Header Ads

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ (Φ. 1855)

 Οι διδαχές των Κατηχητικών Σχολείων…

 

 

     Τώρα που βρίσκομαι σ΄αυτή την προχωρημένη ηλικία των 90 ετών, μου έρχονται μία μία οι μνήμες από τα νεανικά μου χρόνια. Μου έρχονται στο νου αναμνήσεις κυρίως πνευματικού και Χριστιανικού περιεχομένου, οι οποίες είναι συνυφασμένες με τα πρώτα βήματα μυήσεως στην Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη. Στα χρόνια εκείνα. τα τελευταία π.χ. της δεκαετίας του 1940 κατά τα οποία τα Κατηχητικά Σχολεία άφηναν το αποτύπωμά τους στις μικρές και άδολες ψυχές των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου. Αποτελούσε γενική γραμμή της Ελληνικής Παιδείας τα παιδιά να γαλουχούντα με τις Ελληνοχριστιανικές Παραδόσεις, που δίδασκαν σε ελεύθερες από τα Σχολεία εποχές και ώρες Κατήχησης.

     Ενθυμούμαι τα πύρινα θρησκευτικά λόγια του Μέντορα Ιερέα αείμνηστου πατρός Νεκταρίου, που με τις διδαχές του στάλαζε στην ψυχή και στην καρδιά μας τις πανανθρώπινες Αξίες της Ορθοδοξίας, που δίδαξε ο Ιησούς Χριστός. Ο Ιησούς Χριστός το δεύτερο από τα τρία πρόσωπα της Αγίας Τριάδας, «Πατήρ, Υιός και Άγιον πνεύμα». Ο Υιός του Θεού όσο ήταν στη γη, δίδαξε πολλές Χριστιανικές Αξίες, η  κυριότερη από τις οποίες ήταν η Αγάπη. Οι Μακαρισμοί ήταν μέρος της «Επί του Όρους Ομιλίας», που αποτελούν την πεμπτουσία της Ορθοδοξίας. Περιέχουν το νόημα των διδασκαλιών του Ιησού και δείχνουν σε όλους πώς να ζήσουν σαν Τον ίδιο, «Κατ΄ εικόνα και ομοίωση».

    Είχε τον τρόπο του ο Πατήρ Νεκτάριος, ο οποίος αργότερα προσέφερε τις θρησκευτικές του υπηρεσίες συνταξιοδοτηθείς ως Πρωτοσύγγελος της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου και εκοιμήθη σε βαθιά γεράματα στο σπίτι του στην αγαπημένη του Ιωνία ( Συνοικισμό ) της Πόλεως Κορίνθου. Καθήλωνε την προσοχή μας στις ωραιότατες διδασκαλίες του. Κρεμόμαστε από τα χείλη του εμείς οι τότε μαθητές των Κατηχητικών του Αγίου Νικολάου. Ό,τι μας δίδαξε είναι βαθιά ριζωμένο στην ψηχοσύνθεσή μας. Τα μαθήματα ζωής μας ακολουθούν ακόμη και σ΄αυτήν την ηλικία. Ας είναι ευλογημένη η ψυχή του και παρακαλώ τον Ελεήμονα και Πανάγαθο Θεό να τον έχει κατατάξει στα δεξιά Του.

     Ανέφερα προηγουμένως ότι «Η επί του Όρους Ομιλία» του Ιησού Χριστού αποτελεί τον πυρήνα της Θρησκείας μας, της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης και ασφαλώς θα είμαι πιο αναλυτικός σε επόμενη παρουσίαση του επίμαχου θέματος. Ο κόσμος που ζούμε, η αναγκαία συμμετοχή μας σε Αμυντικούς, Πολιτικούς και Οικονομικούς  φορείς τύπου ΝΑΤΟ, ΕυρωπαΊκής Ένωσης και άλλους μας έχουν ξεστρατίσει από τον ορθό δρόμο του Τριαδικού Θεού μας και καλόν είναι να προβληματιστούμε σαν άτομα, αλλά και σαν Έθνος. Βλέπετε τι συμβαίνει γύρο μας με τους ανελέητους καταστροφικούς πολέμους, τις θεομηνίες, σεισμούς, λιμούς και καταποντισμούς που σαρώνουν τα πάντα στο διάβα τους. Υπάρχει ανάγκη προβληματισμού και μετάνοιας. Θα συνεχίσουμε…   Ε.Δ.Κ.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια