Header Ads

ΕΘΝΙΚΑ – ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ (Φ. 1861)



Αντίστροφη μέτρηση για "Αρμαγεδδώνα";

Αποκάλυψη: Αυξημένη δραστηριότητα σε χώρους πυρηνικών δοκιμών σε Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ…



 

 
5Αποσταγμα 10.10.2023


ΗΡωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα έχουν κατασκευάσει νέες εγκαταστάσεις και έχουν σκάψει νέες σήραγγες στους χώρους πυρηνικών δοκιμών τους τα τελευταία χρόνια, όπως δείχνουν δορυφορικές εικόνες που δημοσιεύει το CNN, σε μια εποχή που οι εντάσεις μεταξύ των τριών μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.

Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η Ρωσία, οι ΗΠΑ ή η Κίνα προετοιμάζονται για επικείμενη πυρηνική δοκιμή, οι εικόνες, που αποκτήθηκαν και παρασχέθηκαν από διακεκριμένο αναλυτή σε μελέτες στρατιωτικής μη διάδοσης, απεικονίζουν τις πρόσφατες επεκτάσεις σε τρεις χώρους πυρηνικών δοκιμών σε σύγκριση με μόλις λίγα χρόνια πριν.

Όπως αποκαλύπτει το CNN σε σχετικό ρεπορτάζ του, η μία λειτουργεί από την Κίνα στην άκρως δυτική περιοχή του Σιντζιάνγκ, μία από τη Ρωσία σε ένα αρχιπέλαγος του Αρκτικού Ωκεανού και μία από τις ΗΠΑ στην έρημο της Νεβάδα.

Οι δορυφορικές εικόνες των τελευταίων τριών έως πέντε ετών δείχνουν νέες σήραγγες κάτω από τα βουνά, νέους δρόμους και εγκαταστάσεις αποθήκευσης, καθώς και αυξημένη κυκλοφορία οχημάτων που εισέρχονται και εξέρχονται από τους χώρους, δήλωσε ο Τζέφρι Λιούις, καθηγητής στο James Martin Center for Nonproliferation Studies στο Middlebury Institute of International Studies.

 
Συνάντηση Γεραπετρίτη-Σούκρι και τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου

 

 
Πηγή Newsbomb 23/09/2023



Η βούληση για διεύρυνση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου εκφράστηκε τόσο στην κατ' ιδίαν συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι όσο και στην τριμερή με τη συμμετοχή του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου.

Διμερής συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Αιγύπτου

Αναλυτικότερα, στη διμερή συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Σάμεχ Σούκρι επιβεβαιώθηκαν οι στρατηγικές σχέσεις και η βούληση διεύρυνσης συνεργασίας σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας και της απασχόλησης Αιγύπτιων εργαζομένων που θα μπορούσαν να μετακληθούν σε τομείς όπου η ελληνική οικονομία έχει αυξανόμενες ανάγκες εργατικού δυναμικού.

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου χαρακτηρίζονται άριστες, καθώς οι δύο χώρες παραμένουν πυλώνες σταθερότητας σε ένα εξαιρετικά ασταθές περιβάλλον.

Η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου θεμελιώνεται στους ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών και την αμοιβαία βούληση για άμβλυνση των εντάσεων και εμπέδωση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Κύρια έκφανση του στρατηγικού χαρακτήρα της διμερούς συνεργασίας είναι η Συμφωνία για την οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (2020), σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.



Αρμένιος Στρατηγός μιμείται τους 300 Σπαρτιάτες-Με 10.000 Στρατιώτες δεν παραδίδει τα όπλα στους Αζέρους και θα πολεμήσει μέχρι τέλους


 

 
 
10.10 2023 NEWSROOM

Οι Ρώσοι μιλούν για παράδοση υπόπτων για το θάνατο 8 Ρώσων Στρατιωτών εννοώντας πιθανή παράδοση Αζέρων στη ρωσική δικαιοσύνη

Νέα αιφνιδιαστική εξέλιξη έχουμε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ενώ έχουμε διαπραγματεύσεις Αρμενίων και Αζέρων, με τους δεύτερους να θέλουν την πλήρη αποχώρηση όλων των Αρμενίων από το Ναγκόρνο, και την προσάρτηση του. Ο Αρμένιος Στρατηγός Κάρεν Τζαβαλιάν (Koh) αρνήθηκε να καταθέσει τα όπλα μαζί με τους υφισταμένους του Αρμένιους στρατιώτες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αρνούμενος να συμμορφωθεί με την κυβέρνηση Πασινιάν .

Ο Στρατηγός Τζαβαλιάν ηγείται περίπου 10.000 Αρμενίων πάνοπλων στρατιωτών, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες είναι έτοιμοι να πολεμήσουν μέχρι θανάτου κατά των Αζέρων. Ο Αρμένιος Στρατηγός, έχει κατά νου τους 300 του Λεωνίδα και προτιμά να πέσει στα βουνά του Ναγκόρνο, παρά να παραδώσει το έδαφος της επαρχίας αυτής στους Αζέρους.

Επίσης, οι αρμενικές αρχές της Δημοκρατίας του Αρτσάχ αποδέχθηκαν την πρόταση της διοίκησης της ρωσικής ειρηνευτικής αποστολής για κατάπαυση του πυρός, ενώ οι Αζέροι επιδιώκουν καταφανέστατα εθνοκάθαρση του Αρτσάχ. Σημειώνουμε ότι οι Αζέροι με αλαζονεία και με την βοήθεια των Τούρκων, καταστρέφουν και εξοντώνουν συστηματικά Αρμένιους πολίτες και υποδομές, εκκλησίες, μοναστήρια.

Αναμένουμε αντίδραση από το Κρεμλίνο, για το περιστατικό, ενώ έχουμε ασαφείς πληροφορίες για τους υπόπτους που συνέλαβε ο ρωσικό Στρατός.





Στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-Ινδίας: Η Φρεγάτα Έλλη πλάι σε ινδικό περιπολικό






Newsbomb 30.9.2023

Βελτιώνονται διαρκώς οι σχέσεις της χώρας μας με την Ινδία, γεγονός που καταδεικνύεται και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023, και στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ, διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της Φρεγάτας ΕΛΛΗ με το Περιπολικό Ανοιχτής Θαλάσσης INS SUMEDHA του Πολεμικού Ναυτικού της Ινδίας, στην θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

Η εν λόγω συνεκπαίδευση, κατά την διάρκεια της οποίας εκτελέστηκαν αντικείμενα επικοινωνιών, προχωρητικών ελιγμών και προσαπονηώσεων ελικοπτέρου, αποτελεί συνέχεια σειράς δραστηριοτήτων στις οποίες συμμετείχαν από κοινού οι ΕΔ Ελλάδας και Ινδίας.

Επιπλέον επισημαίνεται η συμμετοχή για πρώτη φορά της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Πολυεθνική Άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 23» με Αεροσκάφη Su-30, με την οποία επισφραγίστηκε η στενή συνεργασία των ΕΔ των δύο Χωρών.

Η δραστηριότητα συνέβαλε στην επαύξηση της μαχητικής ικανότητας και επιχειρησιακής ετοιμότητας, καθώς και στην αναβάθμιση της διαλειτουργικότητας και της συναντίληψης μεταξύ των συμμετεχουσών δυνάμεων και εντάσσεται στο πλαίσιο της εμβάθυνσης των στρατιωτικών σχέσεων Ελλάδας και Ινδίας.

Πηγή: Newsbomb 22/09/2023




Ante portas τα F 35 - Στο Κογκρέσο η σύμβαση

 

 
 Πηγή: Newsbomb 30/09/2023

«Κλειδώνει» το πρόγραμμα των F-35 για την Ελλάδα μέσα στον επόμενο μήνα. Ποιες εξελίξεις οδηγούν τις ΗΠΑ στο να αποσυνδέσουν τα μαχητικά πέμπτης γενιάς από τα F-16 των Τούρκων.

Εντός Οκτωβρίου η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να στείλει στο Κογκρέσο την πρόταση για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή». Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι ΗΠΑ περιμένουν τα επόμενα βήματα της Τουρκίας στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Αν η Άγκυρα συνεχίσει να τηρεί την ίδια στάση, τότε θα προχωρήσει άμεσα στην αποσύνδεση του προγράμματος των F-35 για την Ελλάδα με αυτό των F-16 για την Τουρκία. Η Ουάσινγκτον είχε «συνδέσει» τις δύο υποθέσεις έτσι ώστε να τηρηθούν οι ισορροπίες στις σχέσεις με Αθήνα και Άγκυρα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει το ίδιο ρεπορτάζ, πληροφορίες από τις ΗΠΑ αναφέρουν πως είναι «ζήτημα λίγων εβδομάδων να σταλεί η επίσημη ειδοποίηση της κυβέρνησης στο Κογκρέσο». Αυτή η εξέλιξη θα κλείσει το τυπικό σκέλος της συμφωνίας για τα F-35, η οποία έδειχνε να καθυστερεί, αλλά παραμένει εντός χρονοδιαγραμμάτος καθώς οι υπογραφές αναμένονταν στο τέλος του 2023.

Στις ΗΠΑ περιμένουν να δουν αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα φέρει στην τουρκική εθνοσυνέλευση προς ψήφιση την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Στον Τούρκο πρόεδρο αναμένεται να δοθούν κάποιες εβδομάδες περιθώριο, ωστόσο, αν δεν προχωρήσει τις διαδικασίες τότε δεν θα υπάρξει άλλη χρονοτριβή στο θέμα των F-35, ανεξάρτητα με το τι θα γίνει με τα F-16 και την Τουρκία.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια