Header Ads

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (Φ. 1871)

 

Με καλούς ρυθμούς εξελίσσεται η διαδικασία για τον αναδασμό στην περιοχή Φενεού

 


 Με καλούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες που έχουν εκκινήσει με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και αφορούν στην υλοποίηση του αναδασμού στην περιοχή της Φενεού στην Κορινθία -μια υπόθεση η οποία παράμενε “κολλημένη” εδώ και περίπου15 χρόνια.

Σύμφωνα με την ενημέρωση προς τον περιφερειάρχη Π. Νίκα σχετικά με την πορεία υλοποίησης, από τον ΑΟΤΑ “Μοριάς Α.Ε.”, της προγραμµατικής σύμβασης για την εκπόνηση μελέτης αναδασμού αγροκτηµάτων Αρχαίας Φενεού, Ματίου και Πανοράματος, προκύπτουν τα εξής:

Στο Μάτι δεν υπάρχουν αντιρρήσεις και ενστάσεις επί των αναρτηµένων

κτηµατολογικών πινάκων και διαγραμμάτων και προωθείται η διαδικασία στο επόμενο στάδιο, δηλαδή εκτίµηση και συγκριτική κατ’ αξία κατάταξη των κτημάτων προς αναδασμό.

Στο Πανόραμα αποφασίστηκε η ένταξη της περιοχής στη θέση Μπουγα στη συνολική περιοχή προς αναδασμό, µε ταυτόχρονη απαίτηση της τοπογραφικής της αποτύπωσης, έτσι ώστε να συνταχθούν οι οριστικοί κτηµατολογικοί πίνακες και διαγράµµατα προς ανάρτηση.

Στην Αρχαία Φενεό αποφασίστηκε, κατά πλειοψηφία, η ανάρτηση των κτηµατολογικών πινάκων και διαγραμμάτων, όπως έχουν συνταχθεί από τον ΑΟΤΑ “Μοριάς Α.Ε.”, συμπεριλαμβανομένης της ζώνης 70 – 120 μ. από τα όρια του δρόµου Αρχαία Φενεός – Λούζι.

 

Παρών σε ορκωμοσίες δημάρχων ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας

Παρών στις εκδηλώσεις ορκωμοσίας εκλεγμένων δημάρχων σε δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα είναι αυτό το τριήμερο ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας παρέστη το απόγευμα σήμερα Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, στην ορκωμοσία του επανεκλεγέντος δημάρχου Τρίπολης Κώστα Τζιούμη, η οποία έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου της αρκαδικής πρωτεύουσας.

Αργότερα, ο περιφερειάρχης παρέστη στην ανάλογη εκδήλωση για τον επανεκλεγέντα επίσης δήμαρχο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης Βλάση Τσιώτο,που έγινε στο θέατρο Αγγελος Σικελιανός, στο Ξυλόκαστρο.

Αύριο Σάββατο 16 Δεκεμβρίου, εξ άλλου, ο περιφερειάρχης προγραμματίζει να παραστεί στις εκδηλώσεις ορκωμοσίας του επανεκλεγέντος δημάρχου Τριφυλίας Γιώργoυ Λεβεντάκη, στο Δημαρχείο της Κυπαρισσίας, της επανεκλεγείσας επίσης δημάρχου Οιχαλίας στο Πνευματικό Κέντρο Μαρία Κάλλας, στον Μελιγαλά καθώς και του επανεκλεγέντος δημάρχου Νεμέας Κώστα Φρούσιου στο Δημαρχείο της Νεμέας.

Ακόμα, μεθαύριο Κυριακή 17 του μήνα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου προγραμματίζει να παραστεί στην ορκωμοσία του εκλεγέντος δημάρχου Ναυπλιέων Δημήτρη Ορφανού, η οποία έχει προσδιοριστεί για τις 12 το μεσημέρι, στο Βουλευτικό, στην αργολική πρωτεύουσα.

 

 

Επιστολή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα στην κυβέρνηση για την ανάγκη χρηματοδότησης του έργου αποκατάστασης των ζημιών από τη διάβρωση στην π.ε.ο Κορίνθου – Πατρών

 

 

Την ανάγκη να υπάρξει άμεση χρηματοδότηση του έργου αποκατάστασης των ζημιών λόγω διάβρωσης από τη θάλασσα, επί της παλαιάς εθνικής οδού Κορίνθου – Πατρών επισημαίνει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας με επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση.

Το εν λόγω έργο, προϋπολογισμού 1.230.000 ευρώ, κρίνεται απολύτως απαραίτητο δηλώνει προς το κυβερνητικό στέλεχος ο περιφερειάρχης Π. Νϊκας στην εν λόγω επιστολή του, στην οποία σημειώνει ειδικότερα:

“Αξιότιµε, κ. υπουργέ,

Ασφαλώς γνωρίζετε ότι τα τελευταία (αρκετά) χρόνια παρατηρείται εκτεταμένη διάβρωση της ακτής του Κορινθιακού Κόλπου, ιδιαίτερα στην πλευρά της Πελοποννήσου, και από Δερβένι µέχρι Κόρινθο.

Μάλιστα, το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό (το σημαντικότερο πρόβλημα και το πιο αναγκαίο έργο στην Περιφέρειά µας), καθώς η παλαιά εθνική οδός προς Πάτρα υποσκάπτεται, εξοχικά κέντρα κυριολεκτικά διαλύονται, η ακτή εξαφανίζεται σταδιακά, περιουσίες και οικίες χάνονται ή κινδυνεύουν, μεταξύ των οποίων και η οικία του τ. Πρωθυπουργού Τσαλδάρη.

Η Περιφέρειά µας έχει διαθέσει αρκετά χρήματα και στο µέτρο των οικονοµικών δυνατοτήτων της, µε τελευταία παρέμβαση τη διάσωση του αισθητικού πευκοδάσους στο Ξυλόκαστρο.

Το υπουργείο Υποδομών, έχουµε την πληροφόρηση ότι ολοκληρώνει τη µελέτη αντιδιαβρωτικής προστασίας του Κορινθιακού Κόλπου, ύστερα από πολλά χρόνια, ώστε να υπάρχει συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος και να µη χρειάζεται να προσφεύγουµε στις διαδικασίες του άρθρου 32 του Ν. 4412/2016, πως γίνεται μέχρι τώρα.

Ομως τώρα και εν όψει του χειμώνα, αλλά και της ανάγκης προστασίας του παλαιού δρόµου και αρκετών ιδιοκτησιών, παρακαλούμε, να εξετάσετε τη δυνατότητα χρηµατοδότησης του έργου αποκατάστασης των ζημιών λόγω διάβρωσης επί της παλαιάς εθνικής οδού Κορίνθου – Πατρών, προϋπολογισμού 1.230.000 ευρώ.

Με εκτίμηση

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου

Παναγιώτης Ε. Νίκας”.

 

Ξεκινά από αύριο -και μέχρι το τέλος του μήνα- η διαδικασία της ενημέρωσης της νέας περιφερειακής Αρχής, σύσκεψη του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με τους γενικούς διευθυντές

 

Σύσκεψη με τους γενικούς διευθυντές των υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου είχε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας σήμερα Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, στην Τρίπολη, με αντικείμενο την διαδικασία παράδοσης και παραλαβής από την απερχόμενη στη νέα περιφερειακή Αρχή.

Η σημερινή σύσκεψη έρχεται ως συνέχεια πρόσφατου  σχετικού εγγράφου το οποίο ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας είχε απευθύνει στους γενικούς διευθυντές των υπηρεσιών και τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες, ως προς την διαδικασία που θα τηρηθεί -το οποίο είχε κοινοποιήσει προς τον νέο περιφερειάρχη, καθώς και τους επικεφαλής των συνδυασμών στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Οπως επαναβεβαιώθηκε και στην υπό τον περιφερειάρχη σημερινή σύσκεψη, από αύριο Παρασκευή 15 μέχρι και τις 29 Δεκεμβρίου -κατά τις εργάσιµες ηµέρες και από τη 1 έως τις 3 το μεσημέρι- οι γενικοί διευθυντές θα μεριμνούν για τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε ο εκλεγείς περιφερειάρχης και οι επικεφαλής των επιλαχόντων συνδυασμών, να λαμβάνουν γραπτά ή/και προφορικά, κάθε αιτούµενη πληροφορία και ενηµέρωση, κάθε στοιχείο αναφορικά µε την λειτουργία των Διευθύνσεων οι οποίες οργανικά ανήκουν στην Γενική Διεύθυνση στην οποία προΐστανται.

“Η οδηγία μου είναι να διατίθεται στη νέα περιφερειακή Αρχή και τους επικεφαλής των συνδυασμών κάθε στοιχείο που ενδεχομένως ζητήσουν. Πρόκειται για μια δημοκρατική διαδικασία που θα τηρηθεί στον απόλυτο βαθμό τις επόμενες 15 ημέρες προκειμένου να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και ενημέρωση για όλα τα ζητήματα. Στην περίπτωση δε, που υπάρξει κάτι το οποίο δεν μπορούν να καλυψουν οι γενικοί διευθυντές, είμαι και εγώ εδώ για να παράσχω τις όποιες πληροφορίες” σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας.

Υπενθυμίζεται, εξ άλλου, ότι εν όψει της διαδικασίας της ορκωμοσίας και της εγκατάστασης της Περιφερειακής Αρχής περιόδου 2024 – 2028, με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα -και στο πλαίσιο συνεννόησης µε την νέα περιφερειακή Αρχή για την ρύθμιση διοικητικής και οικονοµικής φύσεως θεμάτων-, υπεύθυνοι ορίστηκαν, αφ’ ενός ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Λαμπρόπουλος, πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και ορισμένος αναπληρωτής του περιφερειάρχη Π. Νίκα και αφ’ ετέρου η γενική διευθύντρια Εσωτερικής Λειτουργίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Αγγελική Πουλοπούλου.

 

Μεγάλη η επισκεψιμότητα που καταγράφηκε στον Ισθμό, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των infokiosk της Περιφέρειας, που παρουσιάστηκαν στην Κόρινθο

 

 

Εξαιρετική αναδεικνύεται η επισκεψιμότητα στον Ισθμό, η περιοχή του οποίου υποδέχθηκε φέτος 154.000 άτομα από συνολικά 66 χώρες, ενώ σημαντικό μερίδιο επισκεπτών καταγράφει και η Αρχαία Κόρινθος στον αρχαιολογικό χώρο της οποίας βρέθηκαν περί τα 60.000 άτομα.

Τα πιο πάνω έγιναν γνωστά κατά την εκδήλωση στην οποία -παρουσία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, έγινε στην Κόρινθο το απόγευμα της Τετάρτης 13 Δεκεμβρίου, στην “Κροκίδειο” αίθουσα της Μητρόπολης Κορίνθου- γνωστοποιήθηκαν τα στοιχεία από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε κατά τη φετινή λειτουργία των δύο περιπτέρων Τουριστικής Πληροφόρησης (infokiosk) της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην Αρχαία Κόρινθο και στον Ισθμό.

Ο περιφερειάρχης, στην παρέμβασή του, επισήμανε μεταξύ άλλων το μεγάλο φάσμα επισκεπτών στους δύο πιο πάνω χώρους -από τις ΗΠΑ, τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενώσης, αλλά και χώρες της Ασίας, όπως και των Βαλκανίων- παρατήρησε ωστόσο ότι η διαφορά που διαπιστώνεται στην επισκεψιμότητα των εν λόγω χώρων της Κορινθίας καταδεικνύει ότι αρκετοί από τους επισκέπτες δεν περνούν την διώρυγα του Ισθμού.

Παράλληλα, ο Π. Νίκας ευχαρίστησε το προσωπικό που στελεχώνει τα δύο infokiosk της Περιφέρειας για το έργο και την προσφορά του, σημειώνοντας ότι αν και δεν πρέπει να υποτιμάται η αποτελεσματικότητα των ψηφιακών μέσων, ωστόσο “τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ανθρώπινη επαφή που έχουν οι επισκέπτες” όταν απευθύνονται στις συγκεκριμένες υποδομές, τόσο για πληροφόρηση, όσο και για την διατύπωση επισημάνσεων.

Μεταξύ των τελευταίων, όπως είπε ο περιφερειάρχης, θα πρέπει να καταγραφεί η ανάγκη που διαπίστωσαν οι επισκέπτες για την ύπαρξη γραπτού υλικού σε γλώσσες χωρών της ανατολικής Ευρώπης, αλλά και χωρών της Ασίας, καθώς επίσης το θέμα της βελτίωσης της συγκοινωνίας από τον σταθμό του προαστιακού προς Κόρινθο και Λουτράκι, αλλά και το ενδεδεχόμενου επιμήκυνσης του ωραρίου τραπεζών και εμπορικών καταστημάτων.

 

Σύμβαση για τον καθαρισμό ρεμάτων και χειμάρρων σε περιοχές της Κορινθίας υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας υπέγραψε το απόγευμα σήμερα, Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, στην Κόρινθο, το συμφωνητικό με τον ανάδοχο του έργου καθαρισμού ρεμάτων και χειμάρρων στις περιοχές Σικυωνίων και Ξυλοκάστρου.

Ο προϋπολογισμός του έργου αυτού ανέρχεται σε 250.000 ευρώ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια