Header Ads

Ανακάλυψη στην Καππαδοκία τεράστιου ψηφιδωτού με την ελληνική επιγραφή «Αν είσαι υγιής, μπες»! (Φ. 1866)

 

 

    *Γράφει - Επιμελείται: Παρασκευή (Εύη) Κοκκίνου

 

Βίλα 33 δωματίων εκτιμάται ότι χτίστηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

«Μία είδηση που μου κίνησε το ενδιαφέρον και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, αναδημοσιεύοντας το σχετικό άρθρο στο Πρώτο Θέμα.

Στο κέντρο της Τουρκίας στην περιοχή Ιντζέσου στην Καισαρεία σε μία βίλα με 33 δωμάτια βρέθηκε κατασκευή με το μεγαλύτερο ψηφιδωτό δαπέδου και μέσα στον χώρο εντοπίστηκαν παράλληλα τοίχοι με την ελληνική επιγραφή: «Αν είσαι υγιής, μπες».

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των ανασκαφών που συνεχίστηκαν και φέτος, νέα ψηφιδωτά αποκαλύφθηκαν στη βίλα, η οποία εκτιμάται ότι χτίστηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ..

Ο Διευθυντής Πολιτισμού και Τουρισμού της Καισαρείας δήλωσε ότι η ανασκαφή ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και ότι κάθε χρόνο αποκαλύπτεται όλο και μεγαλύτερη επιφάνεια. «Η αρχική εκτίμηση του χώρου όπου βρίσκεται το ψηφιδωτό ήταν 300 τετραγωνικά μέτρα και πλέον έχει φτάσει στα 600 τετραγωνικά μέτρα» τόνισε.

Οι ανασκαφές συνεχίστηκαν σε μια έκταση περίπου 4 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι αυτό το μέρος χτίστηκε τον 4ο αιώνα. Σύμφωνα με τα ευρήματα, υπάρχουν και ίχνη που χρονολογούνται από τον 3ο αιώνα και μετά. Η ποιοτική τεχνική που χρησιμοποιήθηκε στα ψηφιδωτά δαπέδου υποδηλώνει ότι αυτό το μέρος ήταν μια πολύ σημαντική βίλα στην τότε εποχή» τόνισε ο διευθυντής Πολιτισμού.».

«Στον χώρο που προσδιορίστηκε ως αίθουσα δεξιώσεων, βρέθηκε μια λατινική επιγραφή. Επιπλέον, αποκαλύφθηκαν και ελληνικές επιγραφές. Υπάρχουν κυρίως γεωμετρικά διακοσμημένα ψηφιδωτά» πρόσθεσε. Οι ανασκαφές έφτασαν στο τέλος τους για φέτος, ωστόσο αναμένεται να συνεχιστούν το επόμενο έτος.

Ο υπεύθυνος του έργου της ανασκαφής δήλωσε ότι το οικοδόμημα συνέχισε να χρησιμοποιείται κατά τη βυζαντινή περίοδο και μετά την άφιξη των Τούρκων στην Ανατολία.

 

Τα ψηφιδωτά ήρθαν στο φως για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών εργασιών αποκατάστασης το 2010. Ύστερα από δύο ανασκαφές (2010 και 2012) που αποκάλυψαν μερικώς τις ψηφιδωτές επιγραφές, κάποια νομικά ζητήματα ανάγκασαν την αναστολή των αρχαιολογικών εργασιών. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν ξανά το 2020 και μέχρι το τέλος του 2021, είχαν αποκαλυφθεί περισσότερα από 10 δωμάτια με περίπου 300 τ.μ. συνεχόμενων ψηφιδωτών δαπέδων που ήταν σε εξαιρετική κατάσταση. Οι ανασκαφές αυτής της χρονιάς οδήγησαν στον διπλασιασμό της επιφάνειας του μωσαϊκού που πλέον φτάνει περίπου τα 600 τετραγωνικά μέτρα. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει ανασκαφές σε περίπου 4.000 τετραγωνικά μέτρα στο συγκεκριμένο μέρος.

Η λατινική επιγραφή γράφει μεταξύ άλλων ότι το κτίριο ανεγέρθηκε υπό τη διεύθυνση του κόμη Υάκινθου. Ο κόμης ήταν ένας τίτλος που απένειμαν σε αξιωματούχους της αυτοκρατορικής αυλής. Τίποτα όμως δεν είναι γνωστό για αξιωματούχο με το όνομα Υάκινθος που καταγράφεται σε αυτή την επιγραφή.

Μια άλλη, πολύ πιο σύντομη επιγραφή σε ένα μικρότερο παρακείμενο δωμάτιο με τοίχους είναι στα ελληνικά και γράφει: «Αν είσαι υγιής, μπες». Αυτό θα μπορούσε να αναφέρεται είτε στη σωματική υγεία, είτε, εάν το κτίριο είχε θρησκευτικό σκοπό, θα μπορούσε να είναι προϋπόθεση ότι όλοι όσοι επιτρεπόταν να εισέλθουν στο χώρο έπρεπε να ήταν πνευματικά υγιείς.».

Οι ανασκαφές των τελευταίων ετών, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις γειτονικές χώρες, Τουρκία, Αίγυπτο κλπ, εκπλήσσουν με τον πλούτο τους, αλλά και με τις γνώσεις που προσθέτουν για το ιστορικό παρελθόν μας.

Πόσα ακόμη πράγματα δεν γνωρίζουμε για τους προγόνους μας και τις ρίζες μας….! Εύχομαι να μας επιτραπεί από τις πολεμοχαρείς Κυβερνήσεις της Σύγχρονης Εποχής να τα ανακαλύψουμε…

 

* Εύη Κοκκίνου

Δικηγόρος

Διαμεσολαβήτρια

Msc Διοίκηση Τουρ/κών Επιχειρήσεων

Απ. Παύλου 40, Κόρινθος

τηλ. 27410 84568

6944964225

email: ekokklaw@otenet.gr , https:/evikokkinoulaw.gr
  

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια