Header Ads

Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου (Φ. 1841)

 

Μεγάλη επιτυχία

του 1ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου

«Κόρινθος, Μητρόπολη και Αποικίες»

Το πρώτο βήμα, έγινε!

Υπερήφανοι οι Κορίνθιοι  για την ιστορική καταγωγή τους.

 Η ΚΟΡΙΝΘΟΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

 


 Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του 1ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου δράματος Κορίνθου και του Διεθνούς συμποσίου για το Αρχαίο Δράμα στην Εκπαίδευση 5 με 7 Μαΐου στην Κόρινθο.

Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι η αρχική ιδέα εξελίχθηκε σε ένα δυναμικό θεσμό, που μπορεί να ξαναβάλει την Κόρινθο στο επίκεντρο της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας.

 

Όλες οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από τον Δήμο Κορινθίων και το Κέντρο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου.

 


Ο Δήμος Κορινθίων συνεργάσθηκε και με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας για τη συμμετοχή των σχολείων του Δήμου.

Την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ κήρυξε ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος, που τόνισε ότι: «Σήμερα η Κόρινθος κάνει το πρώτο βήμα μιας συναρπαστικής διαδρομής, συναντώντας τις αποικίες της μέσω του πολιτισμού και δημιουργώντας έναν σημαντικό θεσμό πολιτισμού και ανάπτυξης.

 

Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα, πέρυσι, στις Συρακούσες και ενώπιον χιλιάδων θεατών αναλάβαμε την ευθύνη να δημιουργήσουμε έναν νέο θεσμό επικοινωνίας της Κορίνθου με τις αποικίες της, μέχρι σήμερα ήταν μια συναρπαστική διαδρομή.

Η Κόρινθος ανανεώνει τους δεσμούς της με τις αποικίες της και με συνδετικό ιστό το Αρχαίο Δράμα και τη νεολαία, δημιουργεί σχέσεις ισχυρές!

Δημιουργείται ένας σημαντικός θεσμός και κάθε χρόνο θα επαναλαμβάνεται το φεστιβάλ αυτό. Στόχος μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να δημιουργήσουμε ένα διευρυμένο δίκτυο επικοινωνίας πολιτιστικών ανταλλαγών και συνεργασίας, προσφέροντας ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά μας.»

 


Το παρών έδωσε και ο πρ. Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου που  χαιρέτισε την εκδήλωση αναφέροντας μεταξύ άλλων:

 «Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι στην Κόρινθο σήμερα και συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία. Είμαι εντυπωσιασμένος από τις παραστάσεις των νέων από την Αλβανία, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και τεράστιων τεχνολογικών εξελίξεων έχουμε περισσότερο από ποτέ ανάγκη τη Σοφία των αρχαίων.

Χρειαζόμαστε τα μηνύματά τους όπου μας δίδαξαν μέσα από το θέατρο πόσο επικίνδυνη είναι η αλαζονεία της εξουσίας, πόσο επικίνδυνη είναι η αυθαιρεσία της εξουσίας και πόσο η δημοκρατία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να φτιάξουμε μια κοινωνία στα ανθρώπινα μέτρα. Συγχαρητήρια σε όλους, νέες νέους δασκάλους διοργανωτές.

Ελπίζω αυτή η εμπειρία να σας έδωσε νέες φιλίες, μηνύματα αισιόδοξα για τη ζωή σας  και αυτή η διοργάνωση να γίνει θεσμός όπως τα μηνύματα ειρήνης δημοκρατίας  των λαών να ακουστούν εδώ μέσα από τους νέους σε όλη την γη.» κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

 


Στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ έδωσε το παρών και ο Φάμπιο Γκρανάτα, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού της πόλης των Συρακουσών, που μετέφερε τους χαιρετισμούς του Δημάρχου του, συνεχάρη τον κ. Νανόπουλο και τους Κορίνθιους για την τόσο σημαντική και απαραίτητη πρωτοβουλία τους και μετέφερε πρόσκληση για επίσκεψη στις Συρακούσες.

 

Παράλληλα η Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Κερκυραίων Μαρία Ζερβού, αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς και τις ευχαριστίες της Δημάρχου Μερόπης Υδραίου, συνεχάρη τον Δήμαρχο Βασίλη Νανόπουλο, την Εύη Κοκκίνου και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης για την πρωτοβουλία τους και τόνισε την εκπαιδευτική σπουδαιότητα του Φεστιβάλ καταλήγοντας: «Σήμερα είμαστε εδώ όλοι μαζί επιβεβαιώνοντας τους μακρότατους δεσμούς ιστορικής συνάφειας των λαών μας και έτοιμοι να εμπνευστούμε από την αρχαία ιστορία και το κοινό μας παρελθόν.»

 


Στο Φεστιβάλ  συμμετείχαν  εκπρόσωποι από τις Συρακούσες, το Φιέρι και την Σκόδρα της Αλβανίας, την Κέρκυρα, την Λευκάδα, το Αντίρριο και, φυσικά, τα σχολεία της Κορίνθου.

 


Εύη Κοκκίνου:

«Μια συναρπαστική αφετηρία!»

Μιλώντας για τον σχεδιασμό και την στόχευση του φεστιβάλ και του συνεδρίου η υπεύθυνη Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Δ.Ν. Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου κα Εύη Κοκκίνου ανέφερε ότι: «Αυτές τις μέρες γίναμε  μάρτυρες σε μια συναρπαστική αφετηρία ενός δυναμικού θεσμού, που είναι στο χέρι μας να του δώσουμε δύναμη να πάει ψηλά και μακριά.

 

 


 

Η Κόρινθος συνομιλεί με τις αποικίες της, αλλά και όλο τον κόσμο, σε μια γιορτή πολιτισμού και επικοινωνίας.

Όλοι εμείς που εργαστήκαμε πολλούς μήνες για τη διοργάνωση, σήμερα είμαστε ικανοποιημένοι που αντικρίσαμε την χαρά και την ικανοποίηση στα μάτια των παιδιών».

Το Φεστιβάλ και το Συνέδριο υποστήριξε το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης που από την πρώτη στιγμή συνέβαλε καθοριστικά με το κύρος και την τεχνογνωσία του στην επιτυχία του νέου θεσμού.

 

 


 Στην υλοποίηση του Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου συνέβαλε αποφασιστικά και η Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα συμβάλλοντας στην αποστολή των ομάδων της Αλβανίας.

 

 

Στην συμβολή του τ. Δημάρχου Αντιρρίου και Προέδρου του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας Θοδωρή Αγγελόπουλου αναφέρθηκαν τόσο ο Δήμαρχος Βασίλης Νανόπουλος, όσο και ο Φάμπιο Γκρανάτα, που μάλιστα σημείωσε ότι «Ο Θοδωρής Αγγελόπουλος στις Συρακούσες είναι πιο γνωστός και από τον ίδιο τον Δήμαρχο Συρακουσών»!

Παραστάσεις του Φεστιβάλ παρακολούθησε και ο σκηνοθέτης και ειδικός σύμβουλος Δημάρχου Κορινθίων σε θέματα Πολιτισμού Μανούσος Μανουσάκης.

 


 Κατά τη διάρκεια των παραστάσεων αναγνώστηκε μήνυμα του σκηνοθέτη Ένκε Φεζολλάρι, που σκηνοθέτησε την παράσταση των μαθητών από την Σκόδρα της Αλβανίας, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Ο μεγαλύτερος και ο ωραιότερος λόγος που γράφτηκε από τον πατέρα της Ιστορίας τον Θουκυδίδη και ειπώθηκε δια στόματος του Περικλή: η Δημοκρατία και οι θεσμοί που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, ο Πελοποννησιακός Πόλεμος, ο Αριστοτέλης και η Δημοκρατία και ο Πολίτης, έννοιες και αξίες που ο Ελληνικός Πολιτισμός γέννησε και οι αποικίες των Ελλήνων που διασκόρπισαν και γαλούχησαν την Ευρώπη, ο πολιτισμός και η παιδεία στο σήμερα και πώς αυτά τα κείμενα είναι οχήματα για να εκπαιδεύσουμε και να αναζωπυρώσουμε το Πνεύμα και την Ψυχή είναι αυτό ακριβώς που καθιστά το Φεστιβάλ Κορίνθου σημαντικό.

 

 


 

Είναι η ίδια η ύλη και η συνδρομή του Φεστιβάλ να γεφυρώσει πολιτισμούς και να μεταλαμπαδεύσει τον Αρχαίο λόγο στο σήμερα, να πρεσβεύει τις αξίες και το Φως των κειμένων της Ελληνικής Γραμματείας.

Ο Θεσμός αυτός δίνει την ευκαιρία να συνομιλήσει η πόλη της Σκόδρας και ο Βορράς της Αλβανίας στο σήμερα τι σημαίνει Δημοκρατία, δίνει στα παιδιά αυτά να γνωρίσουν την Παγκόσμια Ελλάδα και την Κόρινθο που έχει την μεγαλύτερη αξία στον Αρχαίο κόσμο, μετά την Αθήνα και την Σπάρτη, ιστορικά και πολιτισμικά, την Κόρινθο που οφείλει να ακτινοβολεί και να μεταλαμπαδεύει τον πολιτισμό.

Η εμπειρία είναι αξέχαστη, το πώς σε διάστημα δύο μηνών  ασχολήθηκαν  και έμαθαν και περιπλανήθηκαν στην Ιστορία και το πώς τους αφορά σήμερα αυτός ο λόγος!»

 

Ξεκίνησε ο σχεδιασμός για το 2024!

 

Με την ολοκλήρωση των παραστάσεων η Εύη Κοκκίνου Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Δ.Ν. Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου τόνισε:

«Φίλες και φίλοι, ο κύκλος των εκδηλώσεων του πρώτου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου, σε λίγο ολοκληρώνεται.

Οι στιγμές που ζήσαμε, οι παραστάσεις που παρακολουθήσαμε, οι σχέσεις και οι φιλίες που αναπτύξαμε, ήδη αποτελούν πολύτιμα δώρα που θα μας ακολουθούν πάντα.

Είμαι απολύτως σίγουρη ότι από αύριο κιόλας θα αρχίσουμε να σχεδιάζουμε το φεστιβάλ του 2024!»

Παράλληλα η κα Κοκκίνου αναφέρθηκε στους συντελεστές της επιτυχίας των εκδηλώσεων τους οποίους ευχαρίστησε ονομαστικά και προσωπικά.

 


 «Πρώτα από όλους ευχαριστώ τον Δήμαρχο Κορινθίων, κ. Βασίλη Νανόπουλο για την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μου και την ανάθεση της διοργάνωσης αυτού του σπουδαίου για τον τόπο μας εγχειρήματος ως επικεφαλής μίας εκπληκτικής ομάδας!

Ευχαριστώ όλα τα μέλη της Επιτροπής και ιδιαιτέρως την Πρόεδρο και Γεν. Δ/ντρια του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης Ξένια Καλδάρα για την αμέριστη υποστήριξη όλου του εγχειρήματος και τη Νατάσα Μερκούρη, Φιλόλογο-Θεατρολόγο για την επιμέλεια του διεθνούς συνεδρίου, τον Θοδωρή Αγγελόπουλο, για το όραμα, τη διασύνδεση με τις Συρακούσες και τη συνδρομή του στις συμμετοχές των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από τη Σικελία (Συρακούσες και Palazzolo Acreide), την Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης Αλεξάνδρα Γεωργοπούλου για την πολυεπίπεδη και αποτελεσματική συνεργασία μας.

Θερμές ευχαριστίες στον Πρόεδρο του ΚΕΠΑΠ του Δήμου Κορινθίων, Αντώνη Κυριαζή, τον αντιπρόεδρο Γιώργο Μαγκλάρα και όλα τα στελέχη και το προσωπικό του ΚΕΠΑΠ που ανέλαβε τη στήριξη της 1ης δράσης του Φεστιβάλ ιδιαιτέρως δε τη Δρ. Τόνια Τζαναβάρα, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Διεύθυνσης, τη Βάνα Γιακουμάκη Προϊσταμένη Οικ. Υπ. και τον Δημήτρη Στρατουδάκη. Επίσης στον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Σπύρο Ζαχαριά, τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού Τιμολέοντα Πιέτρη και τα στελέχη των αντίστοιχων τμημάτων του Δήμου για τη στήριξη της 2ης Δράσης (Διεθνούς Συνεδρίου), τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κορίνθου Αν. Ταγαρά και τον Παναγιώτη Σακελλαράκη-Αντιπρόεδρο Σχολικής Επιτροπής και Σύμβουλο του Δημάρχου για θέματα Δια Βίου Μάθησης και Παιδείας.

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε και τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Δημήτρη Μπίτζιο και το προσωπικό του τμήματός του για την αποψίλωση και την καθαριότητα στο Ανοιχτό Θέατρο Χιλιομοδίου «Ειρήνη Παπά», την Β΄βάθμια Εκπαίδευση Κορινθίας, τον Δ/ντή κ.Σαμαρά και την Υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων κα Ανίτα Τσαπάλου για τη συμμετοχή των σχολείων του Δήμου Κορινθίων.

 


 Ευχαριστίες και σε όλα τα σχολεία του Δήμου μας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας τις Διευθύντριες και τις υπεύθυνες για τη δράση καθηγήτριες.

3ο Γυμνάσιο Κορίνθου: Κορνηλία Κουντούρη, Γυμνάσιο Χιλιομοδίου: Κωνσταντίνα Δράκου, Μουσικό Γυμνάσιο Κορίνθου: Ειρήνη Καραπατά/Ιωάννα Γιαννακού, τα παιδιά και τους γονείς τους.

Ευχαριστώ τον Γιάννη Πρίφτη, Πρόεδρο του Συλλόγου Μεταναστών Κορινθίας, ο οποίος συνέβαλε καταλυτικά στην ανεύρεση και αποστολή ομάδας από το Φιέρι Αλβανίας (Απολλωνία), αλλά και ως διερμηνέας. τα σχολεία από την Κέρκυρα, τη Λευκάδα, το Αντίρριο, τις Συρακούσες, το Palazzolo Acreide, το Φιέρι και τη Σκόδρα που συμμετείχαν, τους διευθυντές και τις καθηγήτριες που ενέπνευσαν τα παιδιά και τα παιδιά που απέδωσαν τα μέγιστα δίνοντας ελπίδα για το μέλλον και τον Σκηνοθέτη Ένκε Φεζολλάρι, ο οποίος μας τίμησε με την προετοιμασία και αποστολή της ομάδας quest από τη Σκόδρα Αλβανίας.

 

 


 Για τις παράλληλες εκδηλώσεις του φεστιβάλ ευχαριστώ ιδιαίτερα: την Έλενα Μιχαηλίδου και την ομάδα χορού της σχολής της για το Bolero του Ravel, το οποίο είχαμε προγραμματίσει να παρουσιάσει στον Ναό του Απόλλωνα, αλλά λόγω έντονης βροχόπτωσης παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας και την Προϊσταμένη Παναγιώτα Κασίμη, τη μέτζο σοπράνο Μαρισία Παπαλεξίου και τον πιανίστα Δημήτρη Χρυσανθακόπουλο, τη μουσικό-μαέστρο Γεωργία Γιαννακοπούλου με τη νεανική χορωδία της και τον πιανίστα Γιάννη Παπαχριστοδούλου, τον μουσικό-μαέστρο Χρήστο Βλαχογιάννη και τον γνωστό σκηνοθέτη Λευτέρη Δακαλάκη με την ορχήστρα τους, το θέατρο Περιγιαλίου και την Πολυξένη Ορκοπούλου για τα κοστούμια των ομάδων του Δήμου μας, το θέατρο «Βασίλης Ρώτας», την Ιωάννα Κατσαρού, την Μαρία Ρουσέτου, τον Δημήτρη Τσαγρή και άλλα μέλη για τη βοήθεια με τα σκηνικά της παράστασης του Μουσικού Σχολείου Κορίνθου, την παρουσία μελών του και τη διευκόλυνση των ομάδων με τη διάθεση του χώρου τους στο θέατρο.

Ευχαριστούμε τους επίσης εθελοντές: Στέλλα Μαυροειδή (ετοιμότητα για παροχή πρώτων βοηθειών), Δήμητρα Σούκουλη, Δήμητρα Μακαρώνα, Άκη Μακαρώνα (ταξιθεσία) για τη συνδρομή τους…

Ευχαριστούμε τη Spiral Agency και το προσωπικό της που φρόντισαν, συνόδευσαν τις ομάδες, υλοποίησαν τον σχεδιασμό, ώστε να κυλήσουν όλα ομαλά, τον Δημήτρη Τουλιάτο και τους συνεργάτες του για την εκπληκτική δουλειά προβολής του Φεστιβάλ πανελληνίως και στο εξωτερικό, όλα τα τοπικά ΜΜΕ και τους φωτογράφους που κάλυψαν ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά το Φεστιβάλ και τους τεχνικούς ήχου και φώτων, οι οποίοι λόγω κακοκαιρίας άλλαξαν σχεδιασμό, τους προμηθευτές υλικών προβολής κ.α., οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στους πιεστικούς χρόνους παράδοσης, αλλά και τα τουριστικά καταλύματα και καταστήματα εστίασης που άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις στους φιλοξενούμενους του φεστιβάλ.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες για τον Γιάννη Ταμπούκο, ο οποίος λόγω της κακοκαιρίας και εφαρμογής του plan c του αρχικού σχεδιασμού μας εργάσθηκε πυρετωδώς για να ετοιμασθεί το Δημοτικό Θέατρο καταλλήλως και υποδεχθεί τη μεγάλη αυτή διοργάνωση.

Άφησα για το τέλος τους χορηγούς μας, για να επισημάνω ιδιαίτερα την αξία της προσφοράς και της δυναμικής συμμετοχής τους. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τις εταιρίες:  ΜΟΤΟΡ ΟΙL HELLAS  Διυλιστήρια Κορίνθου, TIKUN OLAM, NIKO - HELM HELLAS ΑΒΕΕ, Βιβλιοπωλεία Οικονόμου, ΔΕΙΠΝΟΣΟΦΙΣΤΕΣ catering.

 

Φωτογραφική κάλυψη: Βασίλης Ψωμάς - Valerie Gache (Vas-Val)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια