Header Ads

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ (Φ. 1852)

Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών

και των ανταποκριτών ξένου Τύπου

από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη

Αθήνα, 24.7.2023

Καλό μεσημέρι.

Οι πρωτοφανείς συνθήκες καύσωνα και οι ακραίες θερμοκρασίες που σημειώνονται στη χώρα έχουν αυξήσει τον κίνδυνο πυρκαγιάς και δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής και των αρχών στα μέτωπα της φωτιάς που μαίνονται στις περιοχές της Ρόδου, την Κέρκυρα, την Κάρυστο και το Αίγιο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, χθες Κυριακή, μέσα σε 8 ώρες εκδηλώθηκαν 64 νέες δασικές πυρκαγιές δηλαδή 8 κάθε ώρα.

Πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και, φυσικά, η διασφάλιση των περιουσιών των πολιτών, αλλά και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Αναφορικά με την Πυρκαγιά στη Ρόδο,

Στην περιοχή επιχειρούν 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 266 πυροσβέστες, 55 υδροφόρα οχήματα, ενώ από αέρος, 10 ελικόπτερα (εκ των οποίων 3 από την Αίγυπτο), 10 αεροσκάφη (7 ελληνικά, 1 κροατικό και 2 τουρκικά). Όλος ο μηχανισμός παραμένει σε εγρήγορση καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχει αναζωπύρωση στην περιοχή του Ασκληπιείου. Εκκενώθηκαν προληπτικά οικισμοί, καθώς και ξενοδοχειακές μονάδες στις περιοχές Γεννάδι, Βατί, Πυλώνας, Λάερμα, Λάρδος, Λίνδος, Κάλαθος Μαλώνα, Ασκληπιείο, Πεύκους, Μάσσαρη και Χαράκι.

19.000 άτομα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛΑΣ, μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία εκ των οποίων τα 16.000 με επίγεια μέσα και τα 3000 με πλωτά. Πρόκειται για την μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης στη χώρα.

Άτομα μεγάλης ηλικίας και άτομα με αναπηρίες μετακινήθηκαν με υπηρεσιακά οχήματα της ΕΛΑΣ, ενώ στην πλειοψηφία τους πολίτες και τουρίστες μετακινήθηκαν με τουριστικά πλοία, σκάφη του λιμενικού και ιδιόκτητα πλοία που επιτάχθηκαν από το Λιμενικό.

Εξασφαλίστηκαν χώροι για την προσωρινή φιλοξενία κατοίκων και επισκεπτών που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια ή τα καταλύματά τους, σε ξενοδοχεία, συνεδριακά κέντρα, γυμναστήρια, σχολεία και δημόσιους ή δημοτικούς χώρους. Υπήρξε άμεσα μέριμνα για την παροχή τροφής, νερού και παρακολούθησης από γιατρό στους χώρους φιλοξενίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΑΒ και της ΥΠΕ Νοτίου Αιγαίου, προσήλθαν σε δομές υγείας εννέα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, τα οποία αναχώρησαν άμεσα, αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Ένας πολίτης ο οποίος υπέστη κάταγμα κατά την εκκένωση ξενοδοχείου και μια έγκυος, η οποία βρίσκεται σε καλή κατάσταση στη μαιευτική κλινική.

Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των Πυροσβεστών, των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και η συμβολή της περιφερειακής αρχής και των δημοτικών αρχών, μαζί με τους εθελοντές, συνέβαλαν τα μέγιστα στην διαδικασία ασφαλούς μετακίνησης πολιτών και επισκεπτών. Help Desk του Υπουργείου Εξωτερικών τοποθετήθηκε μέσα στο Αεροδρόμιο της Ρόδου. Το γραφείο θα διευκολύνει και θα συντονίζει, σε συνεργασία με τις οικείες Πρεσβείες, την έγκαιρη αναχώρηση αλλοδαπών επισκεπτών, οι οποίοι έχουν απωλέσει τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα.

Οι πτήσεις προγραμματίστηκαν με τις εταιρείες TUI και Jet2 που μετακινούν το μεγαλύτερο όγκο επιβατών στη Ρόδο. Πρόκειται για πτήσεις επαναπατρισμού, αφού όλες οι πτήσεις και των δύο εταιρειών, που καταφθάνουν στο νησί, θα έρχονται κενές με σκοπό να παραλάβουν επιβάτες. Από χθες έως τις 6.00 το πρωί σήμερα έχουν αναχωρήσει με αεροσκάφη 1.489 άτομα, με προορισμούς κυρίως την Αγγλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.

Με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών ενισχύεται το προσωπικό του αερολιμένα Ρόδου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών και ενεργοποιείται το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων. Η κίνηση στο αεροδρόμιο της Ρόδου συνεχίζεται κανονικά με ορισμένες καθυστερήσεις λόγω του ανεφοδιασμού των αεροσκαφών που συμμετέχουν στην κατάσβεση. Παράλληλα, επιχείρηση στήριξης των πυρόπληκτων έχει ξεκινήσει, με 2000 ράντζα και 500 υπνόσακους που έχουν παραληφθεί, ενώ σήμερα αναμένονται άλλα 2.400.

Το Σάββατο Κυβερνητικό Κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντή του Γραφείου Πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκο, τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο και την Υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη βρέθηκε στη Ρόδο. Στο νησί ήδη βρισκόταν ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παπάς. Χθες, έφτασε η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη καθώς και ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας.

Εντός των επόμενων 24 ωρών αναμένεται να μεταβούν στο νησί τα κλιμάκια μηχανικών που θα αναλάβουν τις αυτοψίες και πραγματογνώμονες στα πυρόπληκτα κτήρια, ώστε να γίνει η αποτίμηση των ζημιών, προκειμένου να δρομολογηθεί με ταχύτητα η χορήγηση των αποζημιώσεων. Όλες οι προσπάθειες της Κυβέρνησης εστιάζουν στην ασφάλεια των πολιτών και των επισκεπτών και την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Στην Κέρκυρα η φωτιά περιορίστηκε στα χωριά Σάντα και Μέγγουλα ωστόσο υπάρχουν δύο ενεργά μέτωπα όπου η Πυροσβεστική συνεχίζει να επιχειρεί με επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα. Επιχειρούν 4 αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα, 50 πυροσβέστες, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 17 οχήματα και ένα πλοιάριο του Πυροσβεστικού Σώματος για τη μετακίνηση πολιτών και την κατάσβεση. Μέσω του 112, εστάλη μήνυμα για την εκκένωση 17 οικισμών και απομακρύνθηκαν με ασφάλεια περίπου 2.500 πολίτες.

Προς το παρόν δεν έχει σημειωθεί ζημιά σε οικίες.

Στην Κάρυστο μετά τις τρεις εστίες που εκδηλώθηκαν χθες, έχει ήδη πραγματοποιηθεί μέσω του 112 η προληπτική εκκένωση οικισμών προκειμένου για την προστασία των κατοίκων. Στην περιοχή επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις προσπαθώντας να ελέγξουν τη φωτιά. Από το βράδυ έχει ανοιχτεί χωματουργικά αντιπυρική ζώνη προς τον Πλατανιστό ωστόσο υπάρχει ακόμα ενεργό μέτωπο. Στην περιοχή επιχειρούν 3 αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Στο μέτωπο της Αιγιάλειας η φωτιά δεν απειλεί οικισμό. Στην πυρκαγιά επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, τρία ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη. Αντιμετωπίζουμε μια νέα πραγματικότητα. Είναι η 12η ημέρα που υπάρχουν ταυτόχρονα πάνω από 50 νέες εστίες ημερησίως κατά μέσο όρο. Αυτό σημαίνει πως μέσα σε αυτό το διάστημα έχουν εκδηλωθεί πάνω από 600 εστίες.

Για ακόμα μια φορά και με δεδομένο ότι πολλές περιοχές της χώρας μας σήμερα βρίσκονται στο επίπεδο Ακραίου Κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς (επίπεδο 5), παρακαλούμε τους πολίτες να αποφεύγουν δραστηριότητες οι οποίες μπορεί να γίνουν αιτία εκδήλωσης φωτιάς και αν βρίσκονται σε περιοχές που απειλούνται από πυρκαγιά να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρχών.

Η ασφάλειά τους είναι το πρώτιστο μέλημα της Πολιτείας.

Αναφορικά με τα αίτια των πυρκαγιών, αυτά θα διερευνηθούν αποκλειστικά από τις αρμόδιες αρχές, ειδικά σχετικά με την ενδεχόμενη συνδρομή του ανθρώπινου παράγοντα. Αν αποδειχθούν εμπρηστικές ενέργειες, οι δράστες τους θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και θα κριθούν με τις αυστηρότερες ποινές που νομοθέτησε η Βουλή με την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα το 2021 που πρότεινε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η διακινδύνευση του περιβάλλοντος, των περιουσιών και πάνω απ’ όλα της ανθρώπινης ζωής δεν πέφτει πλέον «στα μαλακά».

Σε κάθε περίπτωση, οι αρχές κάνουν τη δουλειά τους και ουδείς δύναται να υποκαταστήσει το ρόλο τους.

Συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών από τις πυρκαγιές σε Μάνδρα, Μέγαρα, Σαρωνίδα και Λουτράκι. Συνολικά ζημιές έχουν διαπιστωθεί σε 197 κτίρια, ενώ με κόκκινη σήμανση έχουν εντοπιστεί 50 σπίτια και 2 επιχειρήσεις.

13 μέτρα στήριξης για τις περιοχές που επλήγησαν από τη φωτιά ανακοίνωσε το αρμόδιο Υπουργείο.

Πλην της αρωγής που θα δοθεί από το κράτος για την επανόρθωση των ζημιών και τις αποζημιώσεις, προβλέπεται αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων, αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις και αναστολή των συμβάσεων εργασίας και χορήγηση αντίστοιχου επιδόματος, ύψους 534 ευρώ, προς τους εργαζόμενους των πληγεισών επιχειρήσεων.

Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός θα βρίσκονται στο πλευρό όσων έχασαν την περιουσία τους από τις πυρκαγιές και θα συνεχίσουν να στηρίζουν τους συμπολίτες μας με έκτακτα μέτρα για την επανόρθωση των ζημιών και την αποκατάστασή τους. Ο καύσωνας φαίνεται πως θα ξεκινήσει να αποκλιμακώνεται σταδιακά από το τέλος της εβδομάδας, ωστόσο, μέχρι να συμβεί αυτό, οφείλουμε όλοι να είμαστε προσεκτικοί και να ακολουθούμε τις οδηγίες των αρχών. Οι εγκύκλιοι που είχαν εκδοθεί από τα αρμόδια υπουργεία παραμένουν σε ισχύ με στόχο την προστασία των πολιτών.

Αναφορικά με το δυστύχημα στην Πάτρα

Στο συγκεκριμένο τμήμα της γέφυρας, είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία, και ήταν κλειστό με απόφαση της Διεύθυνσης της Αστυνομίας Αχαΐας, λόγω εργασιών κατεδάφισης, για την ανακατασκευή της κάτω διάβασης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, άτομα μη έχοντα εργασία βρίσκονταν χθες στο σημείο και τραυματίστηκαν, ένα εκ των οποίων θανάσιμα, εξ’ αιτίας της κατάρρευσης της γέφυρας.

Στο σημείο επιχειρούν μέλη της Πυροσβεστικής, η ομάδα ΙΚΑΡΟΣ καθώς και η ΕΜΑΚ, ενώ στο σημείο βρέθηκαν η Υφυπουργός Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο Υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης. Η ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών επικοινώνησε με την αρμόδια Εισαγγελία, ενώ διεξάγεται προανάκριση από το Α’ Αστυνομικό Τμήμα Πατρών. Ήδη η ΕΛΑΣ προχώρησε στις συλλήψεις του υπευθύνου του έργου, του υπευθύνου του εργοταξίου και δύο χειριστών. Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης.

Απευθύνουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος και τις ευχές μας για ανάρρωση στους τραυματίες.

Σήμερα, σε λίγη ώρα θα μιλήσει στη Βουλή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Αύριο αναμένεται η ψήφιση του νομοσχεδίου με το οποίο, αίρονται οι περιορισμοί για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, προκειμένου να μπορούν να ασκούν αυτό τους το δικαίωμα από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

Σήμερα, την ημέρα που γιορτάζουμε την επέτειο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας, θα αποκατασταθεί μια χρόνια αδικία που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας στο εξωτερικό. Ελπίζουμε πως όλα τα κόμματα θα δείξουν πνεύμα ενότητας και ευθύνης και θα στηρίξουν το νομοσχέδιο για να διορθώσουμε όλοι μαζί αυτή την άδικη εκκρεμότητα.

Η Κυβέρνηση συνεχίζει να ενώνει τους Έλληνες, επενδύοντας στην ενίσχυση της εθνικής ενότητας, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις.

Όπως ανακοίνωσε πριν λίγο ο Υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, χθες, η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας κατόπιν και αιτήματος του Υπουργού πραγματοποίησε, τις ώρες που απαγορευόταν η διανομή φαγητού και σε περιοχές που η θερμοκρασία λόγω του καύσωνα ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένη, παραγγελίες για διανομή φαγητού μέσα από τις δύο μεγάλες πλατφόρμες που κυρίως όλοι χρησιμοποιούμε για την παραγγελία των φαγητών μας, στην efood και στη wolt.

Δυστυχώς και οι δύο εταιρείες παρά το νόμο παρέδιδαν κανονικά, αδιαφορώντας για τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων διανομέων. Ήδη η Ανεξάρτητη Επιθεώρηση καταλογίζει τα αναλογούντα πρόστιμα.

Πρόστιμα συνολικού ύψους 1.440.000 ευρώ επιβλήθηκαν από τη Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) σε τρεις μεγάλες αλυσίδες πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, καθώς σε ελέγχους της διαπιστώθηκε ότι παραβίαζαν το άρθρο 15 του νόμου 4177/2013, όπως ισχύει, και σε εφαρμογή της ΥΑ 35935/2023 "Κώδικας δεοντολογίας περί ανακοίνωσης μειωμένης τιμής σε περίοδο εκπτώσεων".

Συγκεκριμένα: επιβάλλεται::

•Πρόστιμο 560.000 ευρώ στην εταιρεία «Πλαίσιο COMPUTERS AEBE».

•Πρόστιμο 520.000 ευρώ στην εταιρεία «PUBLIC RETAIL ΜΟΝ. Α.Ε».

•Πρόστιμο 360.000 ευρώ στην εταιρεία «Praktiker Hellas ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΟΝ. Α.Ε.».

Βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης, όπως είχε πει και ο Πρωθυπουργός στην επίσκεψή του στο Υπουργείο Ανάπτυξης είναι να ενταθούν οι έλεγχοι στην αγορά, ιδιαίτερα όταν παρατηρούνται φαινόμενα αδικαιολόγητων κερδών, με στόχο την πάταξη της ακρίβειας, της αισχροκέρδειας και την προστασία των εργαζομένων. Σε αυτό το ζήτημα δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Οι αποφάσεις εκδίδονται για να τηρούνται.

Την Τετάρτη αναμένεται η ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Το νομοσχέδιο αυτό εμπεριέχει το 50% του προεκλογικού μας προγράμματος για την οικονομία.

Στοχεύει στην άμεση και έμμεση ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος όλων των πολιτών και την διαφάνεια στα οικονομικά του τόπου με:

Τις αυξήσεις στο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια, με το μέσο ετήσιο όφελος ανά υπάλληλο αυξάνεται σε 2.084 ευρώ μικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά

τις παρεμβάσεις για την αύξηση του αφορολόγητου, τη μείωση φόρων και εισοδηματικές ενισχύσεις,

τις παρεμβάσεις για τους νέους με το youth pass και το πρόγραμμα «Σπίτι μου»,

τα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής,

την κοστολόγηση των προεκλογικών προγραμμάτων των κομμάτων.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι να βελτιώνεται καθημερινά η ζωή των πολιτών, το διαθέσιμο εισόδημά τους, να συνεχίσουν να μειώνονται φόροι και όλα αυτά χωρίς να εκτροχιάζονται τα δημόσια οικονομικά. Με συγκεκριμένες, μετρήσιμες και κοστολογημένες πολιτικές.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε νωρίτερα , με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Nikolai Denkov, ενώ, ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε για τη βοήθεια της Βουλγαρίας αυτές τις δύσκολες στιγμές ενώ κατά τη διάρκεια της συνάντησης των αντιπροσωπειών συζητήθηκε η προοπτική ενίσχυσης των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων. Ανταλλάγησαν ακόμη απόψεις για την συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, των μεταφορών και της διασυνδεσιμότητας, καθώς και εγχειρήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Συζητήθηκαν ακόμη θέματα ευρωπαϊκής ατζέντας, όπως το Μεταναστευτικό καθώς και η συμμετοχή της Βουλγαρίας στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ως τιμώμενη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια