Header Ads

Η κίνηση «ματ» του ΑΓΕΕΘΑ που επέφερε «πλήγμα» στην Τουρκία (Φ. 1846)

 

 

Πηγή: Μαρίνος Γκασιάμης 5Apostagma.gr

Ίσως η Άγκυρα ποντάρει στην μετά Μπάϊντεν εποχή στις ΗΠΑ και ανεβάζει σιγά σιγά την ένταση και πάλι. ΗΤουρ­κία έχει επανέλθει στις προκλήσεις κα συνεχείς αμφισβητή­σεις του status quo ειδικά σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσό­γειο με μόνη διαφορά ότι προς το παρόν δεν χρησιμοποιεί την πολεμική της αεροπορία.

Τα όσα είπε ο Ερντογάν στα κατεχόμενα είναι χαρακτη­ριστικά καθώς φάνηκε χωρίς καμιά θολούρα ότι τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο η Τουρκία είναι αποφασισμένη αν δεν πάρει αυτό που θέλει, να σκληρύνει και πάλι την στάση της, διατεθειμένη αυτή την φορά ακόμα και να ανοί­ξει την…πύλη του φρενοκομείου, άσχετα από τα εάν πραγ­ματικά έχει σε στρατιωτικό επίπεδο τις δυνατότητες για να το επιτύχει, ίσως γιατί ποντάρει στην μετά Μπάϊντεν εποχή στις ΗΠΑ.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της προσπάθειας ανα­γνώρισης του ψευδοκράτους από την πίσω πόρτα μέσω της άσκησης έρευνας - διάσωσης ANATOLIAN PHOENIX στην οποία ενέταξε εντέχνως το ψευδοκράτος, καλώντας παράλληλα Ισπανία και Πολωνία.

Ευτυχώς αποχώρησαν τελικά και οι Πολωνοί και οι Ισπα­νοί από την Άσκηση έρευνας - διάσωσης ANATOLIAN PHOENIX η οποία διεξάγεται από 6-16 Ιουνίου στην τουρ­κική ενδοχώρα. Σε ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας στις 9 Ιουνίου, αναφέρθηκε ότι εκτός από τουρ­κικά μαχητικά αεροσκάφη, συμμετέχουν το Αζερμπαϊτζάν, το Κατάρ, η Πολωνία, η Ισπανία και εκπρόσωποι του ψευ­δοκράτους.

Άμεσα κατόπιν οδηγιών του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ενημερώ­θηκαν οι Ακόλουθοι Άμυνας Ισπανίας και Πολωνίας στην Άγκυρα σχετικά με τη συμμετοχή τους σε άσκηση που συμ­μετέχει το παράνομο ψευδοκράτος, με ότι αυτό συνεπάγε­ται. Απάντησαν ότι συμμετέχουν με παρατηρητές και ότι σε καμία από τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν για την Άσκηση δεν αναφέρθηκε το γεγονός ότι θα συμμετέχει το ψευδοκράτος. Αφού ενημερώθηκαν οι Υπουργοί Άμυ­νας Ισπανίας και Πολωνίας διέταξαν την απόσυρση των παρατηρητών τους από την άσκηση κάτι το οποίο τελικά πραγματοποιήθηκε.

Η έγκαιρη και άμεση αντίδραση του ΓΕΕΘΑ έφερε το επι­θυμητό αποτέλεσμα και βλέπουμε ότι παρά την σχετική «ηρεμία» συνεχίζουν να προωθούν τις ανυπόστατες επι­διώξεις τους. Απέκρυψαν επιμελώς από τους Πολωνούς και τους Ισπανούς κατά την διάρκεια των συσκέψεων που πραγματοποιούνται πάντοτε πριν από διεθνείς ασκήσεις, την συμμετοχή του παράνομου ψευδοκράτους. Προφανώς εφόσον αποσύρθηκαν οι Ισπανοί και οι Πολωνοί, έχουν υποστεί «πλήγμα».

Δεν είναι τυχαία επίσης τα όσα είπε ο Ερντογάν κατά την παραμονή του στα κατεχόμενα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία και το ψευδοκράτος θα χρησιμοποιήσουν μέχρι τέλους τα δικαιώ­ματα τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κάνοντας δε το μαύρο άσπρο τόνισε πως η τουρκική πλευ­ρά υιοθέτησε πάντοτε εποικοδομητική και προσανατολι­σμένη στο αποτέλεσμα στάση στο Κυπριακό, ο Ερντογάν είπε: «Οι Τουρκοκύπριοι δεν ήταν ποτέ μειονότητα και δεν θα είναι ποτέ. Όσοι αγνοούν αυτές τις πραγματικότητες συ­νεχίζουν τα όνειρά τους να είναι οι μοναδικοί κυρίαρχοι του νησιού. Συνιστώ σε όσους το πιστεύουν αυτό να αντι­μετωπίσουν τις πραγματικότητες. Κανείς δεν αντέχει να χά­σει άλλα 50 χρόνια. Εάν πρόκειται να υπάρξει επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι αναγνώριση της ΤΔΒΚ».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια