Header Ads

ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ (Φ. 1855)


Φρέντι Μπελέρης: Τον επισκέφθηκε στη φυλακή ο Συρίγος

Το «ευχαριστώ» σε Μητσοτάκη
 
Σύνταξη ΙΝ 12 Αυγούστου 2023


Ο Φρέντι Μπελέρης χαρακτηρίζει για ακόμα μία «γελοία, προσχηματική και ανυπόστατη» την κατηγορία εις βάρος του και κάνει λόγο για «λεηλασία των περιουσιών της ομογένειας».

Τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τους Έλληνες για την υποστήριξη ευχαρίστησε ο εκλεγμένος δήμαρχος Χιμάρας, Φρέντι Μπελέρης που παραμένει εδώ και τρεις μήνες στη φυλακή και δεν μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντά του.

Ο Φρέντι Μπέλερης, δέχθηκε επίσκεψη από τον βουλευτή, Άγγελο Συρίγο, ο οποίος βρέθηκε στα Τίρανα ως απεσταλμένος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα ο Φρέντι Μπελέρης όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook, ζήτησε από τον κ. Συρίγο να μεταφέρει στον Έλληνα Πρωθυπουργό «την απόφασή μου, που είναι και απαίτηση όλου του λαού της Χιμάρας, να αναλάβω τα καθήκοντα μου για να σταματήσει η λεηλασία των περιουσιών της ομογένειας».

Επισης ο εκλεγμένος δήμαρχος Χιμάρας χαρακτηρίζει για ακόμα μία φορά «γελοία, προσχηματική και ανυπόστατη» την κατηγορία εις βάρος του.

Υπενθυμίζεται πως μετά την ολοκλήρωση των ανακρίσεων εις βάρους του Φρέντι Μπελέρη και του Παντελή Κοκαβέση, η Ειδική Εισαγγελία της Αλβανίας ανακοίνωσε ότι ο φάκελος παραπέμπεται προς εκδίκαση στο Πρωτοδικείο του Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο βρίσκεται επίσης στα Τίρανα.

Ο Φρέντι Μπελέρης και ο συνεργάτης του κατηγορούνται για το ποινικό αδίκημα της ενεργούς διαφθοράς στις εκλογές. Λόγω των διακοπών στο αλβανικό σύστημα Δικαιοσύνης δεν είναι γνωστό πότε θα διεξαχθεί η δίκη, αλλά σίγουρα μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

«Ευχαριστώ από καρδιάς τον καθηγητή, βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, και στενό μου φίλο Άγγελο Συρίγο που με επισκέφτηκε στις φυλακές των Τιράνων, απεσταλμένος από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ζήτησα από τον Άγγελο Συρίγο να μεταφέρει στον Έλληνα Πρωθυπουργό την απόφασή μου, που είναι και απαίτηση όλου του λαού της Χιμάρας, να αναλάβω τα καθήκοντα μου για να σταματήσει η λεηλασία των περιουσιών της ομογένειας. Ετοίμασαν έναν νόμο που υποτίθεται ότι στόχευε στην ανάπτυξη της περιοχής με την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων. Μέχρι σήμερα δεν έχει επενδύσει ούτε ένας ξένος στην περιοχή μας.

Όλοι όσοι έχουν ανακοινωθεί ως στρατηγικοί επενδυτές είναι όλοι Αλβανοί με δεσμούς με την κυβέρνηση. Στόχος μας, επίσης, είναι να ζούμε σε ένα δημοκρατικό κράτος όπου δεν θα υπάρχουν διακρίσεις ανάλογα με την εθνική καταγωγή των πολιτών και θα σταματήσουν οι πολιτικές εκφοβισμού των κατοίκων.

Είπα στον Άγγελο Συρίγο ότι περιμένω τρία πράγματα:

– να ορκιστώ άμεσα δήμαρχος στο δήμο που ο λαός με ψήφισε,

– να αφεθώ ελεύθερος για να μπορέσω να ασκήσω τα δημαρχιακά μου καθήκοντα και

– να καταπέσει η άδικη, γελοία, προσχηματική και ανυπόστατη κατηγορία εις βάρος μου.

Στο πρόσωπο του Έλληνα Πρωθυπουργού ευχαριστούμε την Ελλάδα που παλεύει δίπλα μας για τη διασφάλιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων μας».Ναύαρχος Εγκολφόπουλος στο 5Apostagma.gr για τουρκικό γεωτρύπανο: «Γνωστή η τακτική των Τούρκων»
5Apostagma.gr 14.8.2023Έτοιμο για γεωτρήσεις είναι το πλωτό γεωτρύπανο Abdülhamid Han, της Τουρκίας, το οποίο βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο μετά το ταξίδι που ξεκίνησε την Παρασκευή

Έτοιμο για γεωτρήσεις είναι το πλωτό γεωτρύπανο Abdülhamid Han, της Τουρκίας, το οποίο βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο μετά το ταξίδι που ξεκίνησε την Παρασκευή.

Για τη «γνωστή τακτική των Τούρκων» μίλησε στην ΕΡΤ ο Γιάννης Εγκολφόπουλος αντιναύαρχος ε.α, σχολιάζοντας ότι το γεωτρύπανο βρίσκεται εντός της «δυνητικής τουρκικής ΑΟΖ», η οποία προκύπτει από τον χάρτη της Σεβίλης, δηλαδή στα όρια της ελληνικής, όπως καθορίζεται από το διεθνές δίκαιο για τη θάλασσα.

“Εάν ήθελαν να χαλάσουν το κλίμα, θα μπορούσε να στείλει η Τουρκία το γεωτρύπανο σε άλλα μέρη. Θα μπορούσε να πάει από την Κύπρο. Δεν θέλει όμως να πάει και στην ουσία αποδέχεται, χωρίς να το λέει, ότι εκεί είναι τα όριά της, αλλά τι κάνει όμως; Το βγάζει ένα μήνα πριν από τη Σύνοδο του ΟΗΕ. Το βγάζει πριν τον Οκτώβριο που έχει υποσχεθεί ότι θα ψηφίσει την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, στο τουρκικό κοινοβούλιο. Μέχρι τότε διαπραγματεύεται σκληρά με Αμερικάνους, με Ευρωπαίους, με Έλληνες για όλα τα θέματα, F-16 κτλ” τόνισε.

“Αλλά τι κάνει παράλληλα; Δεν αποδέχεται την Κύπρονα του εκδώσει την Navtex, η οποία είναι υπεύθυνη για την έκδοσή της στη συγκεκριμένη περιοχή και βγάζει μόνος του τη Navtex. Δηλαδή θέλω να διαπραγματευτώ με την Ευρώπη, αλλά δεν δέχομαι την Κύπρο. Δεν προκαλώ παραπέρα. Αποδέχομαι σιωπηρά ότι εκεί είναι τα όριά μου και δεν πάω παραπέρα. Αυτά όμως έχουν αιτίες που συμβαίνουν. Δεν συνέβησαν έτσι ξαφνικά. Αν είχαν συμβεί άλλα πράγματα που θα τον συνέφεραν, δεν θα το είχε βγάλει” εκτιμά ο κ. Εγκολφόπουλος.

“Τώρα τι επιδιώκει; Σου λέει ότι “εγώ σέβομαι. Προς το παρόν δεν δημιουργώ πρόβλημα. Αλλά προσέξτε, είμαι στα όρια και αν χρειαστεί τα δικαιώματά μου θα τα επιδιώξω“. Αυτό σε ποιους το λέει; Δεν το λέει σε μας απευθείας. Το λέει αλλού, το λέει στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο. Διότι αυτοί οι δύο δεν δέχτηκαν τις προτάσεις του τελευταία: και το Ισραήλ για να περάσει αγωγό μέσα από την από την Τουρκία με βάση τα κοιτάσματα που έχει. η Αίγυπτος θύμωσε και ο Σίσι δεν πήγε να συναντηθούν και επίσης περιμένει και τη συνάντηση την τριμερή στην Κύπρο μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Αιγύπτου, όπου θα πάει ο πρωθυπουργός σε λίγες ημέρες. Άρα λοιπόν εδώ βλέπουμε ότι είναι ένα πλέγμα για την Ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια στιγμή, ξέρετε, βρίσκεται και σε όχι καλή κατάσταση με τους Ρώσους. Οι Ρώσοι προχθές στη Ζαπορίζια βομβάρδισαν το εργοστάσιο που κατασκευάζει τους κινητήρες για τα τουρκικά drones, αυτά του Μπαϊρακτάρ και επίσης κατασκευάζει και κινητήρες για τα ελικόπτερα των Τούρκων γιατί δεν μπορεί να πάρει από άλλους παίκτες“.

“Προχθές τρεις φορές συναντήθηκαν οι αντιπροσωπείες για τη Συρία και δεν τα βρήκαν στη Μόσχα. Επομένως, έχει πολλά θέματα τα οποία δεν έχουν βγει στην επιφάνεια και προσπαθεί με κάποιο τρόπο να δείξει εσωτερικά και λίγο προς το εξωτερικό ότι “είμαι εδώ”“.

 
Επικοινωνία Γεραπετρίτη με την ΥΠΕΞ της Λιβύης: Ανάγκη επανεκκίνησης των σχέσεων

 

 Newsbomb

Τη διάνοιξη απευθείας διαύλων επικοινωνίας τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών κατά την επικοινωνία του με τη Λίβυα ομόλογό του, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, είχε, σήμερα, τηλεφωνική συνομιλία με τη Λίβυα ομόλογό του Najla Mangoush.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε την ανάγκη επανεκκίνησης των σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Τρίπολης και διάνοιξης απευθείας διαύλων επικοινωνίας, καθώς και την απόφαση της Ελλάδας να αναβαθμίσει τη διπλωματική της εκπροσώπηση στη Λιβύη με τη διαπίστευση Έλληνα Πρέσβη στην Τρίπολη, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Αμφότεροι οι υπουργοί αναφέρθηκαν στους ιστορικούς δεσμούς των δύο λαών και συμφώνησαν να συναντηθούν από κοντά στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

 
ΜΜΕ: Η Ρωσία ανοίγει προξενικό γραφείο στα Κατεχόμενα
Newsbomb


Τουρκία: Τι δήλωσε αξιωματούχος της ρωσικής πρεσβείας στη Λευκωσία

Η Ρωσία πρόκειται να ξεκινήσει «πολύ σύντομα» την παροχή προξενικών υπηρεσιών στα κατεχόμενα της Κύπρου, δήλωσε αξιωματούχος της ρωσικής πρεσβείας στη Λευκωσία, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα το ρωσικό πρακτορείο ΤASS.

«Πολύ σύντομα, θα αρχίσουμε να παρέχουμε προξενικές υπηρεσίες στα βόρεια της πόλης της Λευκωσίας. Οι εργασίες θα γίνονται σε τακτική βάση» φέρεται να δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα γίνει για την εξυπηρέτηση των Ρώσων πολιτών που ζουν στο βόρειο τμήμα του νησιού και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιταλία παρέχουν προξενικές υπηρεσίες στα κατεχόμενα εδώ και πολύ καιρό. Περίπου 50 χιλιάδες Ρώσοι πολίτες ζουν στα κατεχόμενα. Το γραφείο της γερμανικής πρεσβείας στα κατεχόμενα εξυπηρετεί επιπλέον αιτήματα παροχής βίζας προς Νορβηγία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Δανία, Ολλανδία, Ισλανδία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκοκυπριακές πηγές, η Ρωσία εξετάζει εδώ και ένα χρόνο το ενδεχόμενο να ανοίξει προξενικό γραφείο στα κατεχόμενα.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια