλληλο τρόπο η προβολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου ώστε να προκύπτουν και τα ανάλογα αποτελέσματα στον τουριστικό τομέα”.

Οπως σημείωσε ο περιφερειάρχης, η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν είχε διαχρονικά τη συνδρομή της πολιτείας για την προβολή της στο εξωτερικό, την στιγμή που έχει εξαιρετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα -παγκοσμίως γνωστά μνημεία, τόπους και πόλεις, εξαιρετική φυσική ομορφιά, ενώ είναι παραγωγός του συνόλου των προϊόντων που αποτελούν τη μεσογειακή διατροφή.

Καταλήγοντας, ο Π. Νίκας έκανε αναφορά στα αποτελέσματα που προέκυψαν από την έρευνα που διενεργείται μέσω των infokiosk της Περιφέρειας Πελοποννήσου στους επισκέπτες της, επισημαίνοντας ότι προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα τα οποία θα πρέπει να αξιοποιηθούν για την αποτελεσματικότερη προβολή της.

Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αννα Καλογεροπούλου δήλωσε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου υποδέχεται κυρίως ανεξάρτητους επισκέπτες, οι οποίοι κινούνται κατά βάση μέσω του διαδικτύου και σε αυτό το χαρακτηριστικό εστιάζει, μεταξύ άλλων, η πλατφόρμα που δημιουργήθηκε.

Η ίδια χαρακτήρισε την εν λόγω πλατφόρμα ως ένα πολύ σύγχρονο ψηφιακό εργαλείο που υποστηρίζεται από πλήθος εφαρμογών αλληλεπίδρασης με τους χρήστες, ενώ θα έχει συνεχώς ανανεούμενο περιεχόμενο. Ευχαρίστησε δε τα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου και Πειραιά για τη συμβολή τους στο μελετητικό μέρος, καθώς και την Cosmote για την υλοποίηση του πρότζεκτ.

 Καταλήγοντας, η αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι η περιφερειακή Αρχή στην διάρκεια των τελευταίων 4 χρόνων ενεργοποίησε και παράλληλα εμπλούτισε τα ψηφιακά μέσα προβολής της Περιφέρειας, τα οποία -όπως είπε- ήταν ανενεργά κατά βάση προηγουμένως.

Στη σύντομη παρέμβασή του, ο Νίκος Πλατής, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, επισήμανε ότι η πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα που υλοποιεί το DMS είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου -με την οποία, όπως είπε, το Πανεπιστήμιο είχε εξαιρετική συνεργασία τα τελευταία 4 χρόνια.

Ακολούθησε η παρουσίαση τoυ DMS από τα στελέχη του ομίλου ΟΤΕ Μαρία Πασχαλίδου, Γιώργο Λέκο και Τριαντάφυλλο Σαραφίδη.

 ΤΟ DMS

H πλατφόρμα DMS (https://pelop.dms-tourism.eu/) πρόκειται για μια δυναμική εφαρμογή η οποία συνεχώς εμπλουτίζει και ανανεώνει το περιεχόμενό της.

Το DMS συγκεντρώνει και παρουσιάζει όλη την τουριστική πληροφορία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και θα ενημερώνεται – επικαιροποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα παρέχοντας ολοκληρωμένες, καινοτόμες, “έξυπνες”, υπηρεσίες e-tourism, οι οποίες θα δίνουν στους χρήστες της πλατφόρμας, την δυνατότητα να γνωρίσουν και στη συνέχεια να επιλέξουν τον προορισμό λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις ελεύθερα παρεχόμενες υπηρεσίες (πολιτιστικές εκδηλώσεις, διαδρομές κτλ) της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

 

 

Χριστουγεννιάτικα κάλαντα στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα από την Δημοτική Φιλαρμονική Τρίπολης και την στρατιωτική μουσική της ΔΙΚΕ

Τα κάλαντα στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα έψαλαν σήμερα, Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, σύλλογοι και φορείς της αρκαδικής πρωτεύουσας, που τον επισκέφθηκαν στο κεντρικό κτήριο της Περιφέρειας, στην Τρίπολη και ευχήθηκαν τα “χρόνια πολλά”.

Μεταξύ αυτών που βρέθηκαν σήμερα στο γραφείο του περιφερειάρχη, στο Διοικητήριο της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, για να ευχηθούν “καλή χρονιά” ήταν η στρατιωτική μουσική της ΔΙΚΕ Πελοποννήσου, η Δημοτική Φιλαρμονική Τρίπολης, όπως επίσης υπάλληλοι της Περιφέρειας, αλλά και εκπρόσωποι από τα μέσα ενημέρωσης.

Αντευχόμενος ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, αναφέρθηκε στη συνεισφορά του κάθε φορέα και οργανισμού, εκφράζοντας παράλληλα ευχαριστίες για την προσφορά τους.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια