Header Ads

Δύο είδη δημοτικών συμβούλων (Φ. 1860)

 


 

Εν όψει δημοτικών εκλογών και σταυροδοτήσεων, κάθε σκεπτόμενος πολίτης προσπαθεί να διαμορφώσει δικά του κριτήρια. Σαφή και λογικά κριτήρια, τα οποία να πρυτανεύσουν στις προσωπικές του επιλογές. Σε αυτά τα πλαίσια, αξιολογεί το ρόλο του φύλου, της ηλικίας, της μορφώσεως, της εμπειρίας κ.α. στοιχείων των υποψηφίων. Ή, πάλι, σταθμίζει τις επιλογές του για δήμαρχο και δημοτικούς ή τοπικούς συμβούλους, αν βρίσκεται σε δίλημμα επιλογής ψηφοδελτίου.

ΕΧΩ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ, όμως, ότι σε αυτή τη διαδικασία -εκτός των άλλων- μάλλον υποβαθμίζεται ένα σημαντικό κριτήριο, κρίσιμο για την επόμενη ημέρα του Δήμου. Τί εννοώ: την 1η Ιανουαρίου 2024 οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι θα χωρισθούν σε δύο είδη. Μοιραία.

Το ένα είδος δημοτικών συμβούλων, λοιπόν, οι περισσότεροι, όχι μόνον αντιπολιτευόμενοι. Και θα καταλάβουν μία θέση στην γνωστή αίθουσα συνεδριάσεων, αναλαμβάνοντας μία γενική φροντίδα να εκπροσωπήσουν επαξίως τους δημότες. Διόλου ευκαταφρόνητος ο ρόλος τους. Η ουσία της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας -εν ολίγοις.

Οι συνάδελφοί τους του άλλου είδους, όμως, θα αναλάβουν κ-α-ι ειδικά καθήκοντα. Εκτός από την ως άνω γενική φροντίδα, θα αναλάβουν αντιδήμαρχοι ή πρόεδροι οργάνων του Δήμου. Θα αναλάβουν δηλαδή προσωπικά καθήκοντα εκτελεστικής μορφής.

ΤΟ ΤΙΘΕΜΕΝΟ ΕΡΩΤΗΜΑ, φρονώ!, είναι ακριβώς αυτό: πώς διασφαλίζεται ότι ο επόμενος Δήμαρχος θα έχει στη διάθεσή του επαρκείς επιλογές δημοτικών συμβούλων που θα τον υποστηρίξουν στα εκτελεστικά του καθήκοντα; Θα υπάρξουν, βεβαίως, δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι δεν θα θέλουν να αναλάβουν προσωπικά καθήκοντα εκτελεστικής μορφής, καθώς δεν θα έχουν κάτι τέτοιο στις προτεραιότητές τους.

Από την άλλη, πιθανότατα, θα υπάρξουν και δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι δεν θα μπορούν να αναλάβουν προσωπικά καθήκοντα εκτελεστικής μορφής. Κυρίως, γιατί δεν θα έχουν τα αντίστοιχα προσόντα, γενικά ή/και ειδικά.

Αθροίζοντας, συνεπώς, αυτούς που δεν θα επιθυμούν και αυτούς που δεν θα μπορούν να αναλάβουν εκτελεστικά καθήκοντα, είναι ενδεχόμενο να προκύψει πρόβλημα.

ΠΟΛΛΟΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ότι το σχετικό πρόβλημα αφορούσε ειδικά και μόνον την προηγούμενη τετραετία 2019-2023. Και έχουν σε μεγάλο βαθμό δίκιο. Είναι άλλο να βρίσκεις αντιδημάρχους και προέδρους ξεκινώντας από 8-9 δικούς σου δημοτικούς συμβούλους, κι άλλο από κάπου 25. Ο προηγούμενος εκλογικός νόμος, με την απλή αναλογική εκπροσώπηση, χωρίς την αναγκαία κουλτούρα συγκλίσεων, δυσκόλεψε τις ...δυσκολίες.

Επιστρατεύτηκε, θυμίζω, νεώτερος Νομοθέτης περί κυβερνησιμότητας. Και απλώς αργήσαμε όσο χρειάσθηκε για να κριθεί οριστικά αντισυνταγματικός. Ας μην το ξεχνάμε, ιδίως την ώρα που κρίνουμε απολογισμούς. Σωστά;

ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ 2019, και μόνον. Μακάρι. Αλλά καλύτερα -προτείνω- να δούμε κάπως νηφάλια τις επιπτώσεις από τις νεώτερες αλλαγές. Έχουμε, με τον τωρινό εκλογικό νόμο, γενναία αύξηση του αριθμού των υποψηφίων δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων. Πώς θα επηρεασθεί, άραγε, η σταυροδοσία;

Υπάρχει, ως γνωστόν, το θέμα με τις αξιοκρατικές σταυροδοσίες. Θυμίζω: Στην πράξη, οι περισσότεροι εκλογείς σταυροδοτούν πρώτα συγγενείς, φίλους και γνωστούς. Κι αν περισσέψει κάτι, σταυροδοτούν και άλλους άξιους. Τί θα γίνει, εν τέλει, τώρα που οι συγγενείς, φίλοι και γνωστοί είναι -κατά τεκμήριο- πολύ περισσότεροι;

Μήπως, απεύχομαι!, θα περιορισθούν δραστικά οι αξιοκρατικές σταυροδοσίες;

Μήπως, αναρωτιέμαι, θα υπάρχουν λίγοι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, που και να θέλουν και να μπορούν να αναλάβουν εκτελεστικά καθήκοντα; Ή, έστω, μήπως θα έχουν εκλεγεί με αποκαρδιωτικά λίγους σταυρούς;

ΩΣ ΑΠΛΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ, θα ζητούσα κάτι πολύ απλό από τους υποψηφίους δημάρχους. Να ονοματίσουν τους υποψηφίους τους για τα σημαντικότερα πόστα, σύμφωνα με το πρόγραμμά τους. Έτσι θα αναγνωρισθούν και θα ενισχυθούν από τους δημότες οι απαραίτητοι να αναλάβουν προσωπικά εκτελεστικά καθήκοντα.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ. Εν όψει μεγάλων έργων στην περιοχή των γνωστών "μπαζωμάτων" στον Άγιο Νικόλαο, προφανώς η θέση Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών αναβαθμίζεται. Κι όσοι υποψήφιοι δήμαρχοι σκέπτονται να επενδύσει ο Δήμος στην Ιστορία και τον Πολιτισμό της Κορίνθου, θα χρειασθεί να ενισχύσουν την πειστικότητά τους προτείνοντας δημοσίως υπεύθυνο άτομο που να συνδυάζει πολιτισμικό επίπεδο με οργανωτικές ικανότητες.

Με άλλα λόγια: "ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ"...

 

Κόρινθος 28 Σεπτεμβρίου 2023

Κώστας Τζαναβάρας

σύμβουλος μηχανικός - συγγραφέας

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια