Header Ads

Πολιτική δραστηριότητα Χρίστου Δήμα (Φ.1837)

 Επίσκεψη Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και Υφυπουργού Ανάπτυξης Χρίστου Δήμα στο ΕΚΕΤΑ

 


Στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) ξεναγήθηκε σήμερα ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου τον υποδέχτηκαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας και ο Διευθυντής ΚΔ και Πρόεδρος ΔΣ του ΕΚΕΤΑ, Δρ. Δημήτριος Τζοβάρας.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής, ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε σε πλήθοςεπιστημονικών εκθεμάτων, ενώ παράλληλα ενημερώθηκε για το επιστημονικό έργο του ΕΚΕΤΑ και των εταιριών τεχνοβλαστών αυτού, καθώς και για τα οφέλη του ΕΚΕΤΑ στην κοινωνία και οικονομία της χώρας.
Ειδικότερα, ενημερώθηκαν για το ρομπότ υπηρεσιών της εταιρείας-τεχνοβλαστού του ΕΚΕΤΑ Ozzie Robotics και συμμετείχαν σε επίδειξη σεναρίων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και ξενάγησης.
Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον για το βραβευμένο σε διαγωνισμό του NATO anti-drone σύστημα, που έχει αναπτυχθεί από το Εργαστήριο Οπτικής Αναλυτικής του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ), το οποίο παρέχει μία ολοκληρωμένη λύση, όπως τόνισε ο κ. Δήμας «στο αυξημένο πρόβλημα της αναγνώρισης ΣμηΕΑ (Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών) χωρίς σχέδιο πτήσης.»
Επίσης ενημερώθηκαν για το ολοκληρωμένο σύστημα ΙοΤ παρακολούθησης για την Έξυπνη Διαχείριση και Οπτικοποίηση Μετρήσεων Ενέργειας, που αναπτύχθηκε από την εταιρεία τεχνοβλαστό του ΕΚΕΤΑ Pragma IoT, και επιδιώκει τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, ήταν η επόμενη στάση ανάμεσα στα εκθέματα.
Αμέσως μετά, παρουσιάστηκε η έρευνα του ΙΠΤΗΛ για την ανάλυση σημάτων ηλεκτρο-εγκεφαλογράφου, η οποία έχει εφαρμογή στην ανάπτυξη διεπαφών εγκεφάλου-υπολογιστή, σε εφαρμογές από τον χώρο των νευροεπιστημών (π.χ. στη διάγνωση της νόσου Alzheimer) καθώς και στο Neuromarketing.
Ακολούθως, ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις καινοτόμες τεχνολογίες για το περιβάλλον και πιο συγκεκριμένα για την πρότυπη Πιλοτική Μονάδα Φωτοκαταλυτικού Αντιδραστήρα Μεμβρανών Συνεχούς Λειτουργίας, που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ), για την επεξεργασία πόσιμου νερού, αστικών λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων με σκοπό την επαναχρησιμοποίηση τους.
Έπειτα, πραγματοποιήθηκε επίδειξη ενός συστήματος αλληλεπίδρασης ανθρώπου-ρομπότ, το οποίο έχει αναπτυχθεί από το Ινστιτούτο Βιο – οικονομίας και Αγρο – τεχνολογίας (ΙΒΟ) και δίνει τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών γεωργίας ακριβείας, ενώ στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός, μετακινήθηκε με το αυτοκινούμενο όχημα του ΕΚΕΤΑ προς το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ). Έπειτα από την επίδειξη των ευφυών ηλεκτρικών πατινιών, με προσαρμοζόμενη ταχύτητα αναλόγως της θέσης τους, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το ζωντανό εργαστήριο διαχείρισης δεδομένων.
Η ξενάγηση στο ΕΚΕΤΑ ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη του στην κτιριακή εγκατάστασηΕνεργώ, Υποδομή Έρευνας και Εφαρμογής Βιώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος - ΙΣΝ, όπου ενημερώθηκαν για τη νέες ερευνητικές δραστηριότητες στους τομείς της καθαρής ενέργειας, της βιώσιμης βιομηχανίας και της κυκλικής οικονομίας καθώς και στη διεπιστημονική περιοχή Περιβάλλοντος – Υγείας των Ινστιτούτων Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) και Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ).
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας δήλωσε τα εξής:
«Σήμερα υποδεχτήκαμε και ξεναγήσαμε τον Πρωθυπουργό στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Είδαμε από κοντά ερευνητικά προγράμματα που αναπτύσσονται εδώ από ταλαντούχους Έλληνες επιστήμονες και ερευνητές και τα τεχνολογικά τους επιτεύγματα. Ενημερωθήκαμε για την ερευνητική και επιχειρηματική δραστηριότητα του Κέντρου. Για τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο ΕΚΕΤΑ, όπως τα ελληνικής σχεδίασης συστήματα anti-drone και άλλα που σχετίζονται με την καθαρή ενέργεια, καύσιμα ή τεχνολογίες χαμηλών και μηδενικών ρύπων, την τεχνητή νοημοσύνη, η ανάπτυξη προηγμένων ρομποτικών συστημάτων, η ιατρική ακριβείας, οι «έξυπνες» πόλεις και η κυκλική οικονομία. Το ΕΚΕΤΑ πραγματοποιεί σημαντική και ουσιαστική έρευνα αιχμής και πρωτοπορεί σε ένα εκτεταμένο φάσμα αντικειμένων. Όποιος έχει την ευκαιρία να το επισκεφτεί θα συναντήσει εδώ την Ελλάδα που καινοτομεί, δημιουργεί, εξάγει και παράγει.» 


«Το Ειρηνοδικείο Δερβενίου ζωντανεύει ξανά»Δερβένι επισκέφτηκαν χθες ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Βουλευτής Κορινθίας κ. Χρίστος Δήμας, ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης Βλάση Τσιώτο, η Δημοτική Αρχή και εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η έγκριση της χρηματοδότησης με 545.476€ από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, ανοίγει τον δρόμο ώστε ο Δήμος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης να αναδείξει έναεμβληματικό κτήριο με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία στην κεντρική πλατεία, το οποίο συνδέεται με την ταυτότητα και την ιστορία της περιοχής.
Η αποκατάσταση και επαναχρησιμοποίηση του εγκαταλελειμμένου κτηρίου, το οποίο έχει υποστεί σημαντικές φθορές από το πέρασμα του χρόνου και παραμένει κλειστό για μεγάλο χρονικό διάστημα, αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης για όλη την περιοχή και να αυξήσει την επισκεψιμότητα της πόλης.
Στο Δερβένι, ο κ. Δήμας συζήτησε με κατοίκους της περιοχής, με επιχειρηματικούς και πολιτιστικούς φορείς και με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης για την σημασία του έργου στην ευρύτερη αναβάθμιση της Δυτικής Κορινθίας.
Με την ολοκλήρωση του έργου, το Δερβένι θα διαθέτει ένα ασφαλές, σύγχρονο,λειτουργικό και ενεργειακά φιλικό κτήριο που να εξυπηρετεί εκπαιδευτικούς,πολιτιστικούς, τουριστικούς και κοινωφελείς σκοπούς.
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας δήλωσε τα εξής:
«Το Ειρηνοδικείο στο Δερβένι ζωντανεύει ξανά! Θερμά συγχαρητήρια στον Δήμαρχο Βλάση Τσιώτο, στη Δημοτική αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο που εντάξανε το έργο στο πρόγραμμα και για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν, αλλά και σε όλους όσους έχουν συμβάλλει διαχρονικά στην ανάδειξη του. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε όλο αυτό το διάστημα.»
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, Βλάσης Τσιώτος, υπογράμμισε πως:
«Με μεγάλη ικανοποίηση ανακοινώνουμε τη χρηματοδότηση ενός ακόμη σημαντικού έργου για τον Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, το οποίο αφορά στην αποκατάσταση του κτιρίου Ειρηνοδικείου Δερβενίου και την μετασκευή του σε χώρο ο οποίος θα εξυπηρετεί εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς και κοινωφελείς σκοπούς.
Η ολοκλήρωση του έργου θα αποδώσει στην περιοχή ένα ασφαλές, σύγχρονο, λειτουργικό και ενεργειακά φιλικό κτήριο. Σκοπός μας είναι να αποτελέσει σημείο αναφοράς για ολόκληρο τον Δήμο μας και να τονώσει την επισκεψιμότητα του Δερβενίου.
Η διεκδίκηση της αναγκαίας αυτής για τον Δήμο μας χρηματοδότησης είχε την αμέριστη στήριξη του Υφυπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας κ.Χρίστου Δήμα, το ενδιαφέρον του οποίου για τα δίκαια αιτήματα του Δήμου μας οδηγεί σε μια εποικοδομητική συνεργασία προς όφελος της περιοχής μας.»
Δεν υπάρχουν σχόλια