Header Ads

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ (Φ. 1865)

 

Η Ι. ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΦΕΝΕΟΥ ΕΟΡΤΑΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ Ι. ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΕ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ

Την Ανακομιδή των Λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου εόρτασε πανηγυρικά κι εφέτος η Ιστορική ομώνυμος Ι. Μονή του Φενεού, κατά το διήμερο της 2ας και 3ης Νοεμβρίου 2023.

Το απόγευμα της Πέμπτης, 2 Νοεμβρίου 2023, παραμονή της εορτής, τελέσθηκε από τους πατέρες της Ι. Μονής ο πανηγυρικός Εσπερινός, ενώ την επομένη ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, πλαισιούμενος από τον Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμο Παπαλεξόπουλο, Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως μας και Ηγούμενο της Ι. Μονής Παναγίας «Πάντων Χαρά» Καλεντζίου, τον Πανοσ. Αρχιμ. π. Αθανάσιο Πέζο, Ηγούμενο της ως άνω Ι. Μονής και Ιερείς της Ι. Μητροπόλεως μας, τέλεσε Αρχιερατική Θ. Λειτουργία παρουσία πλήθους πιστών, που κι εφέτος κατέκλυσε την Ι. Μονή για να τιμήσει τον εορτάζοντα Άγιο.

Τον Θείο λόγο, προτροπή του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου, κήρυξε ο Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως μας π. Άνθιμος, ο οποίος ομίλησε για τον Άγιο Γεώργιο και την ακράδαντη, βαθιά πίστη Του στον αληθινό Θεό. Η πίστη, όπως γράφει ο Απόστολος Παύλος στην προς Εβραίους Επιστολή Του, είναι «ἐλπιζομένων ὑπόστασις» (ια’, 1), είναι η εμπι-στοσύνη με την οποία αφήνουμε την πρόνοια και το θέλημα του Θεού να ενεργήσει στην ζωή μας, είναι η αγάπη που έχουμε για τον Χριστό και την Εκκλησία Του. Ας παρακαλέσουμε τον Άγιο Γεώργιο να πρεσβεύει στον Κύριο μας να παραμείνουμε σταθεροί στην πίστη μας και στην αγάπη μας για τον Χριστό και την Εκκλησία Του βαδίζοντας στα χνάρια Του!

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, στην απόλυση της Θ. Λειτουργίας, αφού ευχαρίστησε τον άγιο Ιεροκήρυκα για την μεστή ομιλία του, αναφέρθηκε στην προσπάθεια κάποιων να επιβάλουν, μέσω της επιστήμης, την τάχα «λογική σκέψη», που έχει κατορθώσει τα πάντα, κατά της Πίστης στον Θεό.

Οι ίδιοι, εμάς τους πιστούς, μας ονομάζουν οπισθοδρομικούς, γιατί ερευνούμε πράγματα που δεν γίνονται αντιληπτά με τις ανθρώπινες αισθήσεις και άρα βάση της κοινής λογικής δεν υφίστανται, νομίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο κατατροπώνουν τον Θεό, την Πίστη και εμάς τους ανοήτους!

Η «μετά άνθρωπον εποχή», όπου η τεχνητή νοημοσύνη και η εικονική πραγματικότητα θα αποτελούν την σταθερά και θα «προγραμματίζουν» τους ανθρώπους σύμφωνα με το «θέλω» των προγραμματιστών είναι ήδη δυστυχώς παρούσα. Μόνο ανάχωμα προς αυτό το ζοφερό μέλλον εμείς, που πιστεύουμε στον Θεό, ο Οποίος μας έπλασε και μας δίδαξε να αγαπάμε αλλήλους και να θυσιαζόμαστε ο ένας για τον άλλον!

Η αγάπη και η πίστη σε αυτή θα επικρατήσει της «λογικής» και της «μηχανικής τελειότητος», όπως ακριβώς ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός θυσιάστηκε για την σωτηρία μας και με την Ανάστασή Του ανακαίνισε τον άνθρωπο! Αυτός ο καινούριος άνθρωπος δεν θα πεθάνει ποτέ, αφού θα αναστηθεί και θα ζει αιώνια με τον Αναστημένο Χριστό.

Επομένως, όταν ο άνθρωπος στηρίζεται στην πίστη του προς τον αληθινό Θεό, τότε ουσιαστικά προσδοκά την αιώνιο ζωή και την πνευματική τελειότητα και δεν περιμένει από καμία «εικονική πραγματικότητα» και από καμία τεχνητή νοημοσύνη την λύτρωση.

Και φυσικά η αντίθεση, αυτών που μιλούν από την μία για λογική σκέψη και από την άλλη για τεχνητή, εικονική πραγματικότητα, δηλαδή για έναν ψεύτικο κόσμο με «παραμυθάκια» και «ουσίες» που συντελούν στο βίωμα τους, είναι πλέον παραπάνω από εμφανής!

Που είναι σήμερα αυτή η αυστηρή «λογική» που λύνει όλα τα προβλήματα;

Που είναι οι φωνές κατά της αγάπης και της πίστης που τάχα εξαπατούν τους ανθρώπους;

Χάθηκαν πάλι ανάμεσα στην αντάρα του πολέμου και τα συμφέροντα των «λογικών» ανθρώπων!

Και δεν έδωσαν ποτέ καμία λύση!

Την λύση την έδινε πάντοτε η Εκκλησία μας μιλώντας για τον άνθρωπο, όπως τον έπλασε ο Θεός, δηλαδή ελεύθερο, άγιο και δίκαιο ώστε να ομοιάζει σε Αυτόν και στους Αγίους Του και να μην σκέφτεται ποτέ το κακό για τον συνάνθρωπο του!

Τον άνθρωπο της αγάπης και της Πίστης στον Θεό!

Ο Ποιμενάρχης μας δεν παρέλειψε να μνημονεύσει στην Θ. Λειτουργία τον Αρχιεπίσκοπο Τιβεριάδος κ. Αλέξιο, που διακονεί στην Γάζα στην Ι. Μονή του Αγίου Πορφυρίου, η οποία πρόσφατα βομβαρδίστηκε και τον Αρχιεπίσκοπο Λύδδης κ. Δημήτριο, προκειμένου ο Θεός να τους ενισχύει αυτές τις δύσκολες ημέρες του πολέμου!

 

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

 

ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΚΟΣΜΑ & ΔΑΜΙΑΝΟΥ

ΤΩΝ ΕΞ ΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ


Με Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό εορτάστηκε η μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, των εξ Ασίας υιών Θεοδότης, το εσπέρας της 31ης Οκτωβρίου 2023, στον ομώνυμο Ι. Προσκύνημα στην Αρχαία Κόρινθο, χοροστατούντος του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου.

Τον Ιερό Άμβωνα διηκόνησε ο Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως μας Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, Ηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας «Πάντων Χαρά» Καλεντζίου, ο οποίος, με αφορμή το Δοξαστικό του Εσπερινού «Ἀτελεύτητος ὑπάρχει τῶν Ἁγίων ἡ χάρις, ἣν παρὰ Χριστοῦ ἐκομίσαντο» ομίλησε για τους Αγίους Αναργύρους επισημαίνοντας ότι προσέφεραν στον Θεό την ψυχή Τους ολόκληρη, καθαρή και χωρίς επιφυλάξεις και έλαβαν από τον Θεό την χάρη να θεραπεύουν και να απαλλάσσουν από τις ασθένειες τους συνανθρώπους Τους, όχι μόνο με τις ιατρικές Τους γνώσεις αλλά και με την δύναμη του Θεού. Γι’ αυτό, οι Άγιοι Ανάργυροι, εξακολουθούν και μετά θάνατον  να θεραπεύουν όλους όσοι με πίστη Τους επικαλούνται. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον εορτάζοντα Όσιο Δαυίδ, τον εν Ευβοία, του Οποίου απότμημα εκ των Ι. Λειψάνων Του μετέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προς ασπασμό και ευλογία των παριστάμενων Πιστών.

Προ της Απολύσεως του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας επεσήμανε την «ανάγκη» κάποιων στις ημέρες μας για ύπαρξη θαύματος, ώστε να πιστέψουν στον Θεό. Ο Θεός όμως, δεν έχει ανάγκη την αυτό-επιβεβαίωση. Δεν σκορπά την χάρη Του γι’ αυτή. Αντίθετα, επιδιώκει να αισθανθούμε αυτό, για το οποίο μας έπλασε, την ανθρωπιά μας, η οποία εκφράζεται μόνο δια της αγάπης. Είναι γεγονός ότι στην εποχή μας οι άνθρωποι αισθάνονται ότι έχουν τα πάντα αλλά, όπου κι αν στρέψει κανείς το βλέμμα του, θα διαπιστώσει ότι απουσιάζει η αγάπη. Στην πραγματικότητα το μόνο που έχουμε είναι φτώχια, αρρώστια, πόλεμοι και εκμετάλλευση και όλα αυτά δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν αν δεν υπερισχύσει στις κοινωνίες μας η αγάπη. Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, ο Θεολόγος, μας λέει «ὁ Θεὸς ἀγάπη ἐστί» (Α' Ίωάν. δ' 16) και μας καλεί να κινούμεθα με την αγάπη προς τον Θεό η οποία εκδηλώνεται με την αγάπη προς τον συνάνθρωπό μας. Αν πορευτούμε με αυτά τα κίνητρα τότε η αγάπη θα πρυτανεύει και ο Θεός θα μας δώσει πλουσιοπάροχα όλα του τα αγαθά, όπως μας λέει και ο Ψαλμωδός «ἐσκόρπισεν, ἔδωκε τοῖς πένησιν· ἡ δικαιοσύνη αὐτοῦ μένει εἰς τὸν αἰῶνα τοῦ αἰῶνος» (Ψαλμ. ΡΙΑ’, 9). Με βάση αυτή ακριβώς την αγάπη και όπως ακριβώς αυτή περιγράφεται ανωτέρω, ενήργησαν στην ζωή τους οι εορτάζοντες Άγιοι Ανάργυροι, θυσιάζοντας την ύπαρξη τους για τους συνάνθρωπους τους και ιατρεύοντας τα πάθη αναργύρως. Ας αποτελέσει ο βίος Τους παράδειγμα για όλους μας!

Ολοκληρώνοντας, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας προέτρεψε τους Πιστούς να προσευχηθούν ιδιαιτέρως για τους εν πολέμω ευρισκομένους αδελφούς μας, ο Θεός να ειρηνεύει τους λαούς και να γεμίσει τις καρδιές μας με αγάπη, ενώ δεν παρέλειψε να ευχηθεί ιδιαιτέρως στον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Κορινθίων κ. Νικόλαο Σταυρέλη, ο οποίος συμμετείχε στον Πανηγυρικό Εσπερινό μαζί με τον εκλεγμένο Δημοτικό Σύμβουλο και ευεργέτη της Ι. Μητροπόλεως μας κ. Ευάγγελο Παπαϊωάννου, να προσφέρουν ότι καλύτερο μπορούν από τα αξιώματα που ο Λαός της Κορινθίας τους εμπιστεύτηκε!


           ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια