Header Ads

Πρωτοσέλιδο άρθρο του «Κορίνθιου» (Φ.1834)

 

Ο «Κορίνθιος»

 



Μήπως γι’ αυτό τρέχει στα εξοπλιστικά η Κυβέρνηση Μητσοτάκη;


Κουρδικό κράτος στην Μ.Ανατολή ζητούν οι Κούρδοι με τη Δύση και ειδικά τις ΗΠΑ να είναι περισσότερο δεκτικές από ποτέ, γράφει μετά τα δύο «τυχαία» φονικά ατυχήματα με τον σεισμό στην Τουρκία και τα Τέμπη στην Ελλάδα, το 5Apostagma.gr της 21.03.2023. Τη μεγάλη «Φωτιά» που αφορά και την Ελλάδα, βάζει ο Αντιπρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του KCK (Ένωση Κοινοτήτων Κουρδιστάν) αποστέλλοντας μήνυμα για τον εορτασμό του Νορβιού στην περιοχή του Όρους Καντίλ στο Βόρειο Ιράκ. Υπενθυμίζουμε ότι με τη Συνθήκη της Λοζάνης χαράχτηκαν τα σύνορα στις περιοχές ΝΑ της Τουρκίας με τη ΒΔ Συρία, ΝΔ με το Ιράν (Περσία), με την ΝΑ Τουρκία και ΝΔ Ιράν, αλλά και με το ΒΔ Ιράκ. Με τη Συνθήκη του 1923 της Λοζάνης δημιουργήθηκαν τέσσερα Καντόνια με Κουρδικό πληθυσμό.
Οι Κούρδοι του Ιράκ, μετά την μετά Σαντάμ Χουσεϊν εποχή ανακηρύχθηκαν σε Αυτόνομη περιοχή με τη σύμφωνη γνώμη του Ιράκ. Ο πόλεμος στη Συρία τείνει να αναδείξει με τη βοήθεια των ΗΠΑ το αντίστοιχο Καντόνι στα Τουρκοσυριακά σύνορα, ενώ την ίδια ώρα συντελούντος και του πρόσφατου σεισμού εξοντώνονται επί χρόνια σε έναν Ανορθόδοξο Πόλεμο με αίτημα την Αυτονομία, που αρνείται να δώσει ο Ερντογάν. Μετά από όλα αυτά αναμένεται να ακολουθήσουν ανάλογες προσπάθειες και στο Καντόνι της Περσίας. Στην όλη προσπάθεια δημιουργίας Αυτόνομου Κουρδικού Κράτους, ήλθαν αυτή την εβδομάδα, εν όψει της 100ης Επετείου της Συνθήκης της Λοζάνης, οι Κούρδοι του Αυτόνομου Ιράκ και ζητούν το «σπάσιμο» της Συνθήκης της Λοζάνης, κάτι που αφορά και την Ελλάδα.
Οι αντάρτες γράφουν ιστορία στα βουνά του Κουρδιστάν. Ο ηρωϊσμός, ο Αντάρτικος αγώνας τους που έχει γονατίσει την Τουρκία του Ερντογάν, έχει προκαλέσει αισθήματα θαυμασμού και συναίνεσης σχεδόν σε όλα τα κράτη της Ευρώπης, μηδέ της Αμερικής εξαιρουμένης, η οποία βλέπει κοντόφθαλμα τα συμφέροντά της, Είναι φανερό πως η τουρκική συμμαχία AKP-MHP πρέπει να ανατραπεί για να ανοίξει ο δρόμος για μια δημοκρατική δημοκρατία στην Τουρκία. Κυριαρχεί μεταξύ των Ελλήνων πολιτών το ερώτημα «Τι θα κάνει η Ελλάδα μπροστά σε αυτά τα σχέδια τα οποία δυστυχώς συμπίπτουν με τα τουρκικά σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο;».Τα σύννεφα του πολέμου μαζεύονται στην περιοχή μας, στην οποία πληθαίνουν οι εντάσεις που βασίζονται πάνω σε τεράστια συμφέροντα που έχουν σχέση με εθνοτικά, ενεργειακά και στρατηγικά ζητήματα.
Στην Τουρκία υπάρχει πλέον εδραιωμένη η πεποίθηση ότι «ετοιμάζεται μια μεγάλη συνωμοσία εναντίον του τουρκικού λαού» από τις ΗΠΑ και τη δύση. Μια νέα «Λοζάνη», όμως, σε ένα υποθετικό σενάριο, θα ήταν απόρροια μιας σοβαρής διένεξης με «στρατιωτικά μέσα», μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο». Μήπως γι’ αυτό τρέχει στα εξοπλιστικά η Κυβέρνηση Μητσοτάκη; 
 
Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»






Δεν υπάρχουν σχόλια