Header Ads

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (Φ. 1870)

 

Στα 4,6 εκ ευρώ οι οφειλές δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων

 

Στα 4.612.757,11 ευρώ διαμορφώνεται η συνολική οφειλή των δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου προς την διαχειρίστρια εταιρεία για την επεξεργασία των απορριμμάτων τους, στο πλαίσιο της ΣΔΙΤ κεντρικής διαχείρισης.

Αυτό προκύπτει από τον πιο πρόσφατο σχετικά πίνακα του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου, ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί πως στον εν λόγω πίνακα υπάρχουν και 4 δήμοι με μηδενική οφειλή -και συγκεκριμένα οι Δήμοι Ερμιονίδας, Καλαμάτας, Μεγαλόπολης και Τρίπολης.

Η οφειλή προς την διαχειρίστρια εταιρεία εξακολουθεί να παραμένει μεγάλη -μόλις δύο δήμοι της Αργολίδας αθροίζουν σχεδόν το μισό της- και να αποτελεί το κύριο πρόβλημα για την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ενα επιπλέον πρόβλημα που προκύπτει είναι η διαπίστωση ραδιενεργών αποβλήτων στα προς επεξεργασία απορρίμματα, γεγονός που έχει οδηγήσει στον αποκλεισμό εισόδου στη μονάδα της Παλαιόχουνης των απορριμματοφόρων από 4 δήμους -από το βόρειο τμήμα της Περιφέρειας-, στα φορτία των οποίων εντοπίστηκαν τα επίμαχα απόβλητα.

ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ

Συγκεκριμένα, η ανανεωμένη κατάσταση του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου με τις μέχρι τώρα οφειλές ανά δήμο για την Κορινθία έχει ως εξής:

Δήμος Βέλου – Βόχας 49.638,05 ευρώ, Δήμος Κορίνθου 295.949.58 ευρώ, Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων 315.571,68 ευρώ, Δήμος Νεμέας 38.734,21 ευρώ, Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης 98.835 ευρώ, , Δήμος Σικυωνίων 60.150,71 ευρώ.

 

 

“Η καινοτομία είναι όρος επιβίωσης και ανάπτυξης για την Περιφέρεια Πελοποννήσου” δήλωσε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, στη συνεδρίαση του ΠΣΕΚ

 

Στη συνεδρίαση του ΠΣΕΚ της Περιφέρειας Πελοποννήσου (Περιφερειακό Συμβούλιο Ερευνας και Καινοτομίας), σήμερα Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, συμμετείχε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Στην παρέμβασή του, ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι η καινοτομία αποτελεί την ζωτική και απολύτως απαραίτητη προϋπόθεση για την ουσιαστική ανάπτυξη της περιοχής μας:

“Η καινοτομία είναι όρος επιβίωσης και ανάπτυξης για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Χωρίς την καινοτομία θα παραμένουμε σε τέλμα, ενώ πέρα από το ότι θα σταματήσουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί, θα χάνουμε όλο και περισσότερο μέρος από τον δυναμικό και παραγωγικό πληθυσμό της Περιφέρειάς μας” επισήμανε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι θα πρέπει εκπρόσωποι του ΠΣΕΚ να μετέχουν στις συνεδριάσεις που αφορούν στις τρεις μεγάλες κατηγορίες χρηματοδοτήσεων -δηλαδή το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και το Ταμείο Ανάκαμψης-, προκειμένου να διασφαλίζεται η υποστήριξη της καινοτομίας.

Ακόμα, ο Π. Νίκας δήλωσε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό, τόσο η Διεύθυνση Προγραμματισμού της Περιφέρειας, όσο και ο ΕΦΕΠΑΕ -που κρίνουν τους υποβληθέντες φακέλους σε σχέση με καινοτόμες προτάσεις- να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στις επιλογές τους.

 

Συνδρομή της Περιφέρειας Πελοποννήσου προς τα ευαγή ιδρύματα των μητροπόλεων στις 5 Π.Ε.

 

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα ενισχύσει οικονομικά τις Μητροπόλεις στις 5 Περιφερειακές της Ενότητες, προκειμένου -εν όψει των Χριστουγέννων- να συνδράμει τα εκκλησιαστικά ευαγή ιδρύματα στο κοινωνικό έργο που επιτελούν.

Οπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, στις μεγάλες Μητροπόλεις θα πιστωθεί ποσό 10.000 ευρώ στην κάθε μία, ενώ στις μικρότερες θα πιστωθούν στην κάθε μία 8.000 ευρώ.

  


Αιτήσεις για τις ζημιές από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, ενεργοποιείται η ψηφιακή πλατφόρμα arogi.gov.gr 

 

 

Με έγγραφό του προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου -και τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας- το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας γνωστοποιεί ότι ενεργοποιείται σύντομα η ψηφιακή πλατφόρμα arogi.gov.gr.

Η ενέργεια αυτή, διευκρινίζεται στο έγγραφο, γίνεται στο πλαίσιο της υλοποίησης των διαδικασιών της κρατικής αρωγής τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τις κτηνοτροφικές μονάδες, ως προς το πάγιο κεφάλαιο και τον εξοπλισμό τους, για τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν τη χώρα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Με το ίδιο έγγραφο, το υπουργείο καλεί τις Περιφέρειες -προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι επόμενες ενέργειες-, να ενεργοποιήσουν την διαδικασία υποδοχής αιτήσεων, είτε μέσω των υπηρεσιών των Περιφερειών, είτε μέσω του ΕΛΓΑ, για το χρονικό διάστημα από 11 έως 22 τρέχοντος Δεκεμβρίου, κατά το οποίο θα γίνονται δεκτές αιτήσεις και στην ψηφιακή πλατφόρμα arogi.gov.gr.

 

 

Αποκαλυπτήρια της προτομής του στρατηγού Κωνστ. Κόρκα στην Πουλίτσα Κορινθίας, “πρότυπο Ελληνα και στρατιωτικού” δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας

 

 

 

Το παράδειγμα ζωής και την αφοσίωση στις έννοιες ‘πατρίδα’, ‘ελευθερία’ και ‘καθήκον’ που επέδειξε ο Ιερολοχίτης και καταδρομέας στρατηγός Κωνσταντίνος Κόρκας επισήμανε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, μιλώντας προχθές Σάββατο 9 Δεκεμβρίου, στην εκδήλωση αποκαλυπτηρίων της προτομής του αείμνηστου στρατηγού, στην γενέτειρά του Πουλίτσα, στον Δήμο Βέλου – Βόχας, παρουσία και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.

Ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι ο αείμνηστος στρατιωτικός ήταν παρών όπου και όποτε τον χρειάστηκε η πατρίδα και όπου και όποτε τον κάλεσε το καθήκον, υπογραμμίζοντας ότι ο βίος του αποτελεί παράδειγμα και δίνει διδάγματα.

Οπως δήλωσε, η φιλοτέχνηση της προτομής του στρατηγού από τον γλύπτη Νίκο Γεωργίου – την δαπάνη της οποίας κάλυψε η Περιφέρεια Πελοποννήσου- είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής στον άνθρωπο και τον Ελληνα στρατιώτη Κωνσταντίνο Κόρκα.

Από την πλευρά του, στην ομιλία του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνστ. Φλώρος -ο οποίος συνεχάρη τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα για την πρωτοβουλία ανέγερσης της προτομής- αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του αείμνηστου στρατηγού και στην ανιδιοτελή προσφορά του σε όλα τα καλέσματα της πατρίδας. Παράλληλα, τόνισε πως η πορεία του αειμνήστου στρατηγού αποτέλεσε πρότυπο για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που τον γνώρισαν, ενώ συνιστά και παράδειγμα προς μίμηση για τις νεότερες γενιές αξιωματικών.

Των αποκαλυπτηρίων προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση, ενώ μετά από αυτά ακολούθησε κατάθεση στεφανιών στην προτομή.

Την εκδήλωση, την οποία προλόγισε ο συνεργάτης της Περιφέρειας Πέτρος Σαραντάκης, χαιρέτισε και η κόρη του αείμνηστου στρατηγού Ελένη Κόρκα -ενώ παρούσα ήταν και η μητέρα της και σύζυγός του Ακριβή Κόρκα, καθώς και άλλοι συγγενείς- εκφράζοντας συγκίνηση και ευχαριστίες για την πρωτοβουλία προς τιμήν στη μνήμη του πατέρα της.

Παρέστησαν, μεταξύ άλλων,ο μητροπολίτης Κορίνθου Διονύσιος, η βουλευτής Κορινθίας Μαριλένα Σούκουλη – Βιλιάλη, ο δήμαρχος Βέλου – Βόχας Αννίβας Παπακυριάκου, οι αντιπεριφερειάρχες Κορινθίας Χάρης Βυτινιώτης και ΠΕΠ/ΕΣΠΑ και ευρωπαϊκών προγραμμάτων Τάσος Γκιολής, η εντεταλμένη για θέματα Πολιτισμού περιφερειακή σύμβουλος Αθηνά Κόρκα, ο πρόεδρος της Πουλίτσας Γιώργος Πούλος, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Επιθεωρήσεων της Γενικής Επιθεώρησης του ΓΕΑ υποπτέραρχος Γιώργος Γιαπιτζής ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΑ αντιπτεράρχου Θεμιστοκλή Μπουρολιά, ο διοικητής της Διοίκησης Κέντρων (IV ΜΠ “Πελοπόννησος”) υποστράτηγος Γιάννης Δημητρέλλος ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΣ αντιστρατήγου Αγγελου Χουδελούδη, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού αρχιπλοίαρχος Γιάννης Καμπόλης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ αντιναυάρχου Γιάννη Δρυμούση,  ο διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Δημήτρης Χούπης, ο διοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) υποστράτηγος Κωνσταντίνος Αλεξάκης, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΣ (ΓΕΣ/ΔΕΔ) υποστράτηγος Νίκος Γιαννόπουλος, ο σύμβουλος του Δ.Σ. του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών υποστράτηγος ε.α. Αριστομένης Κράγκαρης κ.α.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια