Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥ ΔΗΜΑ (Φ. 1854)

 Aylon Lyceum: Όταν οι ιδέες των Αρχαίων Ελλήνων Φιλοσόφων γίνονται ψηφιακή εμπειρία


Aylon Lyceum: Μια διαδραστική ψηφιακή εμπειρία που προβάλλει την αρχαία ελληνική φιλοσοφία με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής
Φωτό ΑΠΕ - ΜΠΕ

Aylon Lyceum: Τη Στέγη Ελληνικών Ιδεών του Aylon Lyceum στο Ωδείο Αθηνών επισκέφτηκε ο υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας με τον γενικό γραμματέα Γιώργο Διδασκάλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ. «Tο Aylon Lyceum αποτελεί έναν χώρο πολιτισμού βασισμένο σε νέες τεχνολογίες. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό παράδειγμα, μια συνέργεια ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”. Στο χώρο αυτό, στο Ωδείο Αθηνών, οι ιδέες των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων αναβιώνουν σε πρότυπες εκθέσεις, όπου οι επισκέπτες συμμετέχουν σε μια καινοτόμα ψηφιακή εμπειρία. Είναι πολύ σημαντικό με τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών να αναπτύσσονται και να εξελίσσονται πρωτοβουλίες που βοηθούν στην κατανόηση των αρχαίων ελληνικών φιλοσοφικών ιδεών. Μάλιστα το φθινόπωρο αναμένεται να πραγματοποιηθούν επίσημα τα εγκαίνια», δήλωσε ο Χρίστος Δήμας στο πλαίσιο της επίσκεψής του.

Το Aylon Lyceum αποτελεί μια διαδραστική ψηφιακή εμπειρία που προβάλλει την αρχαία ελληνική φιλοσοφία με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής. Πρόκειται για έναν χώρο πολιτισμού που βασίζεται σε νέες τεχνολογίες στον οποίο θα «φιλοξενούνται», θα «εκτίθενται» και θα «προβάλλονται» οι ελληνικές ιδέες, οι οποίες αποτελούν το μεγαλύτερο πολιτιστικό επιτευγμάτων αρχαίων Ελλήνων και κληρονομιά στον παγκόσμιο πολιτισμό, με εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, ομιλίες, ειδικές πολιτιστικές δράσεις και πειραματικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Η δράση αποτελεί συνεργασία των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, δηλαδή της Διεύθυνσης Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού (ΔΙΝΕΠΟΚ) και της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ Πολιτισμού (ΕΔΕΠΟΛ), με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος» και προέκυψε από την υλοποίηση της Πράξης «Σχεδιασμός, Οργάνωση και Λειτουργία της Στέγης Ελληνικών Ιδεών» που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) 2014 – 2020 όπου εντάχθηκε στις 5.9.2019.

Αποστολή του Aylon Lyceum είναι να μετατρέψει τις άυλες ιδέες σε μια ψηφιακή εμπειρία, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, να συμβάλει στη διεύρυνση της σχέσης των επισκεπτών με τη φιλοσοφία και να προωθήσει τη φιλοσοφική σκέψη στην καθημερινή ζωή. Η διαδικασία οδηγεί τον επισκέπτη σε μια σειρά από ερωτήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα από την αρχαιότητα. Παράλληλα, λειτουργεί ως κόμβος δημοσίου διαλόγου, γνώσεις και μάθησης για μικρούς και μεγάλους.

Η πρώτη έκθεση που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου έχει θέμα Δημοκρατία και Ευ Ζην και είναι σχεδιασμένη ως μια φιλοσοφική ομαδική εμπειρία. Σε αυτή την έκθεση οι επισκέπτες και οι επισκέπτριες διερευνούν τη σχέση του ευ ζην και της δημοκρατίας μέσα από τη διάδραση με τα εκθέματα, τη λήψη αποφάσεων και το διάλογο στην ομάδα. Ειδικότερα, τα εκθέματα βοηθούν στην κατανόηση των αρχαίων ελληνικών ιδεών και της μυθολογίας με τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών.

Ο κ. Δήμας ξεναγήθηκε στους χώρους που προβάλλονται τα εκθέματα και ενημερώθηκε για τις τεχνολογίες και για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν από τον πρόεδρο του Ωδείου Αθηνών Νίκο Τσούχλο, τον διευθυντή και πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», Γιώργο Νούνεση και από τους συνεργάτες τους. Παρατήρησαν επίσης τους έξυπνους διαδραστικούς ψηφιακούς τοίχους, προβολές 360o, τα εργαλεία προσαρμογής της επίσκεψης και εφαρμογές που συλλέγουν δεδομένα τα οποία τροφοδοτούν την ψηφιακή εμπειρία.

Τα εκθέματα διαθέτουν υπότιτλους σε ελληνικά και αγγλικά για άτομα με προβλήματα ακοής. Ο χώρος είναι προσβάσιμος για ανθρώπους με κινητική αναπηρία.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕΔιαπίστωσε από κοντά τις ζημιές στα σταφύλια της Νεμέας ο Χρίστος Δήμας ,τί πρότεινε ο Υφυπουργός για τις ποικιλίες

Τις μεγάλες ζημιές που έχει προκαλέσει ο παρατεταμένος καύσωνας στις καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή της Νεμέας είδε από κοντά ο Υφυπουργός Χρίστος Δήμας που βρέθηκε εκεί χθες. Ο ίδιος δήλωσε σχετικά , προτείνοντας ταυτόχρονα για τις ποικιλίες :

“Ο καύσωνας των προηγούμενων εβδομάδων έχει δημιουργήσει πολύ σημαντικές ζημίες στην αγροτική παραγωγή στον νομό Κορινθίας αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Σήμερα επισκέφθηκα -ενδεικτικά- την Νεμέα και το Κούτσι όπου διαπίστωσα και εγώ τις μεγάλες ζημιές που έχουν υποστεί τα σταφύλια. Δυστυχώς αντίστοιχες εικόνες έχουμε και σε πολλά άλλα μέρη της Κορινθίας.

Ο καιρός αλλάζει και χρόνο με τον χρόνο θα είναι ακόμα μεγαλύτερα τα προβλήματα, άρα είναι απαραίτητη σε κάποιες περιπτώσεις και η επανεξέταση ποικιλιών.

Οι θερμοκρασίες, άνω των 40, όμως πλέον έχουν καταγραφεί και ξεκινάει η διαδικασία αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.”Δεν υπάρχουν σχόλια