Header Ads

Έκθεση κόλαφος του ΟΑΣΕ (Φ. 1843)

 

Έκθεση κόλαφος του ΟΑΣΕ για το πως ο Ερντογάν νίκησε στις τουρκικές εκλογές-Όλο το παρασκήνιο


 


Πηγή: 5Apostagma.gr Παναγιώτης Νάστος 21.5.2023

Ειδικοί λογισμικού και εκλογών διαπίστωσαν ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, ψήφισαν πολλές φορές με πλασματικές ταυτότητες,με τον ΥΠΕΣ Σοϊλού να έχει κομβικό ρόλο ως επικεφαλής της Διεύθυνσης Υποθέσεων Πληθυσμού και Ιθαγένειας Είναι γεγονός ότι το αποτέλεσμα των Προεδρικών εκλογών στην Τουρκίας της 4ης Μαΐου ήταν αναπάντεχο για την πλειοψηφία των Δυτικών αναλυτών, αφού ο Ερντογάν πέτυχε νίκη αποσπώντας το 49,52% των ψήφων έναντι 44,88% του αντιπάλου του Κιλιτσντάρογλου. Σύμφωνα με Διεθνές ΜΜΕ.σε σχετική έκθεσή του του ο ΟΑΣΕ αναφέρει ότι ο Ερντογάν απολάμβανε ένα αδικαιολόγητο πλεονέκτημα στις εκλογές, επισημαίνοντας:
Η κοινή αποστολή παρατηρητών από το Γραφείο του ΟΑΣΕ για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ODIHR), την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ (OSCE PA) και την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), δήλωσε ότι ο νυν πρόεδρος και τα κυβερνώντα κόμματα απολάμβαναν ένα αδικαιολόγητο πλεονέκτημα κατά τις εκλογές της 14ης Μαΐου στην Τουρκία, σε δήλωση προκαταρκτικών πορισμάτων και συμπερασμάτων που δημοσιεύθηκε πρόσφατα. Η δήλωση περιλάμβανε επίσης το γεγονός ότι οι συνεχείς περιορισμοί στις θεμελιώδεις ελευθερίες του συνέρχεσθαι, του συνεταιρίζεσθαι και της έκφρασης, εμπόδισαν τη συμμετοχή ορισμένων πολιτικών και κομμάτων της αντιπολίτευσης, της κοινωνίας των πολιτών και των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης στην εκλογική διαδικασία. Η προνομιακή μεταχείριση των κρατικών ΜΜΕ υπέρ του Ερντογάν. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η Λαϊκή Συμμαχία που τον υποστηρίζει καλύφθηκαν ευρέως και ευνοϊκά στα μέσα ενημέρωσης, ιδιαίτερα από κρατικούς οργανισμούς μέσων ενημέρωσης, αναφέρει η δήλωση. Επιπλέον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υποψήφιος για την Προεδρία Κιλιτσντάρογλου δεν εμφανίστηκε ως καλεσμένος, σε κανένα κρατικό μέσο ενημέρωσης. Τα αποτελέσματα της παρακολούθησης των μέσων ενημέρωσης καταδεικνύουν ότι τα δημόσια δελτία ειδήσεων της Τουρκικής Ραδιοφωνικής και Τηλεόρασης (TRT), TRT-1 και TRT Haber, έδειξαν σαφή προκατάληψη προς τη Λαϊκή Συμμαχία και τον κ. Ερντογάν, ο οποίος έλαβε συνολικά 44 και 45 τοις εκατό της πολιτικής σχετικής κάλυψης, κυρίως θετικού τόνου. Αυτά τα μέσα δεν έκαναν διάκριση μεταξύ της κάλυψης του κ. Ερντογάν ως προέδρου και υποψηφίου, παρουσιάζοντας συχνά δραστηριότητες εκστρατείας ως κάλυψη του προέδρου, υπερβαίνοντας την ανάγκη ενημέρωσης για τακτικές δραστηριότητες ενός δημόσιου λειτουργού.
Αντίθετα, η Εθνική Συμμαχία και ο κ. Κιλιτσντάρογλου έλαβαν συνολικά 28 και 25 τοις εκατό, ενώ η Συμμαχία Εργασίας και Ελευθερίας έλαβε το 7 και 5 τοις εκατό της κάλυψης των δελτίων ειδήσεων, όλα κυρίως σε αρνητικούς τόνους», αναφέρει η δήλωση. Τα χαρακτηριστικά της προεκλογικής εκστρατείας Η ίδια η εκστρατεία ήταν ανταγωνιστική και σε μεγάλο βαθμό ελεύθερη για τους περισσότερους διαγωνιζόμενους, σύμφωνα με την αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ. Ωστόσο, σημειώνεται έντονη πόλωση, σκληρή ρητορική, περιπτώσεις κατάχρησης διοικητικών πόρων καθώς και πίεση και εκφοβισμό που αντιμετώπισε ένα κόμμα της αντιπολίτευσης. Για πολλούς στην Τουρκία, το γεγονός ότι οι εκλογές χαρακτηρίζονται ανταγωνιστικές από τους διεθνείς θεσμούς δεν σημαίνει ότι ήταν δίκαιες. Οι καταγγελίες των κομμάτων- ψηφοφόρων της αντιπολίτευσης Οι ψηφοφόροι της αντιπολίτευσης που εξέφρασαν αμφιβολίες για τα αποτελέσματα των εκλογών της 14ης Μαΐου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι της γνώμης ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια σχετικά με ισχυρισμούς περί ασυνέπειας μεταξύ των αποτελεσμάτων των κάλπες και των στοιχείων του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι εντόπισε αντικρουόμενα αποτελέσματα σε 2.269 κάλπες στις προεδρικές εκλογές και σε 4.825 κάλπες στις βουλευτικές εκλογές. Εν τω μεταξύ, ο εξέχων δημοσιογράφος Can Ataklı εξέφρασε έναν ισχυρισμό που είχε εμφανιστεί στο παρελθόν στον ειδησεογραφικό ιστότοπο TR724 πριν από τις εκλογές, στο κανάλι του στο YouTube χθες.
Εκατοντάδες χιλιάδες ψήφισαν με πλαστές ταυτότητες πολλές φορές. Ο Atakli είπε στους θεατές ότι ειδικοί λογισμικού και εκλογών διαπίστωσαν ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, ψήφισαν πολλές φορές με πλασματικές ταυτότητες, σύμφωνα με μια αναφορά που υποβλήθηκε στον Εκρέμ Ιμάμογλου, δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης και υποψήφιο αντιπρόεδρο της αντιπολίτευσης.
Ο μάγειρας Σοϊλού και ο χειρισμός των καταγγελιών Ο TR724 ισχυρίστηκε προηγουμένως ότι αυτή την απάτη διαχειριζόταν ο Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος διευθύνει επίσης τη Διεύθυνση Υποθέσεων Πληθυσμού και Ιθαγένειας του υπουργείου, την αρχή που εκδίδει εθνικές ταυτότητες. Η δήλωση του ΟΑΣΕ ανέφερε επίσης ότι η διαδικασία για τον χειρισμό των καταγγελιών σε όλα τα επίπεδα της εκλογικής διοίκησης στερείται διαφάνειας και ότι οι αποφάσεις της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής που δημοσιεύτηκαν γενικά δεν ήταν επαρκώς αιτιολογημένες.
Ο ΟΑΣΕ σημείωσε ότι η εκλογική διοίκηση διαχειρίστηκε αποτελεσματικά τις τεχνικές προετοιμασίες για τις εκλογές στη νότια Τουρκία, η οποία επλήγη από διπλούς σεισμούς τον Φεβρουάριο, και τήρησε τις περισσότερες νόμιμες προθεσμίες παρά τις σημαντικές προκλήσεις που προκάλεσαν οι σεισμοί.
Αυξήθηκε περιέργως ο αριθμός των ψηφοφόρων στις σεισμόπληκτες περοχές Ωστόσο, πολλοί ψηφοφόροι που εξέφρασαν αμφιβολίες για τα αποτελέσματα των εκλογών θεωρούν επίσης ύποπτο ότι ο αριθμός των ψηφοφόρων στη σεισμόπληκτη περιοχή έχει αυξηθεί παρά τις τεράστιες απώλειες ζωών και το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι μετακόμισαν σε άλλες πόλεις, δηλώνοντας ότι η αύξηση δεν σχετίζεται με τον ρυθμό αύξησης του πληθυσμού. Ο Ερντογάν αύξησε την ψήφο του στην περιοχή που επλήγη από τον σεισμό παρά την αποτυχία του να παραδώσει βοήθεια και να στείλει σωστικά συνεργεία αμέσως μετά το χτύπημα της καταστροφής. Ο ΟΑΣΕ είχε επίσης ανακοινώσει ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είχαν ίσους όρους για την εκστρατεία στις εκλογές της 24ης Ιουνίου 2018 στην Τουρκία και ότι ο Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα απολάμβαναν αδικαιολόγητο πλεονέκτημα. Ο δεύτερος γύρος της 28ης Μαΐου θα καθορίσει εάν ο Ερντογάν θα συνεχίσει να διοικεί τη χώρα ή εάν ο κύριος αντίπαλός του Κιλιτσντάρογλου θα τερματίσει την 20ετή βασιλεία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια