Header Ads

Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε και ως αντιπολίτευση – Επιδερμικός ο λόγος του ΠΑΣΟΚ (Φ. 1843)

 Πηγή:  Σύνταξη ΙΝ  24 Μαΐου 2023

«Ήμουν σίγουρος ότι θα πετυχαίναμε μεγάλη νίκη, αλλά δεν περίμενα τέτοια διαφορά της ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ήξερα ότι πηγαίναμε πολύ καλά. Ήμουν σίγουρος ότι θα πετυχαίναμε μεγάλη νίκη, αλλά δεν περίμενα τέτοια διαφορά της ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν σίγουρα μία ευχάριστη έκπληξη που με γεμίζει με περισσότερη ευθύνη για την επόμενη ημέρα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ALPHA, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε πως «σίγουρα κερδίσαμε εμείς, σίγουρα έχασε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Κέρδισε όμως και η κοινωνία, γιατί καταφέραμε να αλλάξουμε το υπόδειγμα της πολιτικής συμπεριφοράς. Νικήθηκε η τοξικότητα».

Όπως είπε, «δεν υπήρχε κανείς πρωθυπουργός στη μεταπολίτευση που να υβρίστηκε περισσότερο από εμένα. Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι, έχουμε πολλά να αντιμετωπίσουμε. Ελπίζω οι αντίπαλοί μας να πήραν τα μηνύματά τους, να κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ την αυτοκριτική τους».

«Στις εκλογές που έρχονται θα ψηφίσουμε ποιος θα είναι κυβέρνηση και όχι ποιος θα είναι αντιπολίτευση. Το τι συμβαίνει στην αντιπολίτευση αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ», ανέφερε επίσης.

Όσο για το debate μεταξύ του ιδίου και του Αλέξη Τσίπρα, για το οποίο είχε πει ότι έχει νόημα να γίνει πριν τις δεύτερες εκλογές, στις οποίες θα επιλέξουμε πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε πως, με τις παρούσες συνθήκες, δεν έχει νόημα να γίνει, γιατί «είναι ξεκάθαρο ποιος ήταν πρώτος στις εκλογές».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε και ως αντιπολίτευση – Το ΠΑΣΟΚ θέλει να γυρίσει στο ’80»

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «απέτυχε και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση», προσθέτοντας πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν το ΠΑΣΟΚ θα πετύχαινε περισσότερο σε αυτό τον ρόλο, αφού όπως είπε «άκουσα ένα λόγο επιδερμικό από το ΠΑΣΟΚ.  Όπως έχω πει, το ΠΑΣΟΚ θέλει να επιστρέψει στις μεγάλες δόξες του 1980, ενώ είμαστε στο 2023», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς αν θα είχε παραιτηθεί σε περίπτωση εκλογικής ήττας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε χαρακτηριστικά: «Εμείς στη ΝΔ έχουμε μία παράδοση που τηρούμε πάντα. Δεν ξέρω τι θα κάνουν τα άλλα κόμματα».

Όσο για τις εκλογές της 2ης Ιουνίου, τόνισε πως «η νέα κάλπη είναι δύσκολη και για εμάς στη ΝΔ», καθώς «ο πήχης ανεβαίνει όσο ανεβαίνει το ποσοστό.  Οι πολίτες θα πρέπει να επανεπιβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη στη ΝΔ. Χρειάζεται αυτοδυναμία για να μην ξαναμπαίνουμε σε περιπέτειες. Δεν πιστεύω ότι οι πολίτες φοβήθηκαν, ψήφισαν θετικά για τη δουλειά που έγινε», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης ΝΔ, είπε πως «θα υπάρξει σημαντικό rotation», τονίζοντας ότι «η πιθανότητα συνέχισης σε ένα υπουργείο είναι μικρή. Θα μιλάμε για άλλη κυβέρνηση από αυτή της προηγούμενης τετραετίας».

«Ελπίζω ο Ερντογάν να ξέχασε το ‘Μητσοτάκης γιοκ’»

Μιλώντας για την στάση της Τουρκίας, η οποία αυτή την Κυριακή εκλέγει νέο πρόεδρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «δεν αλλάζουν οι βασικές τουρκικές διεκδικήσεις», όποιος και να εκλεγεί.  Και προσέθεσε: «Δεν ανησυχώ για το μεσοδιάστημα. Κρατώ ότι οι τόνοι είναι χαμηλότεροι. Και η νέα τουρκική κυβέρνηση θα περιμένει να δει ποιος θα εκλεγεί στην Ελλάδα.

»Όσο καλύτερο κι αν είναι το κλίμα, οι βασικές τουρκικές διεκδικήσεις δεν φαίνεται να αλλάζουν.  Έχει πολύ μεγάλη σημασία ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Δεν σημαίνει ότι ντε και καλά θα πρέπει να είμαστε στα πρόθυρα θερμού επεισοδίου.

»Έχουμε διάφορα ζητήματα με την Τουρκία. Δεν θα συζητήσουμε για θέματα κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

»Θα επιδιώξω εάν είμαι πρωθυπουργός στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ να έχω συνάντηση με τον Ερντογάν. Ελπίζω να έχει ξεχάσει αυτά που έλεγε για εμένα πως δεν θέλει να με ξαναδεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια