Header Ads

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΑ (Φ. 1848)

 

«ΙΖ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2023»

ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΕΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΑΓΙΩΝ ΤΙΜΗΣΕ Η Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΕΧΘΕΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023 ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ Ι. ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ Ι. ΕΙΚΟΝΩΝ ΠΑΝΑΓΙΑΣ «ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ» ΚΑΙ ΤΩΝ ΩΣ ΑΝΩ ΑΓΙΩΝ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ Ι. ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.

 

Στο πλαίσιο των Εορταστικών Εκδηλώσεων προς τιμήν του Αγίου Απ. Παύλου με τον τίτλο: «ΙΖ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2023», με την παρουσία σύμπαντος του Ι. Κλήρου και των Μοναχικών Ταγμάτων της Ι. Μητροπόλεώς μας, με την συμμετοχή ευσεβούς Εκκλησιάσματος, με απόδοση τιμών από το άγημα της Σχολής Μηχανικού και υπό τον παιανισμό της Φιλαρμονικής του Δήμου Κορινθίων, ώστε να αποδοθεί η δέουσα Εκκλησιαστική τιμή, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα της Τετάρτης, 21 Ιουνίου 2023, η υποδοχή των Ι. Λειψάνων των: Τιμίου Προδρόμου, Αποστόλων Ιάσονος και Ακύλα, Ιερομαρτύρων Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Διονυσίου του Α΄, Επισκόπου Κορίνθου, και Βλασίου, Αγίων Σωφρονίου Ιεροσολύμων, Μακαρίου Κορίνθου και Σεραφείμ Φαναρίου, Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, Αγίων Μαρτύρων Κοδράτου και Λεωνίδου και της συνοδείας αυτού, Οσίων Παταπίου, Νίκωνος του Νέου και Οσίας Υπομονής, προερχομένων εκ των Ι. Μονών της Ι. Μητροπόλεως μας και η υποδοχή των Ι. Εικόνων της Παναγίας «ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ», αντιγράφου εκ της Ι. Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου και των εν Κορινθία Αγίων.

Μετά το πέρας της υποδοχής των Ι. Λειψάνων στα προπύλαια του Ι. Καθεδρικού Ναού υπό του φιλοξενούμενου Σεβ. Μητροπολίτου Ελενουπόλεως κ. Ιωακείμ, εκ του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου και του Θεοφ. Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως μας Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου ακολούθησε εντός του Ι. Ναού η «έξοδος» του Ι. Λειψάνου του Αγίου Αποστόλου Παύλου, του αποτεθησαυρισμένου από του έτους 2011 εις τον αυτόν Ι. Ναό και η «ενθρόνισις» του εις τον καθορισμένο τόπο στο κέντρο του Ι. Ναού.

Στην συνέχεια τελέσθηκε, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ελενουπόλεως κ. Ιωακείμ, συγχοροστατούντων του σεπτού Ποιμενάρχου μας και του Θεοφ. Επισκόπου Κεγχρεών και συμμετεχόντων των Ιερέων της πόλεως Κορίνθου, ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετ᾿ Αρτοκλασίας. Ακολούθησε η καθιερωμένη Ι. Αγρυπνία προς τιμήν πάντων των εν Κορινθία Αγίων ιερουργούντος του Θεοφ. Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου και συμπροσευχομένου του Σεβ. Μητροπολίτου μας. Στο τέλος της Ι. Αγρυπνίας ο άγιος Κεγχρεών ομιλών επεσήμανε την «ευλογία» που έχουμε μια εβδομάδα πριν από την εορτή του Πολιούχου μας Αποστόλου Παύλου να υποδεχόμαστε και να τιμούμε όλους εκείνους τους Αγίους που αποτελούν τους εύχυμους αγιοπνευματικούς καρπούς της Ευαγγελικής σποράς του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο με την μέριμνα του Σεβ. Ποιμενάρχου μας και προέτρεψε το εκκλησίασμα να μετέχει σε όλες τις λατρευτικές συνάξεις των «ΙΖ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2023». Στην Ι. Αγρυπνία έψαλαν οι Ιεροψάλτες του Καθεδρικού Ι. Ναού με μέλη της χορωδίας του Συλλόγου Ιεροψαλτών Κορινθίας «ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Ο ΥΜΝΟΓΡΑΦΟΣ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ευσεβείς προσκυνητές με πίστη και προσμονή δεν σταμάτησαν να προσέρχονται προς ασπασμό των Ι. Λειψάνων και να λαμβάνουν την εξ αυτών ευλογία μέχρι και το πέρας της Ι. Αγρυπνίας αποδίδοντας την δέουσα τιμή και τον σεβασμό προς όλους τους εν Κορινθία Αγίους και κυρίως στον ιδρυτή της Εκκλησίας μας Απόστολο Παύλο!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ!

 

Τέλος φόρμας

Ποιες προσωπικότητες θα τιμήσει φέτος στην εορτή του Απόστολου Παύλου ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος 

Κατά τον εορτασμό σήμερα της εορτής του Απόστολου των Εθνών Παύλου ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος θα τιμήσει όπως συνηθίζει κάθε χρόνο τέτοια  μέρα με το χρυσό Μεγάλο Σταυρό Α΄ Τάξεως του Αγίου Αποστόλου Παύλου, την πρώην Αντινομάρχη Κορινθίας και επιχειρηματία  Άννα Κοντονή,, η οποία μαζί με  τον θανόντα σύζυγό της  Νικολάου Κοντονή και την οικογένειά τους
υπηρέτησαν την πατρίδα και στήριξαν εμπράκτως και επανειλημμένως το έργο της Τοπικής μας Κοινωνίας και   Εκκλησίας, τον Νομικό Σύμβουλο της Ι. Μητροπόλεως μας Πέτρο Θωμαΐδη,
την Διευθύντρια της Εφορίας Κορίνθου  Κωνσταντίνα Σαρελάκου
και τους Ιεροψάλτες του Καθεδρικού Ι. Ναού Αναστάσιο Γκιούλη και Ιωάννη Λιούντρη
για τις ξεχωριστές ο καθένας προσφορές τους στο έργο της Ι. Μητροπόλεως μας.

Ολοκληρώνοντας, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, κάλεσε τους Πιστούς
να συμμετάσχουν στον Μέγα Πανηγυρικό Συνοδικό Εσπερινό
που θα πραγματοποιηθεί στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου Κορίνθου
προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου του Β΄,
την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023, στην Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία της Πέμπτης 29 Ιουνίου 2023 στον ίδιο Ι. Ναό αλλά και στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό στο Βήμα του Γαλλίωνος
(εντός του Αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Κορίνθου) δείχνοντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο,
την ευγνωμοσύνη τους στον ιδρυτή της Τοπικής μας Εκκλησίας Απόστολο Παύλο!

 

«ΙΖ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2023»

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ

Ι. ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ

 

Στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αγίου Απ. Παύλου λειτούργησε χθες Κυριακή, 25 Ιουνίου 2023, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, στο πλαίσιο των Εορταστικών Εκδηλώσεων των «ΙΖ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΩΝ 2023»

Λίγο πριν την απόλυση της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, ανακοίνωσε στους Πιστούς ότι αύριο Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2023, στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου και ώρα 16:00 θα πραγματοποιηθεί εθελοντική αιμοδοσία. Η Ι. Μητρόπολή μας, ως πρωτοπόρος και σε αυτόν τον τομέα της φιλανθρωπικής δράσης, αντιλαμβάνεται την υποχρέωσή της να ομοιάσει και σε αυτό το ιδιαίτερο τμήμα υπηρεσίας «προσφοράς ζωής» στον Χριστό, που ως «πρώτος αιμοδότης» έδωσε το Τίμιο Αίμα Του προς πόσιν των Πιστών «εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν καί εἰς ζωήν αἰώνιον».

Ολοκληρώνοντας, κάλεσε τους Πιστούς να συμμετάσχουν στον Μέγα Πανηγυρικό Συνοδικό Εσπερινό που θα πραγματοποιηθεί στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου Κορίνθου προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου του Β΄, την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023, στην Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία της Πέμπτης 29 Ιουνίου 2023 στον ίδιο Ι. Ναό αλλά και στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό στο Βήμα του Γαλλίωνος (εντός του Αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Κορίνθου) δείχνοντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο, την ευγνωμοσύνη τους στον ιδρυτή της Τοπικής μας Εκκλησίας Απόστολο Παύλο!                      

  

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια