Header Ads

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ (Φ. 1860)

 Πιστός στις προεκλογικές του υποσχέσεις ο Δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος προχώρησε, παρά του αντιθέτου από τις κασσάνδρες που προφητολογούσαν αρνητικά, στην πρώτη και κύρια ενέργεια απελευθέρωσης του χώρου με την κατεδάφιση του εμποδίου. Πρόκειται για την κατεδάφιση του κτιρίου στο οικόπεδο που αναμένεται να ανεγερθεί το Κέντρο Μικρασιατικής Μνήμης. Είναι το πρώτο βήμα. Έγινε σήμερα το πρωί παρουσία του Δημάρχου, των αρμοδίων υπηρεσιών και του Αντιδημάρχου Πρασίνου Γιάννη Γκερζελή, αλλά και Μικρασιατών που παρακολουθούσαν με Φορτισμένα Αισθήματα Μνήμης, που ανάγονται σε ημέρες παραμυθιών και μνήμης από Μάνα και γιαγιά στα παιδιά και στα εγγόνια. Οι Ίωνες της πόλεώς μας έφεραν στο προσκήνιο πολλούς πρώην Δημάρχους, οι οποίοι όμως έκαναν σε πολλά χρόνια πολύ λίγα για τον Συνοικισμό, γιατί δεν είχαν το ανεπανάληπτο χρέος να κάνουν τόσα πολλά σε λίγα χρόνια, όπως ο Δήμαρχος Βασίλης Νανόπουλος, που καλείται να ολοκληρώσει το έργο του!..

 

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

 


 

Κόρινθος, 2 Οκτωβρίου 2023

Την κατεδάφιση του κτιρίου στο οικόπεδο που αναμένεται να ανεγερθεί το Κέντρο Μικρασιατικής Μνήμης, είναι το πρώτο βήμα. Έγινε σήμερα το πρωί παρουσία του Δημάρχου Κορινθίων Βασίλη Νανόπουλου , των αρμοδίων υπηρεσιών και του αντιδημάρχου Πρασίνου Γιάννη Γκερζελή, αλλά και Μικρασιατών που παρακολουθούσαν την διαδικασία με συγκίνηση. Στο χώρο που δημιουργείται τους επόμενους μήνες θα στεγαστούν οι μνήμες τους, ο πολιτισμός τους, η κουλτούρα και οι αναμνήσεις τους. «Ήταν ένα χρέος προς τους Μικρασιάτες του Συνοικισμού. Είμαι περήφανος και συγκινημένος που καταφέραμε κόντρα σε δαιδαλώδης διαδικασίες αλλά και εμπόδια που μας έβαλαν με ενστάσεις, να καταφέρουμε να ξεκινήσουμε. Σε λίγους μήνες εδώ θα υπάρχει το Κέντρο Μικρασιατικής Μνήμης ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στους Μικρασιάτες που ήρθαν στον τόπο μας, πρόκοψαν και τον αναγέννησαν θα πω αφού η συνεισφορά τους είναι τεράστια» ανέφερε ο δήμαρχος Κορινθίων από το σημείο.

Οι Μικρασιάτες που βρέθηκαν στο σημείο γύρισαν το χρόνο πίσω και θυμήθηκαν από τις διηγήσεις των προγόνων τους πως βρήκαν τον συνοικισμό όταν κατατρεγμένοι έφτασαν εδώ. Είχαν να επιλέξουν ανάμεσα στα Βουναλάκια και στον λόφο του συνοικισμού. Διάλεξαν το λόφο και έχτισαν εκεί μια νέα ζωή. Στο οικόπεδο που σήμερα έγινε η κατεδάφιση προκειμένου να κατασκευαστεί το Κέντρο Μικρασιατικής Μνήμης αρχικά υπήρχε ιατρείο και ένα μικρό αλσύλιο. Πολλές οι χρήσεις του στην πορεία των χρόνων, η τελευταία ήταν ως Προσκοπείο. Οι Μικρασιάτες είχαν μεταφέρει εκεί τα κειμήλια τους σε μια προσπάθεια να τα προφυλάξουν ωστόσο η υγρασία του χώρου είχε επιβαρύνει πολλά από αυτά.

Με το πέρας των ενστάσεων οι οποίες απερρίφθησαν ως αβάσιμες αλλά καθυστέρησαν για 5 μήνες τις ενέργειες και την έκδοση της άδειας κατεδάφισης τοποθετήθηκε η μακέτα του έργου και μεταφέρθηκαν με τον ενδεδειγμένο τρόπο τα κειμήλια σε χώρο ασφαλή έως ότου επιστρέψουν στο νέο κτίριο και εκτεθούν με τον τρόπο που τους οφείλουμε.

Η κατεδάφιση διήρκησε πλέον των 2 ωρών, η αρτιότητα της κατασκευής ήταν εμφανέσταση μάλιστα, τα σίδερα, σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκου είχαν φτάσει με 4 καράβια από την Φινλανδία. Πλέον ακολουθούν όλες οι υπόλοιπες ενέργειες με πρώτη την άδεια οικοδομής ώστε πολύ σύντομα οι Μικρασιάτες να δουν το όνειρό τους να γίνεται πραγματικότητα.

Ο Δήμαρχος Βασίλης Νανόπουλος, απέδειξε κατά την πρώτη του θητεία στα δημοτικά πράγματα ότι δεν ήλθε για να εκμεταλλευτεί τη θέση του Δημάρχου, αλλά ν αφήσει το ισχυρό του αποτύπωμα που έχει σχέση με την ευρύτερη και ολομέτωπη ανάπτυξη του Δήμου Κορινθίων απ΄ άκρη εις άκρη. Κάποιοι, συνηθισμένοι στη μικρότητά τους θέλουν τον Δήμαρχο να τους χαμογελά αυτάρεσκα, κτυπώντας πλάτες κοροϊδεύοντάς τους με μικρορουσφέτια γιατί είναι κοντόφθαλμοι. Δεν βλέπουν πέραν από τη μύτη τους τον προικισμένο από τον Θεό μας τόπο που ασφυκτιά να επανέλθει απλώνοντας τα φτερά του στις παλιές του δόξες. Τότε που οι Αρχαίοι πρόγονοί μας έλεγαν ζηλεύοντας το μεγαλείο της Κορίνθου: «Ου παντός πλην ες Κόρινθον». Δεν είναι στο χέρι οποιουδήποτε να επισκεφτεί την Κόρινθο!... Δήμαρχε, προχώρα! Είσαι στο σωστό δρόμο του καλού και του ωραίου. Στην εποχή της προόδου και της ανάπτυξης του Δήμου Κορινθίων!

Την Νίκη, αν όχι από την 1η Κυριακή, θα στη δώσουν απλόχερα τα έργα σου οι παραμελημένες περιοχές του Συνοικισμού, της Αγίας Άννας, της Νεάπολης, της Καλλιθέας και της Φιλοθέης!

Στην Αγία Άννα, σε Νεάπολη, Καλλιθέα και Συνοικισμό βρέθηκε την Παρασκευή ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος. Ο Δήμαρχος στις συναντήσεις που πραγματοποιεί με τους πολίτες συζητά για τα έργα που έχουν γίνει στην θητεία που ολοκληρώνεται αλλά και για εκείνα που είναι απαραίτητο να γίνουν στα επόμενα χρόνια. 

Συνδιαμορφώνουμε, ως ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ τόνισε παντού, το πρόγραμμα των επόμενων ετών για τους Οικισμούς αυτούς, ακούμε τους πολίτες γιατί στόχος είναι η ωφέλεια τους.  Αυτό κάναμε και την περίοδο που ολοκληρώνεται, γι αυτό και ήταν μια θητεία αποτελεσματική. 

Αρχίζοντας από την Αγία Άννα, ανακοίνωσε τα έργα που έγιναν, γίνονται και θα ολοκληρωθούν στη λεγόμενη περιοχή της άλλοτε Μπαθαρίστρας. Ανέφερε την παραχώρηση της περιοχής ολόκληρου του Στρατοπέδου του 6ου Σ.Π., το οποίο θα διαμορφωθεί, ως συνέχεια της πόλης, την παραχώρηση του Πεδίου Βολής ό,που αναμορφώθηκε ως Διεθνές Σκοπευτήριο επί των ημερών του και πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες οι Πανευρωπαϊκοί Σκοπευτικοί Αγώνες με την παρουσία περίπου 2.000 αθλητών και συνοδών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Διεθνή προβολή της Κορίνθου και τον Τουρισμό. Δεν παρέλειψε να αναφερθείς στα έργα αναμόρφωσης που γίνονται στην «Μπαθαρίστρα» και τι θα επακολουθήσει, ενώ εξασφάλισε τη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Σκοποβολής για το έτος 2026!.

 

Από τον Συνοικισμό ο Δήμαρχος ανακοίνωσε την έναρξη των έργων  υλοποίησης, μετά από 2 έτη προσπαθειών, του Κέντρου Μικρασιατικής Μνήμης. Ενός αιτήματος που έμεινε στα συρτάρια για 10 χρόνια παρ ότι υπήρχαν ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου.  «Τα γραφειοκρατικά ζητήματα τελείωσαν .Aνεγείρουμε το κτίριο που παρουσιάσαμε πριν από λίγους μήνες, ένα κτίριο που θα στεγάσει τις μνήμες των Μικρασιατών μας», ανέφερε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Βασίλης Νανόπουλος.

Το Κέντρο Μικρασιατικής Μνήμης είναι μόνο ένα από  τα έργα για τα οποία μερίμνησε και υλοποιούνται από την δημοτική αρχή. Στον συνοικισμό για πρώτη φορά κατασκευάστηκαν σύγχρονα και ασφαλή πεζοδρόμια. Αγοράστηκε οικόπεδο 26 στρεμμάτων για την κατασκευή νέων σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων . Σε Νεάπολη και Καλλιθέα αναθέσαμε  κυκλοφοριακή μελέτη της περιοχής και  μελέτη για την κυκλοφοριακή σύνδεση Νεάπολης – Καλλιθέας με την πόλη της Κορίνθου. Επίσης ολοκληρώνεται η πλατεία στην οδό Ρόδου. Προχωρήσαμε σε κάθετες διανοίξεις οδών καθώς και στην ολοκλήρωση πλατειών και παιδικών χαρών.  Προχωρούμε ακόμα στην αξιοποίηση των  26 στρεμμάτων που αγοράσαμε για αθλητικούς χώρους στην Καλλιθέα μετατρέποντας την σε μια  σύγχρονη συνοικία, η οποία θα είναι στολίδι για την Κόρινθο.

 Προχωρήσαμε ακόμα σε παρεμβάσεις του περιβάλλοντος χώρου στην Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, στην διάνοιξη και ασφαλτόστρωση της λεωφόρου Ιωνίας και κάθετων δρόμων, οι οποίοι σε συνδυασμό με τον νέο αυτοκινητόδρομο δημιουργούν μία πρότυπη συνοικία, κατέληξε ο Δήμαρχος Βασίλης Νανόπουλος, με την επισήμανση ότι: Καλούνται την Κυριακή οι Δημότες να επιλέξουν την πρόοδο και την ανάπτυξη, τη συνέχεια του έργου μας ή την οπισθοδρόμηση και την παρακμιακή κωλυσιεργία;

  



 

Δεν υπάρχουν σχόλια