Header Ads

Διαδικτυακά εθνικά και διεθνή θέματα (Φ.1830)

Κόμβος ασφάλειας η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο! Στη Σούδα το μεγαλειώδες Γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle- Τα ‘’μηνύματα’’ που στέλνει για το Αιγαίο
    


5Apostagma.gr Παναγιώτης Νάστος 21.2.2023 71 Οι σεισμοί στην Τουρκία θα συνεπάγονται περίοδο ύφεσης στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά όχι εγκατάλειψης από τους Τούρκους των επιθετικών βλέψεων σε βάρος των νησιών μας στο Αιγαίο και της «Γαλάζιας Πατρίδας», για αυτό το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα και η στενή στρατιωτική συνεργασία με ΗΠΑ-Γαλλία-ΙσραήλΑίγυπτο πρέπει να συνεχιστούν απρόσκοπτα Σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικές πηγές, το Γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle κατέπλευσε στην Σούδα της Κρήτης προκειμένου να συμμετέχει τις επόμενες ημέρες σε άσκηση με πλοία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στα πλαίσια της αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας.

Κατά τις Συνομιλίες, που ακολούθησαν, έγινε απολογισμός των δραστηριοτήτων που έλαβαν χώρα το 2022 και εξετάστηκαν νέες δράσεις στους τομείς των Επιχειρήσεων, του Διαστήματος, του Κυβερνοχώρου, των Ειδικών Επιχειρήσεων, των Στρατιωτικών Πληροφοριών, της Εκπαίδευσης και του Αθλητισμού, τόσο σε επίπεδο ΓΕΕΘΑ όσο και μεταξύ των αντίστοιχων ΓΕ.

Είναι η δεύτερη επίσκεψη τα δύο τελευταία δύο έτη του εν λόγω αεροπλανοφόρου στην Κρήτη, δείγμα της εμβάθυνσης της Στρατηγικής- στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας, υπενθυμίζοντας σε εχθρούς και φίλους την ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση απειλής της Εθνικής Κυριαρχίας μιας εκ των δύο χωρών από τρίτη χώρα, που υπέγραψαν ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Γάλλος Πρόεδρος. Το Charles de Gaulle είναι η ναυαρχίδα του γαλλικού ναυτικού. Το πλοίο, που τέθηκε σε λειτουργία το 2001, είναι το δέκατο γαλλικό αεροπλανοφόρο, το πρώτο γαλλικό πυρηνοκίνητο σκάφος επιφανείας και το μόνο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο που ολοκληρώθηκε εκτός του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εκτίμησή μας είναι ότι οι επισκέψεις και οι συνεκπαιδεύσεις του Γαλλικού και Αμερικανικού αεροπλανοφόρου με πλοία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, εντάσσονται στο πλαίσιο της Στρατηγικής συνεργασίας με την χώρα μας , δίνοντας ταυτόχρονα ισχυρό μήνυμα αποτροπής στο Αιγαίο.

Οι σεισμοί στην Τουρκία θα έχουν ως αποτέλεσμα μια περίοδο ύφεσης στις Ελληνοτουτουρκικές σχέσεις , αλλά όχι εγκατάλειψης από τους Τούρκους των επιθετικών βλέψεων σε βάρος των νησιών μας στο Αιγαίο και της εξυπηρέτησης του ιδεολογήματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», για αυτό και το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα, όπως και η στενή στρατιωτική συνεργασία με ΗΠΑ-Γαλλία-Ισραήλ-Αίγυπτο πρέπει να συνεχιστούν απρόσκοπτα.




Μπλίνκεν στην Αθήνα: Αμυντική συνεργασία και ενεργειακή ασφάλεια στις συζητήσεις
   

Πηγή: Newsbomb 19,2,2023 Η συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ενεργειακής ασφάλειας, καθώς και η κοινή δέσμευση των ΗΠΑ και της Ελλάδας για τη προάσπιση της δημοκρατίας αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της επικείμενης επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στη χώρα μας. Ο κ. Μπλίνκεν θα πραγματοποιήσει περιοδεία που θα ξεκινήσει από τη Γερμανία, θα συνεχιστεί στην Τουρκία και θα ολοκληρωθεί στην Ελλάδα.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα φτάσει στην Αθήνα το απόγευμα της 20ης Φεβρουαρίου, όπου θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Την Τρίτη, ο Αμερικανός υπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με τον ομόλογο του, Νίκο Δένδια.

Οι δύο υπουργοί θα εγκαινιάσουν τον Τέταρτο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις (press availability). Επίσης, ο Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί την Τρίτη με τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η αρμόδια για θέματα Ευρώπης υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κάρεν Ντόνφριντ, εκτίμησε ότι θα τεθούν επί τάπητος όλες οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις κατά τη διάρκεια των επαφών που θα έχει ο κ. Μπλίνκεν στη χώρα μας.

«Δεν μπορώ να σας πω ακριβώς τι θα συζητήσει ο υπουργός με τους ομολόγους του στην Ελλάδα, αλλά θα μπορούσα να φανταστώ ότι η ενταξιακή πορεία Δυτικών Βαλκανίων θα ήταν ένα θέμα Νομίζω ότι πολλά από τα θέματα της ευρύτερης ατζέντας, όπως η Ουκρανία και η Ρωσία, θα είναι σίγουρα στο τραπέζι, όπως φυσικά και οι σεισμοί στη γειτονική Τουρκία και στη Συρία την περασμένη εβδομάδα. Νομίζω, λοιπόν, ότι υπάρχουν πολλά θέματα που θα συζητήσει ο υπουργός με τους Έλληνες συμμάχους μας», σημείωσε η κ. Ντόνφριντ.

Επιπλέον, η Αμερικανίδα ΥΦΕΞ αναγνώρισε τον περιφερειακό ρόλο που επιτελεί η Ελλάδα ως βασικό μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για την προώθηση της ευρωατλαντικής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων. Όπως ανάφερε, «φυσικά η Ελλάδα είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος μας στο ΝΑΤΟ. Είναι επίσης βασικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και είδαμε την Ελλάδα να παίζει σταθερά έναν ρόλο στην υποστήριξη της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ευρύτερα στα Βαλκάνια. Και στην περίπτωση αυτή, σίγουρα η Ελλάδα υπήρξε βασική υποστηρικτής της Βόρειας Μακεδονίας και των άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων όσον αφορά την επιδίωξη του ευρωατλαντικού τους μέλλοντος και την προσχώρηση τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση».




Κρίς Πάππας: Οι όροι που θέτει το Κογκρέσο για τα F-16 στην Τουρκία δεν αλλάζουν
 


Πηγή: Apostagma.gr Newsroom 20. 2. 2023 Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής διαβεβαιώνει ότι οι όρο που θέτει το Κογκρέσο στον Ταγίπ Ερντογάν για τα μαχητικά F16 δεν αλλάζουν Για την επόμενη ημέρα στις σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα, στον απόηχο του καταστροφικού σεισμού, μίλησε στον ΣΚΑΪ και στον Χριστόδουλο Αθανασάτο ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής Κρίς Πάππας. Διαβεβαιώνει πάντως ότι οι όροι που θέτει το Κογκρέσο στον Ταγίπ Ερντογάν για τα μαχητικά F-16 δεν αλλάζουν.

Σίγουρα η κατάσταση στην Τουρκία μετά τον σεισμό είναι αποκαρδιωτική. Αλλά πρέπει να δούμε τη διαφορά μεταξύ της υποστήριξής μας στον τουρκικό λαό και της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία δεν συμπεριφέρεται όπως συμπεριφέρονται οι υπόλοιποι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και νομίζω ότι έχουμε δει επιθετική ενέργεια. Η τουρκική κυβέρνηση έχει απειλήσει με πόλεμο κατά των γειτόνων της. Αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε απλώς να το αφήσουμε να ξεφύγει, γιατί αν επιτραπεί να ξεφύγουν με τέτοιες δηλώσεις, το μόνο που κάνουμε είναι να πιέσουν όλο και περισσότερο.\ Οι ανησυχίες σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι μόνο μία από τις πολλές ανησυχίες που έχουμε με την τουρκική κυβέρνηση. Πηγαίνει πολύ πέρα από αυτό, όπως στις εδαφικές υπερπτήσεις τους στην Ελλάδα και στον τρόπο με τον οποίο παραβιάζουν την κυριαρχία Ελλάδας και Κύπρου. Έτσι, ενώ υπάρχει μια ομάδα δικομματικών γερουσιαστών που έχουν ανησυχίες σχετικά με αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα ένταξης στο NATO, νομίζω ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα μέλη του Κογκρέσου που έχουν ανησυχίες πολύ πέρα από αυτό για το πώς συμπεριφέρεται η τουρκική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή.

Και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για αυτό το θέμα.

Γνωρίζω ότι ο γερουσιαστής Μενέντεζ, ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στις πωλήσεις F-16 και έχει δηλώσει ότι θέλει να προσπαθήσει να εμποδίσει αυτήν την πώληση.

Στην πραγματικότητα δεν υπήρξε νίκη για την Τουρκία. Υπήρχε μια αρκετά ισχυρή δήλωση σε δικομματική βάση. Τόσο το Σώμα όσο και η Γερουσία, ότι μέλη του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να πραγματοποιούν εδαφικές υπερπτήσεις πάνω από άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, είπε ο κ. Πάππας…




Σεισμός στην Τουρκία: Ξεπέρασαν τους 46.400 οι νεκροί – Αυξάνεται η οργή των ανθρώπων
  


Δεν έχει τέλος ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία μετά τους φονικούς σεισμούς . Η δημόσια υγεία βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω έξαρσης των μολύνσεων και η οργή των ανθρώπων που έχασαν δικούς τους και περιουσίες... ξεχυλίζει. Την ίδια ώρα είδαν το φως της δημοσιότητας να καταγγέλονται περιπτώσεις που απαγάγονται παιδιά κούρδων και προωθούνται στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη σε οικογένειες Τούρκων.

Τουλάχιστον 46.400 άνθρωποι φέρονται μέχρι στιγμής να έχουν σκοτωθεί στον σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία και ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί, με περίπου 264.000 διαμερίσματα στην Τουρκία να έχουν καταστραφεί ενώ πολλοί άνθρωποι αγνοούνται ακόμη καθώς οι διασώστες προσπαθούν να ακούσουν ενδείξεις ζωής κάτω από τα ερείπια.

Καθώς η Τουρκία προσπαθεί να διαχειριστεί τη χειρότερη καταστροφή στη σύγχρονη ιστορία της, οι ανησυχίες αυξάνονται για τα θύματα της τραγωδίας στη Συρία, με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα να πιέζει τις αρχές στα βορειοδυτικά να σταματήσουν να εμποδίζουν την πρόσβαση στην περιοχή καθώς επιδιώκει να βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους που επλήγησαν από τους σεισμούς.

Ο απολογισμός των νεκρών από τον σεισμό στην Τουρκία έφθασε τις 40.642, ενώ η γειτονική Συρία ανέφερε τουλάχιστον 5.800 θανάτους, έναν απολογισμό που παραμένει αναλλοίωτος εδώ και ημέρες.

Μιλώντας στο Reuters, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο διευθυντής του WFP Ντέιβιντ Μπίζλι είπε πως οι επιχειρήσεις της υπηρεσίας παρεμποδίζονται στη βορειοδυτική Συρία.

Πηγή: Newsbomb 20.2.2023


Δεν υπάρχουν σχόλια