Header Ads

Κορυφαίος ο χυμός σταφυλιού (Φ. 1856)

 

 

Σύμφωνα με έρευνα, που έκανε η επιστημονική κοινότητα του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, το κόκκινο σταφύλι έχει τον πιο πλούσιο χυμό σε αντιοξειδωτικά, που προστατεύουν, περισσότερο από άλλους χυμούς τον οργανισμό.

Ακολουθούν οι άλλοι ευεργετικοί χυμοί φρούτων, με βάση την αντιοξειδωτική τους δράση, όπως το σταφύλι πορφυρού χρώματος, το κράνμπερι (μύρτιλο ή κράνο) χυμός πορτοκάλι, κόκκινο σταφύλι, τοματοχυμός τροπικοί χυμοί, μήλο.

Επίσης, με επιστημονική ανάλυση των φρουτοχυμών για την αντιοξειδωτική τους δράση, ο χυμός σταφυλιού είναι που προστατεύει περισσότερο από καρδιακά νοσήματα και χρόνιες παθήσεις.

Πολλοί από εμάς όμως δεν δίνουμε την πρέπουσα σημασία για την αξία των φρουτοχυμών. Κι όμως, η σωστή χρήση σε ποσότητα και παοότητα ικανοποιούν αρκετά πολλές χρόνιες παθήσεις του οργανισμού μας σε ικανοποιητικό βαθμό.

Τον χυμό σταφυλιού ακολουθεί στη δειρά ο χυμός κράμπερι (μύρτυλο ή κρόνο) σύμφωνα με την έρευνα του πανεπιστημίου της Γλασκόβης.

Με την έρευνα αυτή, ο χυμός πορτοκαλιού, που εθεωρείτο πολύ δημοφιλής καταλαμβάνει την τελευταία θέση και ξέρετε γιατί; Διότι έχει χαμηλή ποσότητα σε πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικές ουσίες) σε σύγκριση με τους άλλους χυμούς.

 Ο επικεφαλής της μελέτης Αλαν Γκροτσιερ καθηγητής Βιοχημείας και Διατροφής, τονίζει ότι οι χυμοί φρούτων δεν είναι οι ίδιοι, καθώς διαφοροποιείται σημαντικά η περιεκτικότητά τους δε πολυφαινόλες αλλά και η αντιξειδωτική τους δράση.

Τα αντιοξειδωτικά είναι συστατικά όπως η βιταμίνη C που υπάρχουν στα φρούτα και λαχανικά και θεωρούνται από τους επιστήμονες ότι παίζουν ρόλο κλειδί στη θωράκιση του οργανισμού από τις καταστροφικές επιπτώσεις ελευθέρων ριζών προιόντα μεταβολισμού.

 Ο χυμός σταφυλιού πορφυρού χρώματος αναδεικνύεται ο πιο πλούσιος σε πολυφαινόλες και με την υψηλότερη περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά. Ακολουθούν ο χυμός του μήλου και ο χυμός κράμπερι.

Η έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από ένα κονσόρτσιουμ αγροτών των Η.Π.Α. δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση Γεωργίας και Χημείας. Η έρευνα του πανεπιστημίου της Γλασκόβης βλέπει το φως της δημοσιότητας, μια μέρα μετά την ανακοίνωσξ μελέτης Αμερικανών επιστημόνων που αποδεικνύει, ότι η μακροχρόνια κατανάλωση φρουτοχυμών σχετ’ιζεται με μειωμένο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ.

Από τη μελέτη στην οποία συμετείχαν 2000 εθελοντές, προκύπτει ότι η κατανάλωση χυμών πάνω στρεις φορές την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο για Αλτσαχμάιμερ κατά 76% . Η έρευνα του πανεπιστημίου της Γλασκόβης επισημαίνει τέλος, ότι οι ευεργετικές ιδιότητες των φρουτοχυμών μεγιστοποιούνται όταν καταναλώνονται διαφορετικοί χυμοί.

 

Κώστας Τσάτσαρης

Δάσκαλος

 

Δεν υπάρχουν σχόλια